Letartóztatták a hetvenéves szüleit annak a Samantha Hancoxnak, aki még tavaly májusban halt bele kényszerbetegségeinek következményébe. Hancox rettegett a fertőzésektől, ezért naponta húsz órát zuanyzott, amit a teste és a bőre nem bírt. Egy fertőzésbe belehalt. A szülőket azzal vádolják, hogy nem figyeltek eléggé a lányukra.

Samantha Hancoxra tavaly májusban, negyvenéves korában találtak rá otthonában holtan a székében ülve. A Birmingham környékén élő nő kényszerbeteg volt, rettegett a fertőzésektől, felnőtt korában talán csak egyszer hagyta el a lakását, naponta húsz órán keresztül zuhanyozott, hogy tisztán tartsa magát - írja a Daily Mail.

A szüleit, a 76 éves mozgáskorlátozott anyját és a 77 éves csontrákos apját azzal vádolják, hogy hagyták a lányukat meghalni, nem figyeltek rá oda eléggé. “Miért tartóztatnak le minket? Nem akartuk megölni, a betegsége volt az. A lányunk volt, és szerettük. Próbáltunk segíteni rajta. De ezek a pszichiáterek, akik jöttek hozzá, csak felmérték az állapotát, aztán elmentek. Néha, rövid időre kórházba küldték, de soha semmit sem tettek érte. Még Tony Blairnek is írtunk, amikor ő volt a miniszterelnök” – mondta a lapnak a lány anyja. Azt akarták elérni, hogy lányuk kapjon egy pszichoterapeutát, de a lakhelyükön a szociális segítőszolgálatnál nem volt ilyen szakember, máshonnan viszont nem tudtak szerezni neki.

Samantha Hancox 14 éves koráig járt iskolába, addigra viszont annyira súlyos lett az állapota, hogy magántanuló lett belőle. Pár év után javult az állapota, beiratkozott jogra, aztán megint roszabbodott, sőt olyan rossz lett az állapota, mint előtte korábban soha. Egész napját annak szentelte, hogy megtisztítsa magát. Amikor az apját egyszer kórházban ápolták, utána nem volt hajlandó együtt enni szüleivel, mert attól tartott, elkaphat apjától valamilyen betegséget. “Mindent be kellett fóliázni. Amikor Ken vásárolni ment, át kellett öltöznie, mielőtt bejött a lakásba, vagy alsónadrágban kellett sétálnia. Néha azt akarta, hogy égessük el a ruháinkat. Az állandó zuhanyzás miatt az egész lakásban állt a pára” – mondta a lapnak a nő anyja.

Kényszerbetegség

"A kényszerbetegség (OCD) egyike a szorongásos zavaroknak. A betegség egy személyt végigkísérhet az egész életén. Az OCD-s emberek értelmetlen és gyötrő gondolatok és cselekvések állandóan ismétlődő mintázatának rabjaivá válnak. Ezeket a mintázatokat nagyon nehéz felülírni, és eképpen a személy életének irányítóivá válhatnak. Az OCD tünetei az enyhétől a súlyosig terjednek. Ha kezeletlenül hagyják, a súlyos OCD meggátolhatja a személyt abban, hogy ellássa munkáját, iskolai teendőit vagy akár otthoni életét". (Forrás: Pszichiátria 24x7)

Ha nem zuhanyozott, akkor a kezét zokniba húzta, és úgy dörzsölte magát, szó szerint ledörzsölve magáról a bőrt. Enni sem nagyon evett félelmei miatt, végül teljesen legyengülve, sebes bőrrel egy fertőzésbe halt bele.

A kényszerbetegsége tízéves korában kezdődött azután, hogy rövid időn belül két rokona is meghalt. Először a nagyanyja halt meg nem sokkal azután, hogy kórházba kellett mennie, aztán egy nagynénje halt bele egy ételmérgezésbe. A két haláleset után teljes rettegésben élt a fertőzésektől.

Anyja szerint Samantha Hancox májusi halála előtt nagyjából egy hónappal adhatta fel a küzdelmet, amikor az apját kórházba kellett szállítani. Rettegett attól, hogy az apja hazahoz majd valami kórokozókat, amik bejutnak a háromszobás, a szülői házról félig leválasztott házába.