Csütörtök dél körül életveszélyesen megsérült egy újbudai gimnázium diákja, aki megpróbált kimászni az ablakon, hogy elszökhessen az iskolából. A gyereknél állítólag füves cigit találtak, az igazgató-helyettes pedig azzal fenyegette, hogy értesíti a gyámügyet. A tizenhat éves fiút kórházba szállították, az arca összetört, kómában tartják, és nem lehet tudni, hogy mi lesz vele. A Velvetnek a szerencsétlenül járt gyerek anyja beszélt arról, hogy miket hallott a balesetről és a zavarodottságról.

"Az iskolában senki nem tud semmit, senki nem ad felvilágosítást. Annyit hallottam, hogy amíg észnél volt, elmondta a kórházban az orvosnak, hogy találtak nála cigarettát, és az egyik társa lement, hogy szóljon az igazgatónak, hogy nála cigi van" - kezdte B. Panni – ahogy az ismerősei nevezik –, a tizenhat éves B. Attila anyukája. Mint mondta, óra alatt az igazgató-helyettes felment az osztályba, és lehívta Attilát a tanári előtt folyosóra. Ott közölte vele, hogy itt most üljön le, és megvárják a gyámügyiseket. A gyámügyisek elől akarhatott Attila elmenekülni.

A lágymányosi Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium iskola vezetése nem nyilatkozott, sőt az egyik tanár perrel fenyegetőzött, ha az iskoláról bármi megjelenik. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a baleset körülményeit. A fiút a Szent János Kórházba szállították, súlyos sérülései ellenére orvosai bizakodók: szerintük felépülhet.

Megfélemlítés a gyámüggyel

"Ez ilyen megfélemlítés. A gyerekem ezt nagyon komolyan vehette, és mivel be volt zárva az iskola elöl-hátul, úgy gondolhatta, hogy felmegy a második emeletre, és lemászik a villámhárítón. Nem jött össze neki. Gondolom sietett, rohant, mellékapaszkodott. Mindezt csak akkor fogjuk megtudni, ha észhez tér. Ha egyáltalán kijön a kómából." Ahogy B. Panni mondta, ő elég későn, körülbelül fél háromkor szerzett csak tudomást a balesetről. Az iskola nem értesített senkit. A párja is csak úgy tudta meg, hogy kiment hozzá a rendőrség az iskolához közeli lakásba. Ő telefonált. "Nagyon kíváncsi vagyok, miért ilyen későn értesített az iskola. Szerintem érzik, hogy valahol ők is felelősek."

Mint kiderült, Attilát korábban már megfenyegették azzal, hogy kihívják hozzá a gyámügyiseket, és elszakítják a családjától. "Rosszat csinált a gyerekem, és mint egy anyuka, fogtam egy fakanalat, és rácsaptam kettőt seggére. A másodiknál odatette a kezét, és úgy sikeredett. Másnap fájt neki egy kicsit az ujja, és be is dagadt." A tanárnő aztán rákérdezett, hogy mi történt, a fiú pedig megosztotta vele. A tanárnő később lehívta az irodájába, és elmondta, ha még egyszer ilyen előfordul, akkor nyugodtan menjen, és szóljon neki, mert ő akkor majd intézkedik, hogy elvigyék a szüleitől. "Szerintem ez volt benne, és ezért ijedt meg ennyire a gyámügytől."

Az a helyzet, hogy idősek vagyunk

A család az anya állítása szerint egyébként nem szűkölködik, viszonylag nyugodt a pénzügyi helyzetük. A párja, Attila apja ugyan rokkantnyugdíjas, ő munkanélküli, de napi bejelentésre dolgozik a Farkasréti temetőnél egy virágosnál. "Az a helyzet, hogy idősek vagyunk." Mint mondta sehova nem veszik fel, mert elmúlt ötven. Konyhára sem volt jó mosogatni, mert csak harmincnégy éves korig alkalmaznak embereket. Korábban dolgozott a Skála piacon is egy virágosnál, de volt saját üzletük is a felső részen, és a kőbányai bazárnál is, csak 2000-ben, amikor beteg lett, tönkre mentek.

Egy angol osztogatta reggel a füves cigit

Azt, hogy tizenhat éves fiú dohányzik, tudták a szülei. "Két évvel ezelőtt egy barátnője rászoktatta. Nem tiltottam tőle, elmagyaráztam neki, hogy mi a hátránya, és hogy előnye semmi sincs, és ehhez tartsa magát. Előttünk soha nem dohányzott." A szülők is dohányoznak, de B. Panni szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy miattuk szokott volna rá, mert a párjának van egy nagyobbik fia is, ő pedig nem dohányzik. "Azt a kéket szívja, amit én szívok, vékonyat. Abból szokott elvenni magának két-három szálat. Még annyira se dohányzik, hogy megkérjen, hogy vegyek neki."

Az iskola környékén is arról beszéltek, és Attila anyja is megerősítette viszont, hogy a fiúnál lehet, hogy füves cigi is volt, nem csak sima cigaretta. "Az iskolában senki nem mondja, a társai közül senki nem mondja, csak az orvostól hallottam, meg a barátaitól. Ez nem biztos, hogy azt jelenti, hogy ő szívta. A négyes villamos megállójában egy angol osztogatta reggel, amikor mentek suliba, hogy próbálja ki. Hát gondolom, akkor a többi gyerek is kapott" - magyarázta B. Panni. "Tegnap mondták, itt voltak ők is a kórházban. Ahogy megtudták, mi történt Attilával, rögtön jöttek meglátogatni."

Szerteszét törve az egész koponyája

A fiúnak nagyon súlyos koponyasérülése van, most kómában fekszik, állítólag megpróbálják vasárnap valamikor kihozni belőle, de ha nem sikerül, ha nagyon zavart, akkor visszaaltatják. Ez, ahogy Attila anyja mondta, egyre veszélyesebb, mert nem biztos, hogy egyáltalán kijön belőle. "Volt neki több műtétje. A szeme mögött van egy nagy vérömleny, azt megműtötték tegnap, ma leszívták, de még mindig gyűlik. A csípőjét, a medencecsontját is megműtötték, a bal kezét is, mert szilánkosra volt törve. A jobb könyökével nem tudom, mi van, de az négyszer akkora, mint amekkorának lennie kéne" - magyarázta elfúló hangon.

"Azt mondta a doktornő, hogy nem lehet tudni, hogy mi lesz. Még csak beszélni se lehet hozzá. Simogatom, puszilgatom, és semmi mást tudok vele tenni, mert nincs észnél, és csak látok egy darab húst az ágyon fekve, és kész. A jobb oldala, a jobb arca, háromszor akkorára van dagadva, mint a másik oldal, szerteszét törve az egész koponyája. Belezavarodok. Ha hazamegyek az se jó, ha nem megyek, az se jó." - mondta. "Minden gyerek rosszalkodik, minden gyerek követ el hibákat. Nem értem, hogy miért kell megfenyegetni egy gyereket."

Amit a legkevésbé ért az egész esetből, hogy egy tanár miért óra alatt hív ki egy diákot. Ha a szünetben viszik ki, akkor gyerekek vannak a folyosón, és lebeszélik, nem esik pánikba, mert ott vannak a társai, és akkor segítenek neki, hogy ne féljen.