Egy orosz férfi megkérte egy barátját, hogy temesse el, mert az szerencsét hoz. A barát megtette a szívességet, az élve eltemetett férfi még telefonált is egyet a koporsóból,hogy minden rendben. Reggelre meghalt.

“A barátja szerint a férfi a kitartását akarta próbára tenni, és meggyőzte a barátját, hogy segítsen neki, hogy a föld alatt tudja tölteni az éjszakát. Annyit tudunk, hogy az áldozat programozó volt, és van egy gyereke” - mondta a BBC-nek Alekszej Lubinszki nyomozósegéd arról a 35 éves orosz férfiról, aki azután halt meg, hogy élve eltemettette magát a jó szerencse reményében.

Az eset a napokban történt a kelet-oroszországi Blagovescsenszkben. Miután a férfi meggyőzte a barátját, bebújt alkalmi koporsójába, mobiltelefont és egy üveg vizet vitt magával, valamint arról is gondoskodott, hogy ne fogyjon ki a levegőből: csövet vezetett ki a koporsóból a szabad levegőre.

A barát ezután betemette a koporsót, amit óvatosságból nem is ástak túl mélyre, csak körülbelül húsz centire. A programozó az eltemetés után mobiljáról még felhívta barátját, megnyugtatva őt, minden rendben van vele. A barát ezután távozott, de amikor másnap reggel visszatért a helyszínre, már csak a programozó holttestét találta a koporsóban. A nyomozók szerint a férfi valószínűleg az éjszakai heves esőzések miatt fulladhatott meg.

Nem mindig hoz szerencsét

Amennyire szokatlannak hangzik a történet, annyira nem újdonság ez Oroszországban, ahol viszonylagos hagyománya van az élve eltemetésnek, többek között azért, hogy az egy éjszakás eltemetést kibíró ember jó szerencsét szerezzen magának hátralevő életére.

Tavaly nyáron az észak-nyugati Vologda régióban történt egy hasonló eset, ott túl mélyre ásták a koporsót, ami beszakadt a ránehezedő föld súlyától, megölve a koporsóban fekvő jelentkezőt - írja a BBC.

Stresszűzésre is használják

De beszámoltak már olyan csoportról is, ami egyfajta sokkterápiaként használja az élve eltemetést többek között a mindennapi stressz legyőzésére. A módszer lényege, hogy a delikvenseket húsz percre frissen kiásott földbe temetik, ami állítólag teljesen kitisztítja az ember tudatát.

“Az első, amit érzel a pánik. Amikor a fejedet beborítja a föld, és megérzed az ízét, elkezdesz azon gondolkozni, hogy mégis mi a francot csinálok idelenn” - mondta a Russia Todaynek egy ilyen kezelésen résztvevő férfi.

A delikvensek nem látnak, nem hallanak, a rájuk rakott földtől mozogni sem tudnak, így nincs más választásuk, mint a gondolataikkal törődni. A különös kezelés egyébként nem kifejezetten olcsó, körülbelül 160 dollárba (27 ezer forint) kerül.