Dorombolási rekordot állíthat be egy brit rövidszőrű. Smokey olyan hangos, mint egy landolni készülő Boeing 737-es, egy fűnyíró vagy egy erősebb hajszárító.

Háromszor hangosabban dorombol az átlagos macskáknál Smokey, a brit rövidszőrű. Társai körülbelül 25 decibelre képesek, ám az üvöltve doromboló jószágnál 80 az átlag, amit nem ritkán felül is múl. Az abszolút rekordja 92 decibel, ami egy landolni kezdő Boeing 737-essel hasonlítható össze, de ilyen hangos egy fűnyíró vagy egy bikább hajszárító is.

A macska gazdái, Ruth és Mark Adams néha a tévét sem hallják kedvencüktől, aki a telefonbeszélgetéseket is eléggé megnehezíti. „Még evés közben is tud dorombolni, gyakorlatilag csak álmában van csöndben. Imádnivaló és idegesítő is lehet, attól függően, hogy épp milyen kedvünkben vagyunk” – nyilatkozta a Daily Mailnek Ruth Adams, hozzátéve, Smokey-t nem kell simogatni ahhoz, hogy vad dorombolásba fogjon, gyakran minden ok nélkül rákezd.

A Guinness-bizottság egyik tagja a lapnak elmondta: volt már leghangosabb macska-kategóriájuk, de senki sem jelentkezett a címért. A helyi macskavédelmi egyesület rögtön tiszteletbeli önkéntesévé nevezte ki, és remélik, hogy segítségével több ember figyel majd oda cicamentő tevékenységükre. Hogy ebben Smokeynak milyen szerepe lesz, még nem tudni.

A jószágot három éve fogadták örökbe egy menhelyről, és gazdái beszámolója alapján egyedül több zajt csinál, mint a család másik két macskája és két kutyája. Gyakran annyira hangosan dorombol, hogy azzal önmagát is köhögésre ingerli.