Bizonytalan ideig nem dolgozhat az a fotóriporter, aki csütörtök délután a Komjádi uszoda előtt összeütközött Bárdosi Sándorral. Hogy az eset kinek a hibájából történt, a rendőrség dönti el, a birkózó és a riporter, Vanik Zoltán aligha értenek egyet.

Csütörtök délután két óra körül Budapesten, a Komjádi uszodánál Bárdosi Sándor birkózó összeütközött egy kerékpárossal a járdán, miután nézeteltérésbe keveredtek. A nézeteltérés oka még nem tisztázott, hiszen Bárdosi verzióját nem ismerjük – nem kívánta nekünk kommentálni a történteket. A bringás, Vanik Zoltán fotóriporter azonban közlékenyebb volt.

"Kerékpárral közlekedtem a Komjádi uszoda irányába, a Margit híd felé, amikor egy kocsi indokolatlanul rám dudált. Jeleztem, hogy nem értem a dolgot, felemeltem a kezemet, de semmiféle csúnya jelzést nem alkalmaztam; semmi különös nem volt a szituációban, csupán nem értettem" – fejtette ki, hogyan kezdődött a konfliktus.

Elmondása szerint Bárdosit annyira felingerelte a dolog, hogy megelőzte, bekanyarodott elé, és kocsiját keresztbe fordítva megállt előtte. "Ezt teljesen indokolatlannak éreztem, ezért miközben kikerültem, a kocsija bal hátsó részére csapva rákiáltottam, hogy 'mi a faszt csinálsz?', rögtön ezután hallottam, hogy felbőg a motor."

Vanik ekkor, a bonyodalmakat elkerülendő, lelassított, és felugratott a járdára, de a kocsi gyorsabb volt nála: megelőzte, lefékezett, ezért számított arra, hogy valaki ki fog ugrani belőle. Így is lett. "Gyorsabban, mint gondoltam volna, kipattant a sofőr, hátulról megkerülte a kocsit, és egy lökéssel kibillentett az egyensúlyomból. Emiatt az iránytévesztéstől a parkoló autók között landoltam."

Hogy pontosan milyen sérüléseket szenvedett, egyelőre nem tudni: az enyhe zúzódások mellett felmerült a bordatörés gyanúja is. Először maga sem tudta felmérni az állapotát, mert mire felocsúdott az ütés okozta sokkból, Bárdosi már ott termett. Úgy tűnt neki, hogy fizikailag nem akarja megtámadni. "Azt kérdezte, mit képzelek, hogy hozzáérek az autójához. Ekkor éppen vért köhögtem fel. Próbáltam összeszedni magam, lányok jöttek oda segíteni, mentőt hívtak. Leültem a megállóba, ekkor ismertem fel. Hallottam, ahogy vitatkozik az egyik szemtanúval, és arra gondoltam, ő egy sportoló, példamutatóan kellene viselkednie."

Vanik elmondta: a mentők nyomán a rendőrök is megérkeztek, akik aztán feljelentették Bárdosit, bár ezt ő is megtette volna. Számára a legnagyobb problémát most az okozza, hogy fotóriporter, vállalkozóként dolgozik, de most munkaképtelenné vált, ami miatt  mindenképpen kárigénnyel fog fellépni. "Nem tudtak még biztosat mondani, röntgent kell csinálni, hogy kiderüljön, a mellkasomon zúzódás, repedés vagy törés van. Még kétszer vissza kell mennem vizsgálatra, de erős fájdalmaim vannak. Nem tudok önállóan helyet változtatni."

Őt elvitték a mentők, Bárdosi sokkal tovább ott maradt, hogy előadja a saját verzióját. Vanik úgy mérte fel, hogy a szemtanúval és a fotós édesanyjával szemben is fenyegetően lépett fel, elő akarta adni a saját verzióját. "Azt mondta, meg akart engem állítani, segítő szándékkal. De egy hang nem hagyta el a száját. Csak fizikai erőszak volt."

Nehezen kivédhető szituáció

"Annyit láttam, hogy a Bárdosi kipattan az autóból a 86-os busz megállójában, és felszalad a járdára, majd fellöki a kerékpárost" – mondta el a Velvetnek a neve elhallgatását kérő szemtanú. A helyszínelés még három óráig zajlott, addig ott volt. Megjegyezte, Bárdosi nem próbálta befolyásolni, sem agresszív, sem fenyegető nem volt.

"Ő ezt másképp élte meg, és többféle verzióban is megpróbálta elmondani. Ennek ellenére ezt egy elég nehezen kivédhető szituációnak találom, de úgyis lesz tárgyalás, ahol majd mindenki elmond mindent. Nekem egyébként tagadta, hogy direkt lökte volna fel."