A kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye kritikus értéket ért el nemcsak a fővárosban, de az ország szinte egész területén. A légszennyezettség nyilvánvalóan káros hatásai ellen megpróbálhatunk védekezni, de a legjobban akkor járunk, ha otthon maradunk, és bezárjuk az összes ablakot.

Az időkép szmogtérképén vöröslik az egész ország, ez azt jelenti, hogy minden magyarnak tekintélyes mennyiség jut az egészségkárosodást okozó szálló porból. Bár a fővárosban már el is rendelték, majd vissza is vonták a forgalomkorlátozást, jelentős javulás még mindig nem várható. Aki teheti, inkább maradjon otthon!

Így védekezzen a szmog káros hatásai ellen

Ha főnöke esetleg nem támogatja azt az ötletét, hogy inkább nem megy be dolgozni, legalább annyit próbáljon elérni, hogy ne a korai órákban kelljen utaznia, ugyanis ilyenkor a legmagasabb a káros anyagok koncentrációja a levegőben. Olyan ruhákat vegyen fel, melyek természetes alapanyagokból készültek, fogyasszon sok folyadékot (cukros üdítőital helyett inkább gyümölcsleveket), és kerülje az alkoholt! A dohányzás nyilván ilyenkor sem tesz jót a tüdőnknek, de a függőket ez vélhetően úgyis hidegen hagyja. Mosson minden nap hajat, mert azon hordja be a lakásba a port, különösen fontos ez az allergiás asztmával küzdők számára, akiket amúgy is sokkal súlyosabban érint a szmoghelyzet. Szóba jöhet még házi légtisztító berendezés vásárlása is, de azt ne a pár napos szmogriadó miatt tegyük, nem lenne túl kifizetődő egy 40-150 000 forintos készülékre beruházni csak emiatt.

A PM (szálló por) egészségkárosító hatásai

A szálló por emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgáló tanulmányok szerint a PM elsősorban lokális gyulladást okoz, ezt követi a már fennálló légúti megbetegedések súlyosbodása, a hiperreaktivitás, az oxidatív stressz, számos sejt- és molekuláris szintű folyamat aktiválása, a tüdő védekező mechanizmusainak csökkenése. Az asztmás rohamok gyakoribbá válnak, növekszik a betegek gyógyszerigénye is. Szmogriadó idején jelentősen több beteget vesznek fel a kórházak szív- és érrendszeri panaszokkal, köreikben ez idő alatt megnövekszik a halálozási arány is. Sajnos még a szexuális életünkre is rossz hatással van.

Ne üljön autóba, de most a bicikli sem olyan jó ötlet

Aki szeretne hozzájárulni a helyzet javulásához, autó helyett válassza inkább a tömegközlekedést! A fekete és piros matricás autók átmeneti kitiltása hozhat ugyan némi javulást a rendelethozók szerint, deilyen autóból annyira kevés szaladgál a városban, hogy a tüdőnknek nem lenne ettől könnyebb. Természetesen a szakszervezetek részéről sem a legjobb ötlet szmogriadó idejére szervezni egy forgalomlassító felvonulást, de reméljük, önök amúgy sem terveztek ilyesmit.

A biciklizés most azért nem ajánlott, mert általában a szabadban tartózkodás és sportolás is kerülendő, míg ki nem tisztul a levegő. Ugyanakkor mellette szól, hogy két keréken gurulva gond nélkül megtehetjük, hogy kevésbé forgalmas útvonalat választunk, így elkerülhetjük az erősen szennyezett területeket. Szmogriadó esetén mégis érdemes kissé visszavennünk a tempóból, hiszen ha száguldozunk, több levegőt, és ezzel együtt több szmogot szívunk be, mintha kényelmesebb tempóval tekernénk, illetve a munkavédelmi boltokban, illetve egyes nagyobb kerékpárüzletekben beszerezhető légszűrő maszk minden kényelmetlensége ellenére is melegen ajánlott – nagyvárosban nem csak ilyen esetben. Persze aki bírja az ilyesmit, barkácsolhat kedvére való, személyre szabott maszkot otthon, mint ez a szmogtól sokkal keményebben sújtott területeken expatkedő szimpatikus fiatalember, de ennyire azért nem para, és várhatóan nem válik tartóssá a helyzet.

Nézze a szmog jó oldalát!

Búsulás helyett érdemes a szmog előnyeire koncentrálnunk, még akkor is, ha viszonylag kevés érvet tudunk felsorakoztatni mellette. Vegyük például azt, hogy ilyen, a ködös Angliát idéző képeket meglehetősen ritkán készíthetünk Magyarországon, vagy hogy ha lakásunk valami ronda házra vagy gyárkéményre néz, most nem kell azt bámulnunk. És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Brad Pitt Budapesten forgatott zombifilmjéhez kívánni sem lehetne jobb díszletet.