Mark Cross, a Scotland Yard munkatársa tíz évig nem járt orvosnál, majd egy apró baleset után felesége végül rábeszélte, hogy menjen el. Háziorvosa azonnal kórházba küldte, ahol egy specialista mellrákot diagnosztizált nála. Többször is megoperálták, kemoterápiára, sugárkezelésre is járt. A megpróbáltatások ellenére végig dolgozott, és a mellén található forradást nem szégyelli.

Mark Cross a Scotland Yardnál dolgozó nyomozó tíz évig nem látta orvos, és végül feleségének sikerült rábeszélnie, hogy elmenjen egy vizsgálatra – írja a Daily Mail. Éppen barkácsolt, amikor baleset érte, és a mellkasát ért ütés miatt a mellbimbója befordult. Tavalyelőtt szeptemberben végre eljutott háziorvosához, és már az első látogatás után azonnal elküldték egy kórházba, ahol mellrákot diagnosztizáltak nála. „Pasi vagyok, így 10 éve nem voltam orvosnál, de Kim egész nap piszkált, és még időpontot is kért nekem, így nem volt más választásom” – mondta a 44 éves rendőrtiszt. „A diagnózis után rápillantottam a családomra, és azt mondtam magamnak, hogy legyőzöm ezt a betegséget.”

Mint kiderült, Mark Crossnak Paget-kórja van, ami a mellrák egy fajtája. Miután megállapították a betegséget, egy hónap múlva eltávolították az egyik mellét. Három héttel később újabb operáció következett, ahol csomókat távolítottak el a hónaljából, bár a tesztek később bebizonyították, hogy ezek nem voltak rosszindulatúak. Ezek után hét hónap kemoterápia és három hét sugárterápia következett. A fárasztó kezelés és érzelmi megpróbáltatás ellenére Cross végig dolgozott, legalább három napot egy héten. Most már teljes munkaidőben végzi a szolgálatot, és a műtéti heg sem zavarja: „A mellbimbómtól a hónaljamig húzódik egy forradás, de már kétszer nemet mondtam a helyreállító műtétre. Idén elmegyek nyaralni, és nem fog problémát okozni, hogy levegyem a pólómat".

Paget-kór

Első tünete a hámló, pikkelyes mellbimbó vagy a mellbimbó váladékozása. Az ugyancsak Pagetről elnevezett csontbetegségnek semmi köze nincs az emlő Paget-kórjához. Minthogy ez a betegség nem jár nagy kellemetlenséggel, az érintettek sokszor akár egy évig vagy még tovább figyelmen kívül hagyják a tüneteit és csak ezután fordulnak orvoshoz. A diagnózishoz rendszerint a mellbimbóból vett kicsiny szövetmintára van szükség, de néha elegendő a mellbimbóváladék kenetének mikroszkópos vizsgálata is. A Paget-kóros betegek valamivel több mint a felének mellében kitapintható csomó is van. A betegség kiterjedtsége szerint helyben maradó vagy környezetébe benyomuló jellegű lehet. Általában nyirokcsomókkal együtt az egész emlőt eltávolítják. Néha elegendő lehet a mellbimbó és a környező normális szövetek egy részének eltávolítása is. A kórjóslat szempontjából fontos a daganat mérete és a környezetbe való behatolása, valamint az, hogy eljutott-e a nyirokcsomókba.

Forrás: InforMed

Mellrák általában olyan férfiaknál jelentkezik, akik 60 évnél idősebbek és a családjukban is előfordult már ez a betegség. Tünetei lehetnek a mell környéki fájdalom, a mell méretében és formájában történt változás, mellbimbó leválása vagy a formájának változása. Ezt a betegség csak háromszáz férfit érint évente Nagy-Britanniában. Cross fontosnak tartja, hogy másokat is figyelmeztessen: „Ne halaszd a dolgokat. Sokkal jobb túlélési esélyeid vannak, ha korán megtalálják a nyavalyát, ahogy nálam is történt. A rendőrségnek nincs túl jó híre, az emberek azt hiszik, ez egy macsós munkahely, de én minden kollégámtól rengeteg támogatást kaptam. Remélem, hogy a tapasztalataim hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek tudatosabban éljenek.”