Charla Nasht 2009-ben támadta meg egy csimpánz. A nő a támadásban elvesztette a kezeit, megvakult, és az arcát is szinte letépte az állat. A nő kezeit nem tudták megmenteni, ahogy a látását sem, viszont az arcátültetése sikeres volt.

Charla Nash közel hároméves kálváriája lassan a végére érhet. A nőt 2009 februárjában sebesítette meg brutálisan az egyik barátnője csimpánza , a támadásban Nashnek szinte teljesen letépte az állat az arcát, a nő elvesztette a kezeit és a látását is.

Egy évvel a baleset után még várt az arc- és kézátültetésre, 2011 nyarán pedig meg is kapta az új arcát. A nő most mutatta meg először a műtét után az arcát - írja az MSNBC.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Nash az NBC Today show-jában számolt be arról, hogy az augusztusi műtét után a donorarc mostanra kezd hozzáigazodni az arccsontjához, és szép lassan el tud kezdeni normális életet élni. A támadásban megvakult nő arról is beszámolt, hogy a műtét óta már azt is mondták neki, hogy milyen szép, amire korábban nem volt példa.

Az új arcát viszont nem tudja megtapintani, mivel a támadásban elvesztette a kezeit is, amelyeket szintén megpróbáltak átültetéssel pótolni, viszont a nő szervezete nem fogadta be a kezeket, és a komplikációk miatt el kellett távolítani azokat. A remény viszont még nem veszett el, az orvosok terveznek egy újabb transzplantációs műtétet, hogy vissza tudják adni a nő tapintását. Az orvosok reményei szerint valamikor jövőre ejthetik meg a következő műtétet.

Az arcátültetés borzasztó ritka beavatkozás, alig néhány éve képesek rá az orvosok, hogy elvégezzék, de azért már vannak példák sikeres műtétekre. Nash történetén kívül ott van még Connie Culp, akit a férje lőtt arcon egy vita közben, annyira szétroncsolva felesége arcát, hogy átültetésre votl szüksége.

Szintén egy fegyver miatt kellett új arcot kapnia a spanyol Oscarnak, akinek tavaly volt a műtétje. Egy másik spanyol, egy Rafael nevű beteg pedig egy betegség miatt szorult a részleges arcátültetésre.

A legszörnyűbb viszont az amerikai Dallas Weins története, aki egy templomfelújítás közben kapott súlyo áramütést, ami az arca nagy részét teljesen leégette. A férfi arca teljesen eldeformálódott, de életben maradt, hosszú műtétsorozat és több hónap mesterséges kóma után viszont újra tudta kezdeni az életét.