A hörcsög közkedvelt háziállat, és most már tudjuk, hogy miért - úgy tűnik, mindent túlélnek, legalábbis Nagy-Britanniában. Kate Meech házi kedvence például egy aprócska sebhellyel úszta meg, hogy megevett egy mágnest, és így hosszasan lógott pofazacskóval a ketrecre tapadva. Dave Eyley rágcsálóját pedig hiába temették el a föld alá, a halottnak hitt állat kiásta magát, és azóta is él és virul.

Egy család Jézusnak nevezte át a hörcsögét, miután az állat, amelyet halottnak hittek, kikaparta magát sírjából, és egy nappal a temetés után már vígan rohangált a kertben – írja a Sun. A 49 éves Dave Eyley természetesen nem hitt a fülének, amikor az egyik szomszédja felhívta, hogy elszökött a hörcsög, de nincs semmi baj, mert elkapta. „Az lehetetlen, a mi hörcsögünk elpusztult” – válaszolt a férfi. Eyley amint hazaért, természetesen rögtön felkereste azt a helyet, ahol elföldelték a házi kedvencüket, de csak egy lyukat talált.

„Amikor eltemettük, már beállt a hullamerevség, most pedig vígan szaladgál. Nagyon meglepődtünk, de örülünk, hogy ismét velünk van. Nagyon bátor kis fickó, és nem viselte meg, hogy eltemettük” – tette hozzá. Az aranyhörcsögök egyébként képesek hibernálódni, és ha a tulajdonosok nem biztosak a dolgukban, akkor érdemes felkeresni az állatorvost, aki meg tudja állapítani, hogy a család kedvenc rágcsálója valóban elpusztult vagy csak úgy tesz, mintha – írja a Sun.

Mágneses kedvenc

Egy másik brit házi kedvenc szintén ráhozta a szívbajt gazdáira.  Kate Meech, egy bugbrooke-i édesanya igencsak meglepődött, amikor egyik nap hazatért, és a család hörcsöge, Smurf éppen félig a levegőben lógott – írja a BBC. Amikor közelebb ment, látta, hogy egy kerek tárgy van az állat pofazacskójában, ami a rácshoz volt tapadva. Később rájött, hogy Smurf valószínűleg megevett egy mágnest, és ez okozta a bonyodalmat. „A családdal egész nap nem voltunk otthon, csak késő délután értünk haza. Amikor bementünk a fiam, Tom szobájába, láttuk, hogy a hörcsög a levegőben lóg, és egy része rá van tapadva a rácsra. Elsőre elég rémes volt a látvány. A lányom teljesen elsápadt, pár percig sokkban volt, majd rájöttünk, hogy Smurfnek szerencsére nincsen semmi baja” – nyilatkozta Kate Meech.

Mint kiderült, a házi kedvenc a legkisebb fiú, George egyik Pókember-figurájának apró mágnesét fogyasztotta el. Miután sikerült leválasztani a hörcsögöt a rácsról, a család rögtön szakemberhez fordult. „Elvittük az állatorvoshoz, hátha meg tudja magyarázni a történteket. Azt mondta, hogy még soha nem látott ilyet. Smurf szerencsére rendben van, csak egy pici sebhely maradt hátra. Újra a régi, bolondos önmaga” – nyilatkozta Kate Meech, aki hozzátette, a mágnest természetesen megtartják emlékül, és igen, most már valóban látják a vicces oldalát a dolgoknak.

És még sokan mások

A hörcsögök egyébként nagy túlélők. Nyolc évvel ezelőtt egy olyan példányról írtunk, amit gazdája véletlenül felszippantott a porszívóval, ám az állatnak még sem lett semmi baja, mert megakadt a csőben. „Ha a hörcsögünk valamivel karcsúbb, a dolog sokkal rosszabb véget érhetett volna" – nyilatkozta a tulajdonos férje, aki egyébként állatorvosként dolgozik. Két évvel később számoltunk be arról a rágcsálóról, akit két diák adott postára egy borítékban. Az állatot egy alkalmazott mentette meg, amikor kiürítette az egyik postaládát. Az orvosnál kiderült, hogy a hörcsög teljesen egészséges. Szintén óriási mázlista volt az a kisállat is, amelyet a tokiói Mucugoro Okoko állatkertben egy kígyónak szolgáltak fel. A hüllő valami oknál fogva éppen nem kívánta a hörcsöghúst, így inkább összebarátkozott táplálékával.

Sajnos azt nem tudjuk, hogy mi a helyzet azzal a rágcsálóval, amelyet gazdája egy szívszorító üzenet kíséretében tett ki az utcára. „Kérem, viseljék gondját a barátságos hörcsögömnek! Többé nem tudok gondoskodni róla. Köszönöm!” – írta az egykori tulajdonos. Az állatot észrevette egy járókelő, és bevitte egy közeli állatkórházba. Nem volt ilyen szerencsés az a hörcsög, amelyet egy 20 éves fiú képes volt megsütni.