A tizenhárom éves Jeremy Wuitschick észrevette, hogy az iskolabuszt vezető sofőr elájult, és a volánt átvéve biztonságosan megállította a járművet, egy vele egykorú társa pedig szívmasszázzsal próbálta újraéleszteni az eszméletlen férfit.

Tizenöt iskolatársa életét mentette meg egy Washington állambeli iskolás, aki az ájult buszsofőr helyét átvéve a biztonságba kormányozta az uralmát vesztett járművet – írja a Daily Mail. A tizenhárom éves Jeremy Wuitschickot bátor tettéért valószínűleg ki is tüntetik majd, hiszen ha a fiúnak nem ilyen gyors a helyzetfelismerő képessége, az eset könnyen tragikussá is válhatott volna.

"Arra figyeltem fel, hogy a sofőr kezd furcsán viselkedni. Kidülledtek a szemei, a kezeivel pedig céltalanul hadonászott." – mondta Wuitschick az ABC tévétársaságnak. A busz közben elkezdett a járdaszegély felé sodródni, így a fiú akcióba lépett. "Odaugrottam a sofőrhöz, megragadtam a kormányt és a helyes irányba fordítottam, majd egyszerűen kihúztam a slusszkulcsot, így a motor lefulladt, a busz pedig lassan megállt. Elég ijesztő volt" – mesélte a fiú.

Wuitschick társai végül hívták a mentőket, egyikük, a szintén tizenhárom éves Johnny Wood pedig szívmasszázzsal próbálta életre kelteni az ájult sofőrt, akit súlyos állapotban szállítottak a közeli St. Francis kórházba. "Pusztán az ösztöneinkre hallgatva cselekedtünk. Minden nagyon gyorsan történt, és egyáltalán nem olyan volt, mint a filmekben, ahol egy ilyen szituációban tömegek sikoltoznak, meg hasonló" – emlékezett Wuitschick, amikor a kamera felvételét visszanézve a hatóságoknak feltűnt, milyen higgadtan viselkedik. Bill Rhodes, a helyi rendőrfőnök az ABC-nek elmondta: a fiú valószínűleg kitüntetésben részesül a bátor tette miatt.