A pekingi férfi nem segíthetett barátnőjén, akit torontói kollégiumi szobájában gyilkoltak meg az ő szeme láttára. Az egyetemista lánnyal webkamerája előtt végeztek, barátja több ezer kilométerre a tett helyszínétől tehetetlenül nézte végig a gyilkosságot.

A 23 éves Qian Liu félmeztelen holttestét 10 órával azután találta meg a rendőrség a torontói York Egyetem kollégiumában, hogy kétségbeesett pekingi barátja különböző közösségi oldalakon mentőakciót szervezett. A férfi épp csetelt Pekingtől 17.000 kilométerre tanuló barátnőjével, amikor a lányt megtámadták kollégiumi szobájában.

Kanadai idő szerint pénteken hajnali 1 órakor kopogtattak Liu ajtaján. „Amikor kinyitotta az ajtót, egy férfi lépett be. Az áldozat ismerhette az elkövetőt, az online szemtanú azonba nem” – idézi a Daily Mail Frank Skubicot, a torontói rendőrfőkapitányság tisztjét. A rendőrség számítógépes szakembereket kért fel a nyomozás során, hogy segítsenek visszakeresni a webkamera által közvetített képeket, és hogy elkészítsék a bűnelkövető profilját.

A 20 év körüli, erős testalkatú, fehér bőrű, barna hajú támadó először csak Liu mobilját kérte kölcsön, majd megtámadta: a verekedés egy része nem a kamera előtt zajlott, így a szemtanú nem lehetett benne biztos, hogy barátnője meghalt. A szemtanú Kínából azonnal elkezdett mentőakciót szervezni, amint észrevette, hogy baj van: a közösségi médián keresztül felvette a kapcsolatot Liu torontói és kínai barátaival, és mindenkitől segítséget kért. A rendőrség a fiú akciója nyomán, de így is későn, csak 10 órával később jutott el a helyszínre. „A lányt csípőtől lefelé levetkőztették. A testen nincsenek külsérelmi nyomok és szexuális bántalmazásnak sincs nyoma” – tette hozzá a rendőr.

A hatóság egyébként azért késett 10 órát, mert őket csak reggel értesítette az áldozat egyik Kanadában élő ismerőse: „Nekünk először péntek reggel 11-kor szóltak” – állítja Tony Vella, torontói rendőr. „Az online szemtanú azonnal felvette a kapcsolatot azokkal, akik itt Kanadában ismerhetik a lányt, és megkérte őket, hogy keressék meg. Neki köszönhető, hogy eljutott a rendőrséghez a híre, és megtalálták” – mondta a rendőr. „A támadást nem rögzítette semmilyen szoftver, de szerintünk a laptopból kiderülne, hogyan halt meg a diáklány” – tette hozzá. A számítógépet azonban a támadó magával vitte.

Liu nyolc társával együtt élt a kollégiumi apartmanban, ahová csak januárban költözött. A helyszíni nyomozás lezárult, a kollégium lakói már visszaköltözhettek a házba. A közösséget nagyon megrázta az eset, annál is inkább, mert nemrég egy fiatal nőt vertek meg saját kollégiumi fürdőszobjában, állítólag homofób indíttatásból.