A Facebookon indult el a szenzációvá duzzadt történet, mely szerint egy taxis bántalmazott egy nőt, amikor az a fuvar végén rájött, hogy nincs nála a tárcája, és megkérte a sofőrt, hogy hadd szaladjon fel a házukba pénzért. A kiérkező rendőrség a nő ellen indított eljárást, és elmondása szerint a helyszínen nem is közölték vele, hogy gyanúsítottként szerepel az ügyben.

L. Eszter ijesztőnek tűnő történetét a napokban posztolta ki a Facebookra, amit rengetegen meg is osztottak. A Velvetnek úgy nyilatkozott, egy buliból indult haza taxival Solymárra, és már csak a házhoz érve vette észre, hogy elhagyta a pénztárcáját. Szólt a taxisnak, hogy várjon egy pillanatot, amíg beszalad pénzért, ám a nagydarab férfi nem akarta kiengedni autójából a nőt. Amikor az kiszabadult, a taxis utánaeredt, és hátbarúgta, majd a földön kezdtek el dulakodni. L. Eszter a taxis kezei közül kiszabadulva berohant a házukba, ahova a férfi szintén próbálta követni, és a nő csak a kutyaugatásra kisiető édesanyjával együtt tudta bezárni az ajtót előtte.

Gyanúsított, nem sértett

A kiérkező rendőrség a vérző nőt kezelte gyanúsítottként az ügyben, méghozzá L. Eszter állítása szerint úgy, hogy ezt vele nem is közölték. Ha ez valóban így történt, akkor az eljárási szabálysértésnek minősül, mivel ha valakit gyanúsítottként hallgatnak ki, akkor meg kell állapítani a személyazonosságát, figyelmeztetni kell arra, hogy nem köteles vallomást tenni, vagy vallomását bármikor megtagadhatja, és figyelmeztetni kell arra is, hogy amit mond, bizonyítékként felhasználható. Ha L. Eszter kihallgatása során valóban nem így jártak el, vallomása bizonyítékként nem használható fel.

A paróka maradt a taxis kezében

"Rengeteget taxizom, és számtalanszor kerültem olyan szituációba, hogy hazaérve jöttem rá, hogy nincs nálam elég pénz, hogy kifizessem a sofőrt. Soha nem volt még abból probléma, ha ilyenkor beszaladtam pénzért" – mondta a Velvetnek L. Eszter, aki később eltávolította az inkriminált Facebook-bejegyzést, és először nyilatkozni sem akart. "Miután hazaértünk, akkor vettem észre, hogy a pénztárcámat elhagytam, így szóltam a sofőrnek, hogy várjon meg a kapu előtt, egy perc, és jövök a pénzzel, de ő nem akart kiengedni az autóból. Rövid szóváltás után fogtam magam, kiszálltam, és elindultam befelé. Ekkor először a taxi ajtajának nyílását hallottam, majd éreztem a derekam fölött azt az erős ütést, amelyről azt hiszem, hogy a taxis rúgott hátba, bár látni érthető okokból nem láttam" – mesélte a nő.

A kárvallott L. Eszter ezután elzuhant – ekkor tört le a bal felső metszőfoga –, majd dulakodni kezdett a nála jóval nagyobb darab, úgy száz kiló körüli férfival. Szabadulását annak köszönhette, hogy egy farsangi buliból érkezett, így paróka volt a fején, amikor pedig a sofőr belemarkolt a hajába, a paróka maradt a kezében, így a nőnek volt néhány másodperce, hogy bemeneküljön a házba.

A fuvart azonnal kifizette

L. Eszter elmondása szerint ezek után a Főtaxit hívta. Mint kiderült, azok már tudtak az esetről, és nem sokkal később megérkezett a cég ellenőre is, akinek a nő édesapja azonnal kifizette a fuvart, amelyről nyugtát is kapott.

A kiérkező rendőrök először a sofőrt, valamint a cég ellenőrét hallgatták ki, a nőt pedig beszállították a pilisvörösvári orvosi rendelőbe, hogy látleletet vegyenek róla, illetve hogy vérvétellel ellenőrizzék, hogy fogyasztott-e alkoholt. "Nem tagadom, hogy ittas voltam, hiszen épp ezért hívtam taxit" – mondta a Velvetnek a nő, akivel elmondása szerint a dulakodás helyszínén végig korrektül viselkedtek a rendőrök, és ő kimondottan örült nekik, amikor kiérkeztek, úgyhogy jószántából ment velük. "A vérvétel közben hallottam, hogy mit beszélnek a rendőrök, és egy elkapott félmondatból tudtam meg, hogy tulajdonképpen engem nem sértettként, hanem gyanúsítottként állítottak elő. Korábban ezt egyáltalán nem említették, és a jogaimmal sem voltam tisztában" – mesélte a nő, aki ekkor jelezte a két rendőrnek, hogy szeretne telefonálni. A kérését megtagadták, mire emelt hangon kérte ki magának a dolgot: ezután megbilincselték, a falhoz lökték, telefonját elvették, és közölték vele, hogy "ez itt nem Amerika".

L. Esztert ezek után bilincsben szállították át a pilisvörösvári rendőrörsre, ahol úgy döntött, hogy ott helyben nem tesz panaszt az eljárás ellen, mert, mint mondta: úgyse hinnének neki. Az orvosnál vett látlelet nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket állapított meg a nőnél, aki elmondta: feljelentéssel kíván élni a taxis ellen, valamint panaszt fog emelni a rendőri intézkedéssel kapcsolatosan is.

A rendőrség szerint az intézkedés szakszerű volt

A Pest Megyei Rendőrfőkapitányság sajtószóvivője, Kovács Viktória százados a Velvetnek elmondta: a rendőri intézkedést szakszerűnek minősítették, a hölgy ellen pedig a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya közfeladatot ellátó személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. A sajtószóvivő által szolgáltatott információk megerősítik a nő állítását, miszerint a helyszínen nem volt szükség kényszerítő eszközök alkalmazására, viszont a vérvétel alatt olyan viselkedést tanúsított, amely indokolttá tette a bilincs használatát. A sajtószóvivő azt is megerősítette, hogy a hölgy még nem tett panaszt az előállításával kapcsolatban, ezzel a jogával viszont bármikor élhet.

A taxitársaság másképp látja

Bonyolítja a helyzetet, hogy a szóban forgó sofőr nem a Főtaxi alkalmazottja, hanem egy, a Főtaxival alvállalkozói viszonyban álló kft-é. A Velvet sem a Főtaxit, sem az alvállalkozót nem tudta utolérni, de Vízy András, a társaság sajtószóvivője a Hír24-nek korábban elmondta:

a Főtaxi a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve objektív belső vizsgálatot folytat az ügyben. A legfontosabb, hogy tisztázódjon, mi is történt valójában múlt szombaton éjjel Solymáron. Amennyiben igazolódik, hogy a fuvarozó hibázott, a Főtaxi vállalja a következményeket – tette hozzá. A Hír24 információi szerint a taxisszakmában teljesen más verzió kering, mely szerint a láthatóan ittas nő többször megharapta az ötven év körüli sofőrt, akinek korábban soha nem volt ilyen esete. L. Eszter a Velvet kérdésére ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: nem emlékszik, hogy harapott volna, de ­könnyen előfordulhatott, hiszen egy ilyen éles helyzetben egy kiszolgáltatott nő úgy védekezik, ahogy tud.