Most aztán beletaposunk, kiáltott a buszsofőrre egy részeg fiatal, és kikapta a kezéből a kormányt. Pillanatokkal később viszont felborultak az autópályán az emeletes busszal. A sofőrnek az balesettől bevérzett a válla, a busz utasai állítólag azóta rosszakat álmodnak. A borulást okozó huszonegy éves angol srác nem emlékszik semmire, de a vezetőfülkében elhelyezett kamera felvételei alapján beismerte a tettét, és nagyon bánja is.

Tizenkét hónapos börtönbüntetésre ítélték szerdán Thomas Robyt, aki augusztus harmincadikán, hajnali egy körül bepiálva gondolt egyet, és kikapta a buszsofőr kezéből a kormányt, hogy belehúzzanak egy kicsit – írja a Daily Mail.

A bírósági tárgyaláson az is kiderült, hogy Robynak tulajdonképpen nem sok keresnivalója volt a buszon, ugyanis nem volt elég pénze jegyre. A sofőr, Trevor License, mivel látta, hogy mennyire részeg, mégis megengedte neki, hogy közel két fontért felszállhasson.

Akció, körülmények, sérülés

A huszonegy éves Roby egyáltalán nem emlékszik a balesetre, de a vezetőfülkében felszerelt kamera felvételei alapján beismerte, hogy ő dulakodik a sofőrrel. A felvételen remekül látszik, hogy a szürke pulcsis Roby hirtelen megragadja a kormányt, ide-oda taszigálják egymást License-szel, aztán egy pillanattal később már fel is borulnak.

Mivel License nem tudta teljesen visszavenni az irányítást, megpróbálta lefékezni a kábé 90 km/h-val haladó buszt, ezzel sikerült tompítani az ütközést. A busz ugyanis nekicsapódott az autópálya melletti töltésnek, amitől hirtelen felborult. "A tizenkét utas, Robyt is beleértve, nagyon szerencsések voltak, hogy komolyabb sérülések nélkül megúszták a balesetet" – mondta Merril Hughes ügyész.

A vezető izomsérülést szenvedett, és bevérzett a jobb válla, ami várhatóan még egy évig gyógyulgat. A BBC információi szerint viszont 500 font, azaz valamivel több mint 150 ezer forint jutalmat kapott bátorságáért. Az utasokat állítólag rémálmok gyötrik azóta is, a buszban pedig 52 ezer fontos, azaz közel tizenhét millió forintos kár keletkezett.

Megszólalnak a tárgyalóban

A védőügyvéd, Tanya Murshed a tárgyaláson elmondta, hogy Roby nagyon bánja bűneit, és természetesen szégyelli az akcióját. "Szeretne bocsánatot kérni minden utastól és a vezetőtől a tettéért. A sofőr intézkedései megelőztek egy súlyosabb balesetet, és Roby hálás neki, hogy megmentette az utasok életét, köztük az övét is. Vállalja a teljes felelőséget, és elismeri, hogy részegsége vezetett ehhez az őrült pillanathoz" – említette.

"Olvastam, hogyan hatottak a tettei a buszvezetőre és az utasokra fizikailag, érzelmileg és anyagilag, és hogyan küzdenek még most is az aznap este történtekkel. Semmilyen ítélet nem forgathatja vissza az időt. Nekem az a dolgom, hogy a bünetéssel mindenkit elkedvetlenítsek attól, amit tett" – mondta Christopher Tyrer, bíró.

Sorsok, dráma piciben

A Daily Mail beszámolója szerint Roby rámosolygott az apjára, ahogy megbilincselték és elvezették, hogy letöltse tizenkét hónapos büntetését. Az apa állítólag utálattal rázta a fejét korábban, amikor bemutatták a fülkében készült felvételeket.