Néha mégis jó Brazíliában szegénynek lenni. Azoknak ugyanis, akik nem tudják kifizetni a drága beavatkozásokat, egyes klinikák megfinanszírozzák a műtéteket. A dologgal a páciens is jól jár, a fiatal orvosok pedig gyakorolni tudják a szakmájukat. Brazíliában évente több mint 11 millió plasztikai műtétet végeznek, így lett a dél-amerikai ország igazi szépségnagyhatalom.

Rio de Janeiro a plasztika sebészet fővárosa. Nem kérdés, hogy akinek telik rá, megemel, feszesít, leszívat - kinek mi tetszik. De már több klinikán is kezd elterjedni, hogy azoknak, akik nem képesek kifizetni a kezelések díját, ingyen végzik el a beavatkozásokat - írta meg az ABC News.

Ingyenes botox, kémiai hámlasztás, anti-cellulitisz kezelés várja azokat, akik nem képesek fizetni. A dolog azért tűnhet sokkolónak, mert bár Brazília hihetetlen gazdasági növekedésnek indult az elmúlt években, ugyanakkor több millió szegény él az országban, és nagy harc folyik a tuberkulózis és a dengue-láz ellen.


Az Esztétikai Orvostudományi Társaság 1997 óta több mint 14.000 ingyenes beavatkozást végzett el - mondta el dr. Nelson Rosas, a társaság vezetője. Az orvosok szerint ugyanis a plasztikai sebészet nem csak szebbé tesz, de a pszichére is jó hatással van. „A ráncok eltüntetésével nem csak azt a jelentéktelen kis dolgot kezeljük, hanem a kezeléssel valami egészen mást is visszaadunk a páciensnek. Az önbecsülését”- véli Rosas. Azt az elképzelést, hogy a plasztikai sebészet olyan hatást gyakorolhat a páciensre, mint egy jó pszichoanalízis, a brazilok által sokra tartott Ivo Pitanguy sebész is megerősíti. A csak „a plasztikai sebészet filozófusa” néven emlegetett 85 éves Pitanguy úgy kezeli a betegeit, akár egy pszichoanalitikus.

Ivo Pitanguy Brazília második legismertebb embere Pelé után, miután a topcelebek, államférfiak és más hírességek szépültek a klinikáján. Ő műtötte  többek közt Gábor Zsazsát, Francois Mitterrand-t és Brigitte Bardot-t is, de a legtöbb pácienséről mélyen hallgat.


Pitanguy több mint fél évszázada alapította meg a sebészeti szárnyat a Santa Casa de Misericordia kórházban, ahol főleg égési sérülteket kezelnek és rekonstrukciós műtéteket végeznek szegény embereken. Azóta számos más kórház csatlakozott a kezdeményezéshez, két tucat többnyire állami kórház kínál kedvezményes vagy ingyenes műtéteket. Hírességek rendszeresen megjelennek a magazinok címlapján a legújabb műtétekről szóló híreikkel, beleírják a szappanoperákba műtéteket, és minden módon megpróbálják reklámozni az instant szépség gyors receptjét. Ez úgy tűnik, sikerül is, mert Brazíliában évente 11.500.000 műtétet végeznek, ezzel a második helyet vívták ki maguknak az USA után.

A karnevál idején különösen nagy hangsúlyt kapnak a beavatkozások, amikor meg lehet csodálni a sebészek munkáját, akár közelről is. A leggyakoribb beavatkozások a mell és fenék implantátumok, ezt követi a zsírleszívás, a facelift és az elálló fülek korrekciója.

A szenátus jelenleg arról folytat vitát, hogy a társadalombiztosításnak fizetnie kelljen a rákos betegek emlőrekonstrukciós műtéteit, jelenleg a súlyos elhízottak gyomorszűkítő beavatkozását, a súlyos deformitásokat és a gyerekek lágy szájpaphasadék-operációját fedezi a TB.

Alexander Edmonds, az Amsterdami Egyetem antropológia professzora szerint a műtétek már a közép- és felső osztály megszokott tevékenységei közé tartoznak, így megjelent az igény a szegények körében is. Miközben elismeri, hogy pszichológiai előnyök származhatnak a plasztikai sebészeti beavatkozásokból, Edmonds figyelmeztet rá, hogy a "plasztika mindenkor" hozzáállás veszélyes is lehet. Az emberek minimalizálják a műtétek veszélyeit, úgy beszélnek róla, mint egy megszépítő eljárásról, mintha csak a kozmetikushoz mennének.

Az aggodalmak azonban nem sok mindenkit tartanak vissza. Az ingyenes műtétekre való jelentkezések idején hosszú sorok kígyóznak a kórházak előtt, és a páciensek hónapokat, sőt éveket is várnak egy-egy beavatkozásra. Ugyanakkor ezek a műtétek jó terepet adnak a fiatal orvosoknak a gyakorlásra.

Nilcea Furtado három évet várt egy lézerkezelésre. Bár az intézményben, mely egyben oktatási intézményként is szolgál, nem végeznek altatásos műtéteket, Furtado megtapasztalta azokat a pszichés előnyöket, amiről Pitanguy beszélt.
„Amikor kamaszodtam, borzalmas szőrszálak voltak az államon. Mindent megpróbáltam, hogy eltüntessem őket, de semmi nem vezetett eredményre. Hallottam, hogy a lézeres kezelés hatásos lehet, de annyira drága – egy alkalom többe kerül, mint az egész havi fizetésem –, hogy lehetetlennek tűnt számomra a kezelés. Hat kezelés után Furtado álla selymes és sima, és úgy érzi, hogy új nő lett belőle. „Soha nem néztem úgy a tükörbe, hogy tetszett volna, amit láttam. Ez a mostani egy csodálatos érzés”- mondta a 48 éves titkárnő.