Egy kétgyermekes anyuka kómába esett, miután kiöblítette a hajából a hajfestéket. Az utóbbi időben ez a sokadik eset Angliában, ahol még mindig nem tiltottak be egy vegyületet. A Velvetnek nyilatkozó szakértő szerint nagyon is valósak ezek a történetek, egy hazai fodrász szintén hallott már életet veszélyeztető allergiás reakcióról.

Nyolc százalék esélyt adtak az orvosok a túlélésre annak a nőnek, aki azután esett kómába, hogy október harmincadikán befestette a haját - írja a Daily Mail. A 38 éves Julie McCabe egy L'Oréal terméktől lett rosszul. Pár perccel a használata után összeesett, és nem sokkal később le is állt a légzése. Az orvosok felkészítették a férjét, hogy ha fel is ébred a kómából, szinte biztos, hogy maradandó agykárosodást szenvedett. "Most kómában van, de az orvosok azt mondják, hogy valószínűleg ebben az állapotában is marad" - nyilatkozta apja, Keith Miller.

Nem egyedülálló eset

Ahogy a lap írja, McCabe valószínűleg - mivel közvetlen bizonyíték még nincs - a hajfestékben található PPD-től (para-phenylenediamine) lett rosszul, amit a kellően sötét szín eléréséhez szoktak alkalmazni, és komoly allergiás reakciókat válthat ki az arra hajlamosakból. Használata azért is különösen veszélyes, mert nem feltétlenül azonnal okoz problémát: sokan évekig használják anélkül, hogy bármi bajuk lenne tőle, majd egyik napról a másikra, amikor telítődik vele a szervezet, meglepetésszerűen jelentkezhetnek a súlyos tünetek. A PPD-t tartalmazó hajfestékeket az Európai Unióban már betiltották. A L'Oréal egyébként minden segítséget felajánlott az orvosi csoportnak, hogy megmenthessék a nő életét.

Az utóbbi időben többen is kórházba kerültek különböző hajfestékek miatt. Ahogy a Díványon olvasható, a tizennégy éves Chloe Robbins egy Halloween-parti alkalmából festette feketére a haját. 48 órával később elkezdett viszketni a fejbőre, majd nem sokkal később az arca annyira megduzzadt, hogy a lány felismerhetetlenné vált, emellett a légzés is nehézséget okozott neki. Néhány nappal később a tizenhat éves Bethany Murphy tapasztalt magán hasonló tüneteket, ő egy ideig a szemét sem tudta kinyitni, annyira bedagadt az arca. A tizenhét éves Tabatha McCourt pedig néhány héttel ezelőtt szinte közvetlenül hajfestés után elhunyt.

McCabe családja elmondta, hogy az ingatlanügynökként dolgozó nő hat hetente mindig befestette a haját, és eddig semmilyen probléma nem jelentkezett. Az apja elmondása szerint McCabe akkor kezdett fulladozni, amikor kiöblítette a hajából a festéket. "Nem érzem jól magam, nem kapok levegőt" - panaszkodott állítólag a férjének. "Bevitték a kórházba, de útközben leállt a szíve. Az orvosoknak sikerült újraéleszteniük, de ki tudja, meddig nem kapott oxigént az agya" - magyarázta Miller. A férfi most azért is kampányol, hogy betiltsák a PPD-t Angliában is.

Bevörösödött a szeme, remegett és fulladozott

"Ezt el tudom képzelni" - jegyezte meg a Velvetnek Markovics Vera, kozmetikus és szakújságíró. Mint mondta, a hajfestékekben olyan anyagok is vannak, amik rákot okozhatnak. "Megfigyelték, hogy a fodrászoknál magasabb arányban fordul elő például a húgyhólyagrák." Markovics csak a növényi hajszínezőket ajánlja, bár azokra is lehetünk allergiásak. Elmondása szerint korábban vele is megesett már, hogy allergiás tünetek jelentkeztek hajfestés után. "Megduzzadt a fejem, és utána szépen húzódott le egészen az államig. Három-négy napig mindig máshol jelent meg ez a gennyes ödéma." Ezen aztán csak bőrgyógyász tudott segíteni.

A L'Oréal szépségszalon fodrásza, Réka a Velvetnek elmondta, hogy allergiás reakció a világosabb színek eléréséhez használt festékeknél is kialakulhat, de a tartós fekete hajszín például foltos hajhullást is eredményezhet. Neki semmilyen rossz tapasztalata nem volt még, de egy másik üzletben volt olyan vendég, aki rosszul lett. Miután leszivatták a haját, bedagadt és bevörösödött a szeme, remegett és fulladozott. "Erős volt neki az anyag" - jegyezte meg. Elmondta, hogy próbafestéssel próbálják kivédeni az ilyen helyzeteket, amik egyáltalán nem számítanak gyakorinak. A próbafesténél egyébként a tarkónál vagy a fül mögött tesztelik a festéket be egy kis bőrfelületen.