Nagyjából két éven keresztül használta a Tescótól kapott hitelkártyáját egy brit algróf fia, hogy ne a cég kifizetéseit intézze belőle, hanem arra, hogy a saját birtokukon megrendezett zenei fesztivál tartozásait fedezze. Végül nagyjából 113 millió forintnyi fontot csalt el, tavaly viszont lebukott. Harminc hónap börtönt kapott.

Alexander Trenchard, Trenchard vikomt fia még 2002-ben került a Tescóhoz, először  gyakornokként dolgozott a vállalatnál, de gyorsan felküzdötte magát a ranglétrán, a Tesco szóvivője lett belőle, évente 70000 fontot, nagyjából 22 millió forintot keresett.

A tescós munka mellett szabadidejében már tíz éve megrendezi a családi birtokon a Standon Calling nevű zenei fesztivált Hertfordshire-ben, amit azért is nagyon fontosnak tartott, mert a fesztivál bevételeiből egy alkoholistáknak és drogfüggőknek segítő alapítvány támogatott. A fesztivál viszont nem volt sikeres, már 2007-ben is saját pénzéből kellett kifizetnie a tartozásokat - írja az Independent.

A 2007-es fesztivál végére viszont a saját pénze elfogyott, ezután döntött úgy, hogy a Tescótól kapott hitelkártyáját, amivel elvileg céges kiadásokat fedezhetett volna csak, arra használja, hogy fedezze a fesztivál költségeit.

A 32 éves arisztokrata 21 hónap alatt összesen 196000 fontot (62 millió forintot) vett fel készpénzben, összesen 355000 font (kb. 113 millió forint) extrakiadást okozott a Tescónak. Csak a tavalyi könyveléskor bukott le, de akkor azonnal be is perelték csalás és lopás miatt.

A férfit csütörtökön 30 hónap börtönre ítélte a bíróság. “Elfogadom, hogy olyan függőség alakult ki a vádlottnál, mint a szerencsejátékfüggőknél, de fontos megjegyezni, hogy ez hosszú időn keresztül zajlott” - indokolta a bíró az ítéletet.

Trenchardnak legalább 15 hónapot le kell ülnie a büntetésből, a szülei már vissza is fizették a Tescónak az elherdált pénzt, amit majd behajtanak a fiukon, ha kiszabadult a börtönből. “Alex mélyen megbánta a tetteit, nagyon sajnálja, hogy ilyen kellemetlenséget okozott. A családja támogatását élvezi, minden pénzt visszafizettünk a korábbi munkáltatójának” - adta ki a nemesi család egy közleményben.

A Standon Calling fesztivál nem szűnik meg a korábbi anyagi nehézségek, illetve a főszervező börtönbüntetése miatt, idén is várják majd a fesztiválozókat a családi birtokra augusztus közepén. Egyelőre még nem tudni, hogy milyen fellépők lesznek.

A Trenchard család fontos család Anglia XX. századi történetében, Alexander Trenchard dédapja kapta meg először a családban a nemesi címet azután, hogy nagyban hozzájárult a Royal Air Force, vagyis a légierő létrehozásához még a második világháború előtt, 1936-ban. A légierő apjaként is emlegetik.