Nem zavarta az ausztrálokat, hogy Malcolm Nadent gyilkosság és zaklatás miatt körözte a rendőrség, hétéves bujkálása népi hőst csinált belőle. Kezdetben egy állatkertben bujdokolt, ebből is sikerült kihozni az össznépi fantáziának, hogy Naden az oroszlánokkal élt egy kifutón.

Malcolm Naden 2005 óta volt szökésben, a kontinensnyi Ausztrália lakatlan vidékein rejtőzött el a rendőrök elől. Csütörtökön sikerült őt elfogni végre, de az üldözésére elment hét év alatt népi hőssé vált Ausztráliában.

Naden menekülése 2005-ben kezdődött, amikor több üggyel kapcsolatban akarták őt kihallgatni a rendőrök. Tudni akarták, volt-e szerepe 24 éves unokahúga 2005. júniusi halálában, egy 24 éves - egy másik unokatestvérével randizó - nő 2005. januári eltűnésében, és egy 15 éves lány zaklatásában még 2004-ben. Hogy tetézze a bajt, tavaly állítólag még egy rendőrre is rálőtt a férfi.

Beteg gyilkosból népi hős

Közben az évek múlásával a "mentálisan beteg gyilkos"-ból "zsaru-átverő népi hős" lett - írja a Gawker. Egy 73 éves nyugdíjas valahol az outbackben (Ausztrália néptelen belső vidékén) azt nyilatkozta az Australian újságnak, hogy ő még akár ételt is felajánlana a férfinek. "Mindenki tudja, hogy ő bárhova megy, tisztán hagyja a helyet, miközben ahová a rendőrök mennek, ott rendetlenséget csinálnak" - indokolta a tüchtig bácsi a szimpátiáját.

Ned Kellynek alakult ki utoljára ekkora kultusza az ausztrál bűnözők közül (a róla készült film trailere 2006-ból)

A hurok egy ideje már szorult Naden nyaka körül, hisz dollármilliókat költöttek az elfogására. Decemberben majdnem elcsípték egy faházban, de egy hátsó ajtón kereket oldott. A rendőrök szerint egész rendes életet tudott ott élni: rendesen borotválkozott, vágta a haját, sörözött, sőt netes pornóra is futotta neki.

Oroszlánokkal osztozó

A bújkálás egy állatkertben kezdődött, Naden egy Dubbo nevű városka állatparkjának egyik épületében bújkált hetekig, mielőtt fel nem fedezte egy dolgozó, és menekülnie kellett. Később a népnyelv annyit módosított a történeten, hogy a gyilkos az oroszlánok ketrecében élt, ahol megosztozott velük a kenguruk húsán.

Az állatkert után jött az outback, és beindult a mítoszteremtés. Új-Dél-Wales állam korábbi miniszterelnöke is meg kellett, hogy szólaljon az ügyben, nyugalomra intve népét. Felszólította őket, hogy ne támogassák a férfit, hisz ő nem egy Ned Kelly-féle törvényenkívüli hős. Elfogása kifejezetten unalmasra és eseménytelenre sikeredett, így a férfi renoméját már csak egy szökés menthetné meg.