Egy észak-yorkshire-i kórházban hétfőn műtét közben kigyulladt egy beteg, és a műtőben tartózkodó kórházi személyzet egyik tagja is. Mindketten jól vannak, az egyik fertőtlenítőszer kapott lángra. A műtét közbeni megégés nem túl ritka dolog, évente több száz eset fordul elő.

Az észak-yorkshire-i Scarborough kórházban belső vizsgálatot indítottak azután, hogy az egyik betegük még hétfőn megégett műtét közben, valamint a műtőben tartózkodó egyik munkatársuk is - írja a Daily Mail.

Arról nem tudni, hogy milyen beavatkozásról volt szó, de a tüzet valószínűleg valamilyen fertőtlenítőszer okozta. “Az égést azonnal kezeltük, a beteget pedig átszállítottuk a Pinderfields kórházba további ellátásra. Nagyon sajnáljuk a történteket, az okozott kellemetlenséget és fájdalmakat. Az incidens után percekkel belső vizsgálatot indítottunk, amelynek az eredményét természetesen megosztjuk majd a családdal” - mondta el a lapnak Liz Booth a kórház sebészeti vezetője.


Nagyobb térképre váltás

A műtétek közben szerzett égési sérülések nem túl ritkák, különösen a mostanában egyre népszerűbb lézeres beavatkozások miatt. Az Egyesült Államokban nyilvántartják ezeket az égéseket, évente nagyjából 5-600 szokott előfordulni.

A leggyakoribb, hogy valamilyen alkoholos fertőtlenítőszer kap lángra, de az is sokszor előfordul, hogy a modern, sok oxigént áramoltató oxigénmaszkok okozzák a bajt azzal, hogy gyorsan táplálják a tüzet. Valószínűleg ez történt körülbelül egy évvel ezelőtt is, amikor egy nő az egész arcán másodfokú égési sérüléseket szerzett az Egyesült Államokban. A pontos okokat nem árulták el, de a nőn is ugyanaz a típusú oxigénmaszk volt, amelyikről tudni lehet, hogy a szokottnál nagyobb a tűzveszély.

Egy másik, szintén az Egyesült Államokban történt esetben pedig egy plasztikai műtétre váró beteg melle égett meg, amikor az orvos az egyik magas hőmérsékletű elektromos készülékével véletlenül hozzáért a nő mellére helyezett gézlemezhez . A géz azonnal meggyulladt, a nő mellén később heg keletkezett. Először nem is akarták neki elárulni, hogy megégett műtét közben.

Az USA-ban ki is dolgoztak egy irányelvet, hogy csökkentsék az ilyen balesetek kockázatát. Olyan praktikus dolgok szerepelnek benne, hogy óvatosan bánjunk az eszközökkel, az alkoholos fertőtlenítőket megfelelő eszközzel vigyük fel, hogy csak a műtéti területet kenjük le, mást nem.