Egy amputált, mumifikálódott lábujj, valamint egy pohár ital: ebből áll a világ talán legmorbidabb koktélja, amelyet egy kanadai kocsmában szolgálnak fel.

Talán az új-zélandi lóspermás felesnél is morbidabb az az italkülönlegesség, amelyet egy kanadai kocsmában rendelhetnek az igazán elvetemültek: ez a lábujjkoktél. A recept végtelenül egyszerű: vegyünk egy felest bármilyen tömény italból, dobjunk bele egy (vagy ízlés és aberráció szerint több) mumifikálódott emberi lábujjat, és máris kezdhetjük a dorbézolást.

Ez a horrorfilmbe illő italkülönlegesség kizárólag egyetlen kocsmában, mégpedig a kanadai Sourdough Saloonban kapható, amely a Jack London-regényekből ismert Dawson Cityben található. A koktélt 1973-ban találta fel egy bizonyos Dick Stevenson, aki vásárolt egy faházat a környéken, majd rendezkedés közben felfedezett egy befőttesüvegben tárolt, levágott lábujjat. A legenda szerint a testrész a kunyhó előző tulajdonosáé, egy prémvadászé volt, akinek fagyási sérülések  miatt kellett amputálni a nagylábujját, amit aztán eltett emlékbe. Ez lett később a prototípus.

A Sourdough Saloonban jelenleg több lábujj is található, amelyeket sós pácban tárolnak, ha épp nincsenek használatban – ezeket később adományozták a kocsmának. A lábujjkoktélért az alapanyagául szolgáló feles ára mellett plusz öt dollárt kell fizetnie a bátor jelentkezőnek, de ezért a pénzért egész este használhatja a mumifikálódott testrészt. A szabály szerint a koktél fogyasztójának úgy kell felhajtania az italt, hogy a beledobott lábujj hozzáérjen az ajkaihoz, de a merészebbek egyenesen a szájukba is beveszik azt. Lenyelni viszont, érthető okokból nem ajánlott.

A mumifikálódott lábujj teljesen szagtalan, a tömény szesz fertőtlenítő hatása miatt pedig fertőzésveszély nincs, de sörrel és tejjel tilos fogyasztani, mert az megrongálná. A lábujj a vendégek szerint semmilyen íztöbbletet nem ad hozzá az italhoz: fogyasztása egyszerű férfipróba, annak viszont legendás, hiszen turisták százai keresik fel a Sourdough Saloont a lábujjkoktél miatt, amelyből a kocsma számításai szerint eddig már több, mint százezren részesültek.