Harminchárom hónap szabadságvesztésre ítélte a Liverpooli Koronabíróság azt a 18 éves brit diákot, aki 2009 májusának egy túlivott éjszakáján minden indok nélkül rátámadt egy 34 éves nőre. Amy Leigh Smith a tűsarkúját használta fegyverként: a közel nyolc centiméteres sarkakkal kétszer taposott bele Joanne Brown arcába, melynek következtében a nő bal szemére megvakult, arcát több öltéssel varrták össze.

Már hétfőn, a Liverpooli Koronabíróság ítélete után a Fiatalkorúak Intézetébe szállították azt a 18 éves brit diákot, aki tűsarkújával kiszúrta egy 34 éves nő szemét egy wigani szórakozóhelyen – írja a The Sun. Annak ellenére, hogy Amy Leigh Smith várandósan ment el a tárgyalásra, és ügyvédje kivont szablyával harcolt érte, a bíróság nem enyhített az ítéleten, és harminchárom hónap szabadságvesztésre ítélte a 2009 májusában, alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett támadásért. Ugyan áldozata nem elégedett a büntetés mértékével, annak örül, hogy a bíróságot nem befolyásolta a lány várandóssága, Brown szerint ugyanis Smith éppen azért esett teherbe, hogy megenyhítse a bíró szívét.

Nem provokálta

„A tükörből egy szörny néz vissza rám” – nyilatkozta a The Sunnak a mentálhigiénés szakemberként dolgozó Brown, aki állítása szerint a támadással nemcsak korábbi külsejét és bal szemét, hanem jövőjét, pasiját és karrierjét is elveszítette. „Ez a lány kettétörte az életemet. [...]. Az alkoholtól Amy Smith egy vadállattá változott a bárban, pedig csak 17 éves volt, nem is ihatott volna. [...] A karrieremnek befellegzett, a személyiségem összeomlott. Teljesen kikészültem” – részletezte Brown, aki az ominózus éjszakán egyáltalán nem készült a wigani Panda Lounge-ba, ám unokatestvére és barátai addig unszolták, míg végül beült velük egy utolsó italra. A 34 éves nő végül a tánctéren kötött ki, ám odaérve egy balhé kellős közepében találta magát.

„Emlékszem, hogy láttam ezt a lányt, most már tudom, hogy Amy Smith-nek hívják. Üvöltött velem, de semmit sem hallottam, mert túl hangos volt a zene. Aztán egyszer csak összecsuklott a lábam. Az emelvényről a földre estem, majd éreztem, ahogyan beletaposnak az arcomba” – kapargatta össze emlékeit Brown, és hozzátette, ezután elvesztette eszméletét. Amikor magához tért, már egy széken ült, az arca és a ruhái vérben úsztak. „A kezemet az arcomhoz emeltem – nehéznek és petyhüdtnek éreztem. Amikor megtapogattam, tudtam, hogy eltört, és úgy éreztem, hogy ha nem tartom, széthullik.” Brown bepánikolt az elviselhetetlen fájdalomtól, és kirohant a szobából, ahonnan kilépve ismét a részeg Smith-be botlott. „Ugyanaz a lány és vagy négy-öt barátja jött velem szembe, kiabáltak és lökdöstek. Még akkor is próbáltak megtámadni, pedig ömlött a vér a szememből. Valahogy kitámolyogtam, és ott termett egy rendőr, ő hívta a mentőt.”

Depressziós és pánikrohamok gyötrik

Brownnak szétnyílt a szemgödre, állkapcsai, arccsontja el -, koponyája pedig betört, így azonnal a műtőbe vitték. Az orvosok csak itt állapították meg, hogy a tűsarok olyan súlyosan károsította a látóideget, hogy már sohasem fogja tudni használni a bal szemét. Bár az asszony arca a számtalan műtét következtében rendbe jött, az önértékelése megcsappant, ami tönkre vágta ötéves párkapcsolatát. „Sem vonzónak, sem nőnek nem éreztem magam, így nem lehetett folytatni. Egyedülálló anyaként én is vágyom arra, hogy legyen egy társam, de ezek után ki akarna velem lenni?”

Az asszony állítja, a támadás nemcsak a magánéletét, a karrierjét is derékba törte: épp egy héttel a történtek után kellett volna megjelennie egy állásinterjún. Hét hónap szünet után tért vissza korábbi munkahelyére, de ott sem képes betölteni már azt a felelősségteljes pozíciót, amit előzőleg. „Valaha magabiztos voltam és rendszeresen eljártam itthonról. Most depressziós vagyok, és pánikrohamok gyötörnek” – számolt be a pszichikai következményekről Brown. Egyébként nem a 34 éves asszony az egyetlen, akire tűsarkúval támadtak: 2009 áprilisában egy sztriptíztáncosnőt vert össze tűsarkújával kolléganője egy Ohio állambeli szórakozóhelyen, ugyanis úgy gondolta, a bárnak nincs szüksége újabb munkaerőre.