Violet D’Mello nem gondolta volna, hogy a dél-afrikai álomútja során gepárdokkal is meg kell küzdenie. A nőt egy állatsimogatóban támadták meg a nagymacskák. A férj ahelyett, hogy neje segítségére sietett volna, végigfotózta az eseményt.

Violet D’Mellót férje meg akarta lepni a 60. születésnapján, ezért befizette egy dél-afrikai körutazásra. Az utazás során megnéztek több parkot is, ahol vadállatokat lehetett közelebbről megismerni. Ám a kirándulás nem várt fordulatot vett.

A Kragga Kamma magánparkban gepárdokat akart simogatni a születésnapos.

A férj így emlékszik vissza a történtekre: "Amikor odaértünk a rezervátumba, ott volt két gepárd, és egy tábla, hogy vezetővel lehet megnézni a gepárdokat, és simogatni őket. Azt gondoltuk, hogy biztonságos a dolog, és első ránézésre az állatok nyugodtnak tűntek. Egy helyi család is ott volt, akik kisgyerekeikkel érkeztek. A kísérőnk egy fiatal nő volt aki, azt mondta, most bemegy és megsimogatja az állatokat. Amikor a feleségem is így tett, az állatok arrébb mentek. A vezetőnk szerint ebben az időszakban kissé idegesek az állatok. Elsétáltunk, és akkor láttuk, hogy az egyik gepárd combon harapta az ott lévő kislányt. A gyerek hangosan sírt, ekkor fordultunk vissza, hogy mi történt. A kislány a hasán feküdt, és a gepárd a combján harapta meg."

Violet D’Mellót akkor támadta meg az állat, miután a 8 éves Camryn Malan lábába kapott. A nő nekiállt vigasztalni a lány 7 éves öccsét, és elmagyarázta, hogy ne fusson el, mert akkor felidegesíti az állatokat.

„Soha nem gondoltam volna, hogy megtámadnak az állatok, hiszen felnőtt vagyok. De a következő, amire emlékszem, hogy a földön fekszem és a gepárd rajtam van. Az egyik csak megkarcolt a fogaival, de aztán jött egy másik, amelyik a nyakamba harapott. Sikoltoztam, és a kezemet próbáltam a nyakamhoz tenni, hogy védjem a területet. De közben a lábamat harapdálta és a vesém közelében is megharapott.

Az emberek is sikoltoztak körülöttem, és nem volt ötletem, hogyan szabadulhatnék ki. Egy hang azt mondta bennem : 'Ne mozdulj. Ne mozdulj meg. Ne reagálj, játszd azt, hogy halott vagy!'"

A támadás után a nő nagyon vérzett, főleg a fejsebe nézett ki súlyosnak. Szerencsére egy ottani dolgozó korábban nővérként dolgozott, és segített ellátni a sebeket, mielőtt kórházba szállították volna.

Az aberdeeni háziasszonyt kórházba szállították, és összevarrták a sebeit.

Az orvos a kórházban elmondta a nőnek, hogy a gepárdok az áldozatuk gyomrát szakítják fel, és kibelezik őket. „Szerencsés vagyok, hogy életben maradtam”

A 64 éves pilótaként dolgozó férj segítségnyújtás helyett végigfotózta az eseményt. „Nem tehettem semmit, még egy bot sem volt nálam, hogy elzavarjam az állatokat. Egy nő rohant a recepcióról oda egy bottal, és elkergette a gepárdokat. Az egész csak pár percig tartott."

„Nagyon mérgesek vagyunk, hogy ez megtörténhetett, mert azt mondták, ez egy biztonságos hely, és nyilvánvalóan nem volt az" - mondta a feldúlt férj.

A dél-afrikai család a Port Elizabeth Herald újságnak elmondta, hogy sokkolta őket a támadás. Glenda and Samuel Malan három gyerekükkel mentek el a parkba, ahol ijesztő élményben volt részük. „ Borzalmas volt. Nem tudtam semmit tenni, mert kint voltam. Csak kiabáltam. Hallottam ahogy a gyerekeim zokognak. Amikorra odaértem, már megharapták a gyerekem. Traumatikus élmény volt.

Mike Cantor, a Kragga Kamma vezetője nem érti, mi váltotta ki a támadást. A gepárdok születésük óta emberekhez szoktak és nagyon szelídek voltak. „Soha nem tapasztaltunk hasonlót. Nagyon szerencsétlen, ami történt, és arra keressük a választ, mi izgatta fel vagy ijesztette meg az állatokat. A gepárdok négy éve élnek itt, és nagyon sokan jönnek megsimogatni őket. Talán a tömeg vagy a felfordulás váltotta ki belőlük ezt a reakciót. Az is lehetséges, hogy egy tüzelő nőstény zavarta meg az állatok viselkedését, de ez nem biztos."

Az állatsimogató részleget a vizsgálat idejére mindenesetre lezárták.

Graham Kerley, az Afrikai Természetvédelmi Központ zoológusa szerint a fogságban tartott állatok is veszélyesek lehetnek. „Tartsuk azért fejben, hogy a legutóbbi 10-12 évben három embert öltek meg fogságban tartott oroszlánok. Ezek nem szelid kiscicák. Ezek vadállatok és veszélyesnek kell tekinteni őket.”