Zuckerbergéknél kiverte a biztosítékot a félmeztelen, testfestett nők fotóinak tömkelege.

Törölte a legújabb mellrák-ellenes felhívás provokatív fotóit a Facebook – írja a Daily Mail. A népszerű közösségi oldalon a betegséget túlélő nők félmeztelenül, különféle testfestésekkel pózoltak, a Facebook pedig szexuális töltetű tartalomra hivatkozva mind a képeket, mind a képek alá elhelyezett, többnyire együttérző és bátorító kommenteket eltávolította, mind a kampány oldaláról, mind a képeken szereplő nők személyes adatlapjáról.

A képek modelljeiül szolgáló huszonöt nő – egyikük Ausztriából repült át Floridába, hogy részt vehessen a projektben – szerint a kampány sokban segítette őket, hogy sikerüljön feldolgozniuk a rák traumáját. A festményeket készítő művész, Michael Colanero különösen felháborodott a történteken: szerinte a közösségi oldal ezúttal túl messzire ment, hiszen ő kimondottan ügyelt arra, hogy a képek ne legyenek túlságosan kihívóak. "Úgy terveztem, hogy onkológiai klinikákon és gyermekosztályokon állítom ki a képeket, tehát kimondottan figyeltem arra, hogy ne a szexualitást hangsúlyozzam" – mondta Colanero. "Az embereket nagyon meghatotta, amikor először szembesültek ezekkel a képekkel, úgyhogy ez egy hatékony módszer, hogy felhívjuk a figyelmet a mellrák veszélyeire" – tette hozzá.

A modellek közül is többen hangot adtak a felháborodásuknak. A negyvenhét éves Ellen Gondola fotóit kétszer is eltávolított a Facebook, és ezen a hölgy kimondottan felhúzta magát. "Igazságtalanság, hogy az én képeim kihívónak minősülnek, míg a kövér, börtöntetkós férfiak félmeztelen fotói senkinek sem szúrja a szemét" – jegyezte meg. Egy másik modell, Jamie Inman egyenesen álszentnek nevezte a közösségi oldalt, amely a meglehetősen pikáns Girls Gone Wild sorozat rajongói oldalát gond nélkül megtűri. A Facebook szóvivője, Andrew Noyes szerint az oldal jogosan járt el, amikor eltávolította a fotókat.