A francia hatóságok 30 ezer nőtől kérik, hogy a testükbe ültetett mellimplantátum eltávolítása miatt mielőbb jelentkezzenek, mert felmerült a gyanú, hogy a benne lévő szilikon rákkeltő lehet. A franciák egészségügyi vészhelyzetről beszélnek, a britek szerint a franciák túloznak. A magyar szakember szerint pedig simán lehet, hogy a franciák presztízskérdést csinálnak belőle, a hibás implantátumok ugyanis francia cégtől származnak. Folytatódik a PIP-ügy.

"Az összes ilyen implantátumot el kell távolítanunk. Rászedtek minket, egészségügyi vészhelyzet előtt állunk" - mondta dr. Laurent Lantier, francia plasztikai sebész arról, hogy francia orvosok szerint rákkeltő lehet az implantátum. "Minden nő, akinek ilyen implantátuma van, haladéktalanul keresse fel a sebészét" - tette hozzá Valerie Pecresse, a kormány szóvivője - írta az Index. Az egészségügyi minisztériumuk szerint viszont ennyire nem súlyos a helyzet.

A brit hatóságok szerint nincs egyértelmű bizonyíték az implantátumok és a rákos megbetegedések között. Ahogy a közelményükben írták, mindenki, aki aggódik a mellprotézise és az egészsége miatt, keresse fel tanácsokért az orvosát. "Célszerű lenne minden érintettnek lecserélnie az implantátumokat, mielőtt gondjaik lennének" - nyilatkozott aggodalmaskodóan Douglas McGeorge, a plasztikai sebészeket tömörítő társaság korábbi elnöke.

A híres PIP-implantátumok

Az implantátumokat a francia Poly Implant Prothese (PIP) nevű cég gyártotta. A Francia Egészségügyi Termékfelügyelet 2010 márciusában elrendelte a termékek visszahívását, és visszavonta a forgalmazási engedélyt, mert kiderült, hogy nem megfelelően tisztított szilikont, hanem ipari szilikont töltöttek az implantátumokba. A mellprotézisek emiatt könnyen kiszakadtak, és most azt feltételezi a francia hatóság, hogy még rákkeltőek is. Többek között azért - ahogy a brit Telegraph írja -, mert például a múlt héten 8 PIP-implantátumos nőt diagnosztizáltak rákkal, és ebből öten mellrákosak voltak.

Francia gyártmány, presztízs-ügy

"Mindig a helyükön kell kezelni ezeket az adatokat. Az a helyzet, hogy a gyermekszülő korban lévő nőknek az egyik leggyakoribb daganata az emlőrák. Ennek előfordulása egyébként is igen magas. Az emlőrák attól függetlenül is előfordul, hogy valakinek van-e implantátuma, vagy nincs" - magyarázta dr. Ferenczy József a Velvetnek. "A felesleges hisztériakeltésnek nincs értélme." Mint mondta, szerinte ez presztízskérdés a franciáknál, mivel francia gyártmányról van szó.

"Ebben a kérdésben nem lehet elég elővigyázatosnak lenni. Végső soron nagyon jó dolognak tartom, ha kicserélik ezeket az implantátumokat. Egy orvostól elvárható a legnagyobb gondosság elve" - mondta dr. Ferenczy. Megemlítette ugyanakkor, hogy egy nem kellően megalapozott hírnek köszönhetően az Egyesült Államokban például szilikon moratóriumot rendeltek el, és helyette sóoldattal töltött implantátumokat használtak. A moratórium azóta rég lejárt.