A Woodall családban mind az öt gyerek, még az egy szem fiúgyermek is rendszeresen jár szépségversenyekre. A közös családi hobbira elmegy minden pénzük. A targoncakezelő apuka minden fillérét a szépségversenyekre költi. A család inkább nem eszik, és az anyuka is inkább turkálóból vesz ruhákat, hogy minél több pénz maradjon a versenyekre.

“Rengeteg a kiadásunk. Jamesnek és nekem nagyon sok dologról le kellett mondania. Eddig kétszer mentünk szabadságra egy évben, már csak egyszer, és ha szabadásgra megyünk, akkor is az Egyesült Királyságbna maradunk. Spórolunk az ételen, én pedig olyan olcsó boltokban veszem a ruháimat, mint a Primark vagy az Asda, hogy legyen pénz a gyerekek ruháira” - mondta s Sunnak Leanne Woodall, akinek mind az öt gyereke rendszeresen indul szépségversenyeken.

Az egész család benne van

A 32 éves anyuka 29 éves férjével, a targoncakezelő James Wooddallal a szépségversenyek megszállottja, minden pénzüket arra költik, hogy a gyerekeiket eljuttassák az Egyesült Királyság bármely pontján található szépségversenyre. A hobbijukban segédkezik nekik a család idősebb fiúgyereke, a 15 éves Josh, valamint Leanne anyja, a 49 éves Joyce is, na meg persze a hobbi alanyai: a gyerekek.

Az anyuka azután lett a szépségversenyek szerelmese, hogy a családjával megnézte a Toddlers & Tiaras című, gyerek-szépségversenyekről szóló műsort . “Családilag néztük a műsort, engem meg teljesen lenyűgözött a pompa. Tia is imádta, és ő lett ennek az egésznek a természetes vezetője. Azt hiszem, a többi gyerek kicsit féltékeny volt, mert látták, hogy mennyit foglalkozom Tiával. Hat gyerekkel mindig van egy kis rivalizálás” - mondta az anyuka.

A versenyeken a 14 éves Courtney, a 8 éves Tia, a 7 éves Ellie, a 3 éves Reo és az egyéves Niyah vesz részt. Csak a legidősebb fiú, a 15 éves Josh marad ki a versenyekből, ő inkább azt vállalta, hogy otthon marad vigyázni a legkisebb gyerekekre, amikor a nagyobbak elmennek versenyre vagy ruhákat venni a szülőkkel.

Rengeteg pénz megy el

Egy verseny legalább 5-600 fontba (180-215 ezer forint) kerül gyerekenként, vagyis ha mindegyik gyerek csak egy versenyre menne el egy évben, akkor is legalább 2500 fontot költenének a hobbira, tehát közel milliós nagyságrendet forintban számolva.

“A csillogás sokba kerül. Gyerekenként 5-600 fontba kerül egy verseny. Van a nevezési díj, az utazási költségek, a ruhák és a kozmetikai szerek. Csak a ruhák legalább 3-400 fontba (100-150 ezer forint) kerülnek, és mindegyiket csak egyszer lehet felvenni. A cipők átlagosan 60 fontba (20 ezer forint) kerülnek, és akkor még nem beszéltünk a sminkről, fodrászról, barnítókrémekről” - ecsetelte az anyuka.

Tavaly, amikor még csak Tia indult a versenyeken, akkor ötezer fontot költöttek rá, vagyis kb. 1,8 millió forintot. Mivel idén mind az öt gyereket vinni kell, úgy számolnak, hogy legalább 12000 fontba, 4,2 millió forintba kerül majd a költséges móka.

De a család azt mondja, egyelőre élvezik a dolgot. A gyerekek tanítás után otthon gyakorolják a koreográfiákat, jól szórakozik a család. A fellépéseken használt jelmezeken tudnak egyedül spórolni, mert a nagymama, Joyce, aki korábban kocsmáros volt, elég jól varr, így ő készíti a fellépőruhákat.

“Ez a szcéna természete, ha a csúcson akarsz maradni, egyre nagyobb és nagyobb dolgokat kell összehoznod. Nagyon fontos, hogy jó jelmezek legyenek. Az anyám csodálatos. Nagyon tehetséges, szuper jelmezeket készít, úgyhogy szerencsére ezekre nem kell pénzt költenünk. [...] Anya csinált [Tia] Copacabana számához ruhát, és hatalmas siker volt. Nagyon nehéz itt igazán különleges ruhákat találni, az viszont nagyon drága, ha az USA-ból akarjuk megrendelni. De ez egy remek lehetőség arra, hogy üzleti vállalkozást csináljunk valamiből, amit szeretünk. Van rá piac, mi pedig igyekszünk a szépségverseny-divat első sorában lenni” - mondta az anyuka.

Amerikában jobb a helyzet

A család csak arra panaszkodott, hogy szemben az Egyesült Államokkal, az Egyesült Királyságban csak mostanában kezdenek elterjedni a gyerek-szépségversenyek. Az Egyesült Államokban több évtizedes hagyománya van a sokszor bizarrnak tartott szépségversenyeknek, de a Woodall-család bízik benne, hogy az Egyesült Királyságban is népszerű lesz ez a fajta szórakoztatás.

“Mindent imádok, ami szépségverseny. Tudom, hogy elég ellentmondásos dolog, hogy az ember a gyerekeit szerepelteti, de szerintem sokan csak túl sokat problémáznak ezen a témán. A gyerekek önbizalma az egekbe szökött, amióta elkezdtek versenyekre járni. Csodás érzés látni a gyerekeimet jól szerepelni. A brit szcéna most nagyon pörög, friss és izgalmas. Jó érzés, hogy ott lehetünk ennek a születesénél, még sosem hallottam róla, hogy egy akkora család, mint az enyém minden tagjával benne lett volna az ilyen versenyekben” - mondta az anya.

A Sun megkérdezett egy pszichológust is, aki elmondta, hogy a gyerekeknél jó és természetes dolog az, hogy különböző szerepeket játszanak. Azt viszont károsnak tartotta, hogy ezeken a versenyeken azt tanulják a gyerekek, hogy bizonyos kinézetek, bizonyos típusú szerepek hozzák meg a sikert. Azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy ezeken a versenyeken olyan ruhákat részesítenek előnyben a gyerekeken, amelyeket alapvetően felnőtteknek terveztek, méghozzá azért, hogy a lehető legvonzóbban nézzenek ki, hogy ezekkel keltsék fel a szexuális érdeklődést. A pszichológus szerint nem helyes, hogy a gyerekeket arra tanítják, hogy másokkal szemben határozzák meg a saját sikerüket.