Egy író-fotós, Deborah Copaken Kogan ismerősei Facebookon diagnosztizálták a művész fiának betegségét, ezzel megmentve az életét. Copaken Kogan fotókat posztolt a fiáról, akinek az első orvosi vizsgálatoktól eltérően nem skarlátja volt, hanem Kawasaki-szindrómája, ami akár halálos is lehet.

A Harvardon végzett fotós, írónő, Deborah Copaken Kogan jól választotta meg az évek során az ismerőseit, mert könnyen lehet, hogy megmentették a fia életét. A New York-i művész négyéves gyereke idén anyák napján magas lázzal ébredt, gyorsan orvoshoz is vitték – írja a Daily Mail.

Az anya azt gondolta, a fia torokgyulladást kapott. A gyereknek felírtak néhány antibiotikumot, az állapota viszont egyre csak rosszabb lett. Másnap az anyja ismét orvoshoz vitte, ekkor azt állapították meg, hogy a gyerek skarlátos lett. A kisgyerek állapota viszont egyre csak rosszabb lett.

A Kawasaki-szindróma

A Kawasaki-szindróma egy artériák gyulladásával járó autoimmun betegség, bőrkiütésekkel, magas lázzal, a nyirokcsomók megduzzadásával jár. Tünetei hasonlítanak a skarlátéra. Jellemzően 5 éven aluli gyermekeknél fordul elő. A betegség veszélyét a szívet érintő súlyos szövődmények jelentik. Szívgyulladást okozhat, vérrögöket, értágulást, koszorúér-károsodást, de akár szívinfarktust is. (Forrás: Wikipedia)

“Aztán jött a harmadik nap, felébredt, nagyon felpuffadt, én pedig nagyon kezdtem aggódni. Úgyhogy elkezdtem róla fényképeket csinálni... Aztán feltöltöttem ezt a képet Facebookra” – mondta Copaken Kogan a Today Show-ban. A képhez annyi szöveget írt, hogy semmi sem jelenti jobban azt, hogy anyák napja van, mint az, hogy vasárnap a gyerekorvosnál ülni.

A gyerek állapota közben folyamatosan csak romlott, a nő pedig folyamatosan újabb és újabb képeket posztol Facebookra, illetve a gyerek orvosának is küldött képeket. A képküldés megkezdése után kevesebb mint egy órán belül hárman is keresték a nőt, akik ugyanazt a diagnózist adták.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Copaken Kogan egy barátnője azzal hívta fel, hogy a fiának nagyon hasonló betegsége volt, és nem skarlátról van szó, hanem Kawasaki-szindrómáról, ami akár halálos is lehet, úgyhogy gyorsan vigyék a gyereket kórházba. Nem sokkal később a nőt a gyerekorvos unokatestvére is felhívta, aki szintén azt mondta, Kawasaki-szindrómáról lesz szó. “Azok a Facebook-üzenetek voltak a katalizátorok. A tény, hogy facebookos barátok vették a fáradságot, vállalták a kockázatát annak, hogy felhívjanak, és azt mondják: “Ne haragudj a zavarásért, de szerintem Kawasaki-szindrómáról lehet szó”. Egy csoda volt” – mondta a fotós a tévéműsorban.

A következő három hétben a gyereket megfelelően kezelték már, mostanra teljesen felépült.