Ellen Terrell néhány hónappal ezelőtt utazott a dallasi reptérről férjével, amikor háromszor is átküldték a röntgenkapun, miután megdicsérték az alakját. A nő úgy érzi, szexuálisan zaklatták, és a meztelen test körvonalát megmutató gép képeit néhány nyálcsorgató biztonsági nézte egy különszobában. Nem tett panaszt, mert nem tudta, hogy tehet. A közlekedésbiztonsági hatóság testszkennerére sok panasz érkezett, számos utas szerint a biztonságiak csak voyeurködnek. A kezdeti állapotokhoz képest sokat finomítottak a gépen, ma már nem lehet vele leskelődni.

“Azt kérdezte, 'Teniszezik?'. Visszakérdeztem, hogy miért. Azt mondta, “Hát, csak mert olyan jó az alakja” – mondta a CBS-nek a texasi Ellen Terrell, akit ezután a párbeszéd után küldtek át pár hónappal ezelőtt a dallasi reptért röntgenkapuján. Nem egyszer, háromszor. Azon a kapun, amelyik a nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva megmutatja a test körvonalait, nehogy valaki trükkösen el tudjon rejteni valamit a ruhája alá. A férjével utazó anyának csak később esett le a párbeszéd jelentősége. Úgy gondolja, szexuális zaklatás érte a reptéren, de nem tett panaszt, mert nem tudta, hogy lehet – írja a Daily Mail.

Egyébként nagyon sok hasonló panasz érkezett már hasonló okok miatt az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal (TSA) által telepített reptéri testszkennerekre – derül ki a CBS riportjából. Az egyik legnagyobb probléma az, hogy a 140 reptéren telepített 600 gép túl részletes képet ad az emberi test körvonalairól. A másik, hogy a képeket nem a helyszínen dolgozó, hanem egy különszobában ülő biztonságiak látják, a harmadik, hogy teljesen találomra választják ki, hogy ki legyen az, akinek át kell mennie a gépen. Ez máris elég gyanút ad arra, hogy a kiválasztás alapja a nemzetbiztonsági szempontokon túl az legyen, hogy ki, mennyire jól néz ki.

A rendszert 2010-ben vezették be a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást követő biztonsági szigorítások eredményeként. Azóta több 300 illegális vagy veszélyes tárgyat szűrtek ki vele, ami nem tűnik olyan nagyon soknak, de úgy látszik, ennyi már elég ahhoz, hogy megmaradjon az 1992 óta fejlesztett rendszer.

A sok panasz miatt mindenesetre újragondolták a rendszert, és ma már csak 39 reptéren működik az a eljárás, ami alkalmas a szexuális zaklatásra. Az új rendszerben a szkenner nem rögzíti a test képét, csak egy előre megrajzolt sziluetten jelzi, hogy a test mely pontján érzékel illegális vagy veszélyes tárgyat. A képeket nem egy különszobában értékelik ki, hanem az alany is látja azt a képet, amit róla mutat a gép. Így csökkennek az texasi nő esetére hasonlító visszaélések.

A TSA kapuin nem kötelező egyébként áthaladni, de miután az utast kiválasztották a kapun történő áthaladásra, és nemet mond, akkor automatikusan szigorú motozáson kell átesnie. A rendszert Európában is tervezték bevezetni, Berlinben teszteltek is egy darabig ilyen kapukat, de olyan heves volt az ellenállás, hogy végül letettek a testszkennerek európai bevezetéséről.