Ian Craven vasárnap a kestoni kiképzőközpont előtt parkolta le autóját, majd egy órával később felhívta a személyzetet, hogy nézzék meg a kutyákat, amelyeket a járműben hagyott. Az orvosok sajnos már nem tudták megmenteni a két állatot. Miután a tapasztalt rendőrségi kutyakiképző tudomást szerzett arról, hogy távollétében mi történt gondatlansága miatt, állítólag kiugrott kollégája kocsijából és megpróbált végezni magával. Az eset azért megdöbbentő, mert szakmabeliként tudnia kellett volna, hogy forró nyári napon nem hagyunk kutyát zárt kocsiban.

Nagy-Britannia egyik legtapasztaltabb rendőrségi kutyakiképzője megpróbált végezni magával, miután szembesülnie kellett azzal, hogy véletlenül autójában hagyott két állatot, amelyek hőgutát kaptak és elpusztultak. A Daily Mail információi szerint már korábban is előfordult, hogy Ian Craven gondatlansága miatt a rendőrség elveszített egy jól kiképzett állatot. Bár a 2004-es esetet nem úszta meg teljesen büntetés nélkül, később mégis kinevezték. A vasárnap történt újabb halálesetek miatt azonban valószínűleg bíróság elé kell majd állnia. A brit állatvédelmi hatóság, az RSPCA már nyomoz az ügyben.

Ian Craven vasárnap, az év egyik legmelegebb napján a kestoni kiképzőközpont előtt hagyta autóját, benne egy felnőtt kutyával és egy öthónapos kölyökkel. Nem elég, hogy aznap 30 ºC volt, fekete színű autóban még az ablakok sem voltak lehúzva. Egy idő után a férfinak eszébe jutott a két állat, és értesítette a központot. Tizenegy órakor meg is találták a két ájult kutyát, amelyeket csak úgy sikerült kiszabadítani a járműből, hogy a személyzet betörte az ablakot. Bár megpróbálták vízzel lehűteni a testüket, azonnal a sürgősségire szállították az állatokat, már nem sikerült megmenteni az életüket.

Tina Dale, a kiképzőközpont egyik munkatársa szerint a kutyák borzasztóan szenvedtek. Ian Craven éppen visszafelé tartott a kestoni központba, amikor értesítették arról, hogy a két kutya elpusztult. Miután Ian Craven szembesült gondatlan tettének következményével, állítólag kiugrott kollégája autójából. Egy csatorna mellett találtak rá, és azonnal kórházba szállították. Bár a rendőrség elismerte hogy a 49 éves férfit kézsérüléssel kórházba szállították, azt nem erősítették meg, hogy kiugrott a kocsiból, és megpróbálta felvágni az ereit.

Alapszabály!

A mostani eset azért különösen meglepő, mert Ian Craven több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik, és alapszabály, hogy állatot nem hagyunk nyáron zárt kocsiban. Az RSPCA szóvivője leszögezte, meleg időben egyetlen pillanatra sem szabad otthagyni kutyát egy parkoló járműben. Az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmód miatt maximum 51 hetes börtönbüntetés illetve 20 ezer fontos (kb. hatmillió forintos)  bírság szabható ki, valamint az illetőt örökre eltilthatják az állattartástól. Tavaly egy notthingamshire-i rendőrt 2500 fontra (kb. 751 ezer forintra) büntettek meg, valamint hat hónapra próbára bocsátottak, ugyanis 2009 júliusában ő is autójában felejtett két német juhászkutyát, amelyek a hőség következtében elpusztultak.

Félt az áthelyezéstől

Marc Johnson rendőr állítólag át akarta rakni az állatokat egy légkondicionált rendőrségi járműbe, de valami elterelte a figyelmét, és elfeledkezett a kutyákról. A férfi állítólag depresszióban és kényszerbetegségben szenvedett, ez okozta figyelmetlenségét – derült ki a bíróságon. A végzetes napon pont letudott egy, a mentális problémáival kapcsolatos megbeszélést, amikor eszébe jutottak a kutyák, sajnos már nem tudott rajtuk segíteni. Problémáiról egyébként nem szívesen beszélt, nem kért segítséget, mert attól félt, hogy áthelyezik egy másik részleghez, ami végül a két kutya halála miatt meg is történt.