Színészek és zenészek, főleg az önök javaslatai alapján: újabb tíz görög, akikre a válság ellenére nem lehet haragudni. Akkor is, ha alig görög, vagy ha mi speciel utáljuk.

Múltkori cikkünk után olvasóink kedves levelekben jobbnál jobb ötleteket adtak, hogy ki kerülhetett volna még a tíz utálhatatlan görög listájára. Na jó, ez nem igaz, el lettünk küldve az anyánkba rendesen, úgyhogy most közreadunk egy újabb listát, újabb tíz névvel, főleg azok alapján, akiket önök küldtek nekünk. Görögök, akikre nem lehet haragudni, még akkor sem, ha honfitársaikat mostanában kevéssé dicsérőn emlegetjük. A pornóst és az akttmodellt kifogásolták, ők tehát ebben az eresztésben nem lesznek.

Jennifer Aniston

Tudjuk, tudjuk: gonoszak vagyunk, amiért az előző menetből kihagytuk, hiszen a színésznő is részben görög: az apja krétai. A keresztapja meg Telly Savalas, mellesleg. Gyerekkorában néhány évet görögországban éltek, az imdb.com szerint az viszont csak legenda, hogy eredetileg Anastasakisnak hívják. Mindegy, csinos és boldog nő ő, kit zavarna?

Maria Callas

Maria Callas (1923-1977) operaénekes, noha Amerikában született, mégiscsak María Ána Szofía Kekilía Kalojeropúluként. A drámai szoprán1940-ben lépett először az athéni operaház színpadára. A sikerre még hét évet várnia kellett: 1947-ben, Olaszországban, Amilcare Ponchielli La Gioconda című operájának főszereplőjeként lett ünnepelt tehetség. Három oktávnyi hangja a felső E-től az alsó F-ig terjedt.1965-ben, Toscaként lépett utoljára színpadra. Őt is több olvasónk hiányolta.

Sakis Rouvas

"Görög isten, vagy bájgúnár?" - tette fel a kérdést annak idején Kockahas blogunk szerkesztője, és ki lenne olyan bolond, hogy az utóbbira szavazzon? Rouvas úr népszerű görög popelőadó, aki kétszer is indult az Eurovíziós dalfesztiválon. Szegény család sarja, rúdugróként kezdett karriert, továbbá itt remek képeket nézegethet róla, ezek után miért is haragudna rá? Na ugye.

Yanni

A görög Richard Claydermanra kollégánk hívta fel a figyelmet, amelyet valóban megérdemel: ha nem a szívhez szóló zongora, akkor legalább a dús, sötét hajzat és a megnyerő bajusz okán. Sajnos Yanni (született Yiannis Hrysomallis ) már nem így néz ki, de az andalító dallamokat alighanem még mindig így ontja. Kollégánk nem haragszik, hát ön?

Demis Roussos

Egyik olvasónk jelezte, hogy listánk Demis Roussos nélkül nem lehet teljes. Ő legalábbis nem lenne képes rá haragudni, és tulajdonképpen igaza van: az, aki végignézi az alábbi klipet, a kigördülő vasúti kocsikkal, a közepesen szektás ruhába bújt dalnokkal, illetve a 03:05-kor bekövetkező hangnemváltással (figyeljék a gesztust is, amelyet az énekes tesz!), és haragszik, hát annak nincs szíve, és nem is volt soha.

Nia Vardalos

Szintén olvasóink hívták fel a figyelmet Nia Vardalos színésznőre, aki a Bazi nagy görög lagzi szereplőjeként lett nálunk közkedvelt. Szomorúan tudatjuk azonban, hogy ő nem annyira erőlteti a görög-dolgot: szüleit még görög-kanadaiként emlegeti, ő már kanadai, ráadásul az Egyesült Államok kanadai származású állampolgára. Nem baj, görögül azért tud.

Billy Mavreas

Ő az aktuális forduló egyetlen nem-beküldött tagja: Billy Mavreas kanadai görög képregényrajzoló, aklinek a nyelv, a spiritualitás és a szex a fő ihlető témái. Ja, és brutális, láthatóan személyiségzavaros nyulakat rajzol, kell-e tovább indokolnunk a dolgot? Na.

Szapphó

A leszboszon élt és alkotott költőnő szenvedélyről és vágyról írt világszép verseket, főleg barátnőihez. Volt neki egyébként férje is, sőt, tőle egy lánya, Kleisz is. Nemcsak prédikált az érzelmekről: életének maga vetett véget, mert szerelme, egy ifjú nem viszonozta érzéseit.

Vangelis, akire de

"Ember, Vangelis hogy maradhatott ki a 10 görögből? [ide képzeljenek még tizenhárom kérdőjelet] Ja, hogy  a pornóscsajra és a playboy-nyuszira fókuszáltál..." - írta tündibündi olvasónk, ezúton is puszi neki. Nem, Vangelis egyszerűen azért maradt ki, mert kevés olyan ember él a földön, aki legalább egy teljes generációnak okoz idegi alapú rángásokat úgy, hogy (tudtunkkal) nem követ el hozzá fizikai erőszakot, és egyéb megfélemlítéssel sem él.

Mert van egy generáció, amely úgy nőtt fel, hogy apu autójában Vangelis szólt, a tévés híradó-és magazinműsorok főcíme vagy háttérzenéje Vangelis volt, ahogy a reklámok aláfestő zenéje is, a tudományos-ismeretterjesző riportokat Vangelisre narrálta egy karcos férfihang, és Gyöngyike ballagása, illetve a spanyolországi nyaralásról készült videó alatt is az ment. Ja, és minden esküvőn. Nem, Vangelist nem szeretjük, sőt, életünk végéig utálni fogjuk, és ezen nem is tervezünk változtatni, hallgassák önök, ha akarják.

Az alábbi videón kívül az elhangzottakhoz még ezt tudjuk hozzátenni.