Az autós üldözésekről mindenkinek csak sivító gumik, vijjogó szirénák, bömbölő motorok és kétszáz fölötti tempó jut eszébe, pedig a világtörténelemben előfordult már néhány olyan hajsza is, amelyek, ha történetesen videóra veszik őket, körülbelül úgy néznek ki, mint amikor a focimeccseken felezett tempóban játsszák vissza a győztes gólt.

Meztelen, részeg tinilány

A Smoking Gun hírportál Valentin napon számolt be a tizenhét éves Taylor Burnham különleges kalandjáról. A fiatal lányra egy járókelő lett figyelmes  a texasi Corpus Christiben, ahogy épp egy terepjáró oldalához támaszkodva nézelődik, és nem visel magán semmit, csak jó texasi lakoshoz méltóan egy pár cowboycsizmát. A szemérmes szemtanú kihívta a zsarukat, Taylor pedig, amikor kiszúrta őket, bepattant a dzsipbe és méltóságteljes tempóban elhajtott. A hírek pontos sebességi adatokat nem tartalmaznak, de a szemtanúk szerint a lassított felvételre emlékeztető tempóban hajtó lány nyomában jó sokáig loholtak a zsaruk, egészen addig, amíg egy elnézett kanyar után a járdaszegély meg nem állította őt. A vérvizsgálatok után természetesen kiderült, hogy Taylor be volt állva, mint a gerely, úgyhogy ittas vezetésért és közszeméremsértésért indítottak ellene eljárást. Videó sajnos nem készült.

Menekülés traktoron

Az alábbi videó Észtországban készült, és nagyon sokat nem tudunk róla (ha valaki megérti az egyébként imádnivalóan dallamos észt nyelven hadaró riportert, egészen nyugodtan jelentkezzen), azon kívül, hogy emberünk egy lopott traktorral, gyaníthatóan betintázva menekült a rendőrök elől, (egy átlagos traktor tempóját elképzelve nem valami gyorsan), majd a letartóztatásnak Gigi 'D Agostino egyik régi klasszikusának bömböltetésével próbált ellenállni.

A nagymama, aki haza akart menni

Annak a hetvenhat éves angol hölgynek, bizonyos Caroline Turnernek a története, aki tíz mérföld per órás (vagyis nagyjából tizenhat kilométeres) sebességgel menekült az őt üldöző rendőrök elől, ráadásul a szembesávban, gyakorlatilag Mátészalkától Kuala Lumpurig bejárta annak idején a bulvársajtót. Az essexi matróna a barátnőjétől vezetett épp haza, amikor elnézett egy körforgalmat, és onnantól kezdve jó harminc kilométeren keresztül a szembesávban hajtott – a már említett tízmérföldes sebességgel. A gyorsan felzárkózó rendőrautó figyelmeztető szirénézására abszolút fittyet hányt, úgyhogy a leleményes zsaruk egyik fittebb tagja futva eredt a néni nyomába, majd az ablakon bekopogva kényszerítette őt megállásra. Amikor a hölgyet előállították, védekezésül csak annyit mondott: "nem csináltam semmit, csak haza akartam menni".

Az ember, akinek a szögesdrót sem volt akadály

A wisconsini David Gilmore történetét már korábban megírtuk, de annyira gyönyörű, hogy muszáj ismét felelevenítenünk. Tehát a jó Dave egy szép napon annyira betintázott, hogy először elkötött egy autót, majd hülyét csinált az egész kisváros rendőrségéből azzal, hogy többször eljátsszotta, hogy lehúzódik és megáll, majd mégis továbbhajtott a maga decens, tizenöt kilométer per órás sebességével. A bátor Dave akkor is kivágta magát, amikor a hajsza végén, amikor már beszorították egy zsákutcába, és az utca szabad végét egy szöges szőnyeggel zárták el: hiszen még onnan is sikerült kiszabadulnia, és csak két újabb rendőrautó összetörése árán fogták el.

O.J. Simpson

O.J. Simpsonról, a Buffalo Bills egykori, csodálatosan tehetséges futójátékosáról mindenki hallott már: mi épp a legutóbbi Super Bowl kapcsán vettük elő újra az emlékezetes, kettős gyilkosságának a történetét. Elfogása azonban szintén rákerülhet a leglassabb autós üldözések képzeletbeli rekordlistájára. A CNN-t annak idején keresztül-kasul bejárt felvételen Simpsont helikopterrel és több rendőrautóval is követik, miközben az egykori amerikaifutball-sztár decens, ötven-egynéhány kilométeres sebességgel töfög a sztrádán - vagyis nem sokkal gyorsabban, mint ahogy fénykorában, egy-egy sprintnél. Ráadásul a helikopteren ülő Tom Lange detektívvel Simpson folyamatosan telefonkapcsolatban volt, így az angolul értők még abban is gyönyörködhetnek, hogy hogyan próbálja észérvekkel megadásra bírni a profi amerikai zsaru a kétszeres gyilkost.