Már csak a hatósági engedélyre vár egy izraeli házaspár, hogy halott fiuk spermájával megtermékenyíttethessenek egy gyermekre vágyó nőt. Ha megkapják, az állam gyakorlatilag a nagyszülővé válás jogát ismeri el.

2010 őszén egy 27 éves izraeli férfit, Ohád Ben-Jákovot munkahelyi baleset érte. Két hétig kómában feküdt, életét végül nem tudták megmenteni. A férfinek sem felesége, sem barátnője nem volt, és gyereke sem született még senkitől. Szülei azonban képtelenek voltak szembenézni a ténnyel, hogy a család ezen ága nem folytatódhat – írja a Tablet.

Amikor kiderült, hogy fiuk agyhalott, Máli és Dudi Ben-Jákov arra kérték az orvosokat, hogy vegyék le spermáját. Ez meg is történt, fiuk örökítőanyagát azóta lefagyasztva őrzik – a szülők pedig már csak hatósági engedélyre várnak, hogy kereshessenek egy gyerekre vágyó nőt, aki megszülné unokájukat. “Ha a fiunk szerveit felajánlhatjuk transzplantációs célokra, miért ne lehetne ugyanezt a spermájával is megtenni azért, hogy utódja lehessen e világon?” – tették fel a kérdést.

Ha megkapják az engedélyt, az mind jogi, mind kulturális szempontból mérföldkőnek számít majd a mesterséges megtermékenyítések, illetve a szülővé válás jogának elismerése szempontjából egyébként is élenjáró Izraelben. 2006-ban egymillió főre 1800 mesterséges megtermékenyítési próbálkozás jutott – ugyanekkor ez a szám az Egyesült Államokban csupán 240 volt. A beavatkozásra pedig egyénenként is sokkal többször kapnak engedélyt, mint máshol.

A Ben-Jákov család ügyvédjével, Irit Rózenblummal már több, hasonló helyzetbe került szülő felvette a kapcsolatot, sokuk fia katonai szolgálat közben hunyt el. Az ügyvédnő 2001-ben már kampányolt annak érdekében, hogy az izraeli hadsereg ajánlja fel a kötelékébe lépő fiataloknak: lefagyasztathatják ondó-vagy petesejtjüket. Akkor a hadsereg elutasította az ötletet, ám a média sokáig foglalkozott vele.

A visszhang hatására egy évvel később egy bevetésen elhunyt 19 éves katona édesanyja kereste fel az ügyvédnőt, hogy segítsen rábírni az orvosokat: fagyasszák le fia spermáját. Az eljárás sikerült, a szülők apróhirdetés útján találtak is egy nőt, aki megszülte volna unokájukat – a kórház azonban, mivel az elhunyttól nem kaptak erre írásos felhatalmazást (!), nem akarta kiadni a férfi ondósejtjeit. 2007-ig pereskedtek, végül a Tel-Avivi bíróság a szülők javára döntött. A beültetési próbálkozások azóta is zajlanak, egyelőre nem jártak sikerrel.

Ben-Jákovék esete azért különösen érdekes, mert ha a kórház tőlük nem tagadja meg fiuk ondósejtjeinek kiadását, az állam pedig rögtön engedélyezi azok beültetését, azzal az izraeli jogi gyakorlat már nemcsak a szülővé válás jogát ismeri el, hanem gyakorlatilag a nagyszülővé válásét is. Fiuk, Ohád ugyanis sosem nyilatkozott írásban arról, hogy szeretne majd gyerekeket.