Matthew Willey majdnem elvesztette a lábát ritka csontrákja miatt, de egy pár éve létező sebészi eljárással sikerült megmenteni.

A 15 éves Matthew Willey jól megdolgoztatta az orvosokat: úgy tűnt, a szerencsétlen sorsú fiú elveszítheti az egész lábát csontrákja miatt, de az orvosok két különböző kórházban is megműtötték - ugyanabban az időben. A birminghami Royal Orthopaedic kórház sebészeinek sikerült Willey sípcsontjából eltávolítani egy 30 centis darabot, amit átszállítottak a közeli Queen Elizabeth kórházba sugárkezelésre. Ez idő alatt a gyerek végig az asztalon feküdt, és úgy tudta, valószínűleg elveszti végtagját. A csont 3-4 órán keresztül volt a testen kívül, személyesen az eltávolítást végző orvos szállította át a kezelésre, hogy végig biztos lehesen benne, minden rendben halad-e.

“A lábamat elveheti, de az életemet nem” - mondta hősiesen a beteg, aki az orvosok és a szülők szerint is emberfeletti bátorságot tanúsított a tíz hónapos küzdelem alatt. Dr Simone Wilkins, a fiú leedsi doktora aTelegraph-nek nyilatkozta, hogy ilyen eljárásra mindössze pár éve képes az orvostudomány, és a mai napig is csak pár alkalommal próbálták ki, de ha sikeresek a műtétek, rengeteg amputációt előzhetnek meg így. A fiú szülei eredetileg két opcióról tudtak, a teljes amputáció mellett egy titániumdarabbal is helyettesíthették volna a kivett csontot, de azzal a módszerrel sokkal nagyobb az esély az elfertőződére.

Willey-nek oszteoszarkómája volt, ami a harmadik leggyakoribb csontrák, Nagy-Britanniában 150 esetet regisztrálnak évente, leginkább 20 év alatti fiataloknál alakul ki.

A leedsi Barwick-in-Elmetből származó fiú  tízórás operációja például sikeres lett, hiszen tíz nappal később már ki is engedték a kórházból, és most otthon gyógyul. A július 6-án elvégzett műtét eredményében egészen két héttel ezelőttig az orvosok sem voltak biztosak, mert csak akkor távolították el a kivett csontot rögzítő fémdarabot. A család reményei szerint karácsonyra már a kemoterápiának is vége lesz.