26 nő mellműtétjénél hibázott súlyosakat az a brit plasztikai sebész, aki daganatot távolított el páciensei melléből, illetve rekonstrukciós műtét végzett rajtuk, a betegek állapota azonban rosszabb volt a műtétek után, mint előtte. A panaszosok deformálódott, elfertőződött melleik miatt tettek panaszt a klinikára, de volt olyan nő, akinek nem is lett volna szüksége mellműtétre, mert mint kiderült, nem is volt rákos. A sértetteknek összesen 1,2 millió fontot (360 millió forint) fizet a brit állami egészségügy kártérítésként.

Dr. Puvaneswary Markandoo 2005 és 2008 között dolgozott a Barnsley Klinikán, ahol rákos emlődaganatokat távolított el, és helyreállító operációkat végzett. Munkájára azonban mint 30 betege tett panaszt, közülük 26 nőnél mutattak ki maradandó károsodást a sebésznő munkája miatt. A sértettek elfertőződött sebekre, vastag, felszakadó hegekre, gyulladásokra panaszkodtak. Mostanra kiderült, jogosan: az elszenvedett kínokért cserébe mindegyiküket 45.000 fonttal (13 millió forint) kompenzálja a brit állami egészségügy.

Emellett a perköltségeket is az államnak kell állnia, mely további félmillió fontra (150 millió forint) rúghat. „A panaszosok jogi költségei 480.000 font körül járhatnak, de még várunk a végső összegre, melyben az állami egészségügy perköltségei is benne lesznek” – nyilatkozta a Daily Mailnek a kórház szóvivője.

A sértetteket a pénz nem vigasztalja

A huszonhat áldozat mindegyikének megvan a maga horrorsztorija: egyiküket például teljesen fölöslegesen műtötte meg Markandoo, miután félrediagnosztizálta, mellrákot állapított meg nála, és megoperálta, pedig nem is volt beteg. A nő azóta is depressziótól szenved, mióta megtudta, fölöslegesen csonkították meg mellét. „Nincs az a pénz, ami helyrehozhatja, amit velem tettek. Végül már rosszabbul néztem ki, mint az első műtétem után, mely során a daganatot távolították el” – nyilatkozta a lapnak egy másik sértett, Anne Bassett, aki 2004 óta szenved elcsúfított mellei miatt.

Volt olyan nő is, akin más műtétet végzett el az orvos, mint kellett volna: Diane Greenman melléből eltávolítottak egy daganatot, az asszony később implantátumot kapott. Az implantátumot izom alá kellett volna helyezni, mégis a bőr alá varrta be Miss Markandoo. A műtét után a nő sebei elfertőződtek, emiatt három további műtét következett. „Alvászavaraim vannak és mindig beugranak a régi képek… A mellem miatt úgy érzem, már sose leszek olyan, mint voltam – tulajdonképpen a műtét tönkretette az életem” – mondta el a nő a lapnak.

Az orvost felfügesztették, de elvileg praktizálhat

Dr. Markandoo már 2008 októberében távozott a kórházból, amikor egy vizsgálat után az Általános Orvosi Tanács eltiltotta magánpraxis vezetésétől. A Tanács 11 területen találta hiányosnak Markandoo tudását, többek közt a sebészet különböző területein, a kezelések szervezésében és a jogok ismeretében. Nem tudni, miért, de állami orvosi engedélyét ekkor nem vonták be, azt azonban előírták, hogy felügyelettel kell dolgoznia, és képeznie kell magát. Arról nem tudni, dolgozott-e valahol az elmúlt 3 évben, de most, a műhibaperek után felfüggesztették a fizetését.