Az szinte biztos, hogy a 2011 november harmincadikai pénzszállító-rablás hazai viszonylatban minden idők legnagyobb kocsifosztása, bár néhány lopásról nem közöltek adatot. A Velvet összeszedte, hogy az internet emlékezete szerint kik következhetnek utána rangsorban, és megpróbálta elhelyezni a nemzetközi számegyenesen is. Az is nagyon valószínű, hogy az 1,2 milliárd forintos rablást a rendkívül romantikusan csengő Las Vegasban megközelíteni se tudták.

Százmilliók és gyilkosság

2009. december 16-án délután egy pénzszállító autó érkezett a második kerületben található Csatárka utcai gyógyszertárhoz három fős személyzettel. Amíg két pénzkísérő bement a patikába, harmadik társuk, a huszonhét éves Varjú Attila Ede elhajtott a pénzszállító autóval, benne állítólag 123 millió forinttal. A kocsit később a közeli Szikla utcában találták meg elhagyatva, a sofőr lelépett, a trezor pedig üres volt. A férfi ellen nemzetközi elfogató parancsot adtak ki, és végül december 23-án kapták el a svájci hatóságok egy vámellenőrzés során St. Margrethen határátkelőnél.

2007. március 27-én egy poroszkáló pénzszállító autó Tokajtól nem messze lehajtott a földútra. A sofőr azzal az ürüggyel tért le az útról, hogy a dolgát kell végeznie a bokrok között. Amikor kiszállt a kocsiból, és valamivel távolabb ment, előbújt két fegyveres társa, és arra kényszerítették a kocsiban ülő őrt, hogy szálljon ki a járműből. Ezután a visszatérő sofőrrel először fojtogatni kezdték, majd nyakon szúrták. Miután végeztek vele, a pénzszállítóból kivettek 166 millió forintot, és leléptek. A három férfi rövid ideig Miskolcon, majd Budapesten, majd egy Kiskunhalas melletti tanyán bújkált. Az elkövetőket később elkapták, és ketten életfogytiglant kaptak.

Körülbelül 150-200 millió forintot loptak el egy pénzszállítóból 2005 decemberében a harmadik kerületi Szentendrei úton lévő egyik benzinkútnál. Két símaszkos férfi támadta meg a kocsit, megfenyegették a két fegyveres biztonsági őrt, és arra kényszerítették őket, hogy átadják a kocsiban található értékeket. A pénz megszerzése után egy BMW-vel menekültek el a helyszínről, amit nem sokkal később a Ráby Mátyás utcában meg is találtak. A menekülők állítólag megpróbálták felgyújtani a kocsit, de úgy tűnik, ez nem sikerült nekik. Ezzel övék minden idők negyedik legnagyobb pénzszállító-rablása. Legalábbis, amiről lehetett némi adatot találni. Őket nem találták meg.

Félmilliárd körül

Egy aszódi OTP-fiók előtt várakozó pénzszállító autót sorozatlövő és marokfegyverekből leadott lövésekkel megtámadtak, majd a tettesek 481 millió forinttal elmenekültek - írta az MTI. A 2003. május 12-én elkövetett rablás egyik gyanúsítottját, Pál Tibort 2005-ben aztán az Interpol segítségével sikerült hazahozni Németországból. A férfi ellen egyébként azért adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, mert egy másik bűncselekményért börtönbe kellett volna vonulnia. 2009-ben aztán jogerősen elítélték a rablás több vádlottját is, a legsúlyabb ítélet 13 év fegyház volt. A rablásban személyi sérülés nem történt, a pénz nagy része viszont azóta se került elő.

A második helyezettnek 525 millió forintot és állítólag 100 millió forint értékű valutát sikerült lopnia egy pénzszállító autóból, igaz, az éppen a miskolci telephelyen állt. Az eset még 2009 szeptemberében történt, és azóta a feltételezett elkövetőt már haza is szállították Thaiföldről. A férfinek egyébként azzal sikerült némi időt nyernie a szökéshez, hogy téglákat pakolt a kocsi csomagterébe a pénzkötegeket helyett, és ez csak akkor derült ki, amikor az autó megérkezett Budapestre. A férfi a rendőrség információi szerint Isztambulon keresztül Bangkokba utazott, végül Pattayán fogták el. D. Jánost is az Interpol hozta haza. A tokaji rablásnál is ugyanennek a cégnek a pénzszállítóját fosztották ki.

Nemzetközi viszonylatban

Minden idők legnagyobb pénzszállító-rablását valószínűleg az Egyesült Államokban követték el, ami egyébként az ország történetének legnagyobb készpénz-rablása is. Philip Noel Johnson 1997 március 29-én egy pénzszállító kocsi sofőrjeként 18.8 millió dollárral, azaz kábé 4.3 milliárd forinttal lépett le. A férfi leverte két kollégáját, akiket megbilincselve különböző helyeken kirakott. A pénz nagy részét egy raktárban hagyta, és elköltözött Mexikóvárosba. Johnsont néhány hónappal később, augusztusban el is kapták, ahogy megpróbált visszaszivárogni az országba. Az utóbbi idők legnagyobb európai rablását egyébként Franciaországban követték el 2009-ben, több mint 10 millió euróval (3 milliárd forint) lépett meg egy sofőr.

Az viszont meglepő, hogy egy olyan vadregényesnek, és ebből a szempontból kifejezetten kapósnak tűnő város, mint Las Vegas ezek után csak Budapest mögött szerepelhet a listán. A Las Vegas Sun azt írja, hogy a város legnagyobb pénzszállító-rablását 1993 októberében követték el, és az 1.2 milliárd forintos magyar lopásnak csak a felét, 3 millió dollárt, azaz kábé 680 millió forintot loptak el. A pénzszállító cég egyik alkalmazottja, Heather Tallchief a szokásos továbbhaladó technikát alkalmazta. Végül 2005 szeptemberében fogták el. Azt mondta, hogy normális életet szeretett volna biztosítani az akkor 10 éves gyerekének.