Rövid időn belül a harmadik embert kezelik húsevő baktérium fertőzéssel az államokban, de az orvosok szerint nincs összefüggés a három eset között.

Bobby Vaughnnál május elején diagnosztizálták a húsevő baktérium okozta betegséget, azóta kórházban kezelik – írta a Huffington Post.  A férfi tünetei az influenzára hasonlítottak, majd hányás is fellépett.

"Rövid időn belül az ágyéki régióban egy duzzanat keletkezett, amely amerikai mogyorónyiról egy grapefruitig nőtt" – mesélte el a kertészként dolgozó Vaughn. Az orvosok azonnal megoperálták, hogy megállítsák a fertőzés elterjedését.

"Egy csomó szövetet kivágtak belőlem, öt műtéten estem át eddig. Hármat máshol csináltak meg, kettőt pedig itt az Augustában” – nyilatkozta a beteg, aki túlélte a veszélyes fertőzést.  Az orvosok nem tudják, hogyan fertőződött meg a férfi a baktériummal, de minden valószínűség szerint egy vágás okozta sebbe kerültek a baktériumok.

Mindössze 10 nappal korábban Dél-Karolinában, Lana Kuykendallnál diagnosztizálták a betegséget, miután ikreknek adott életet. A szülés után hazament a kórházból, és akkor vette észre, hogy egy folt van a lábán.

A nő hét műtéten esett át, de még számos vár rá. Brian Swaffer, Kuykendall bátyja szerint hálásak lehetnek, hogy csak a lábait érintette a fertőzés. A fontosabb szervei egészségesek maradtak. „Szerencsére jó kezekbe került, egy egész csapat foglalkozik vele”

Aimee Copeland, egy 24 éves georgiai nő sem járt jobban. Nála a hónap elején észlelték a betegség tüneteit, miután lezuhant egy kötélpályáról. Pár napja amputálták a lábát, és a CNN információi szerint a másik lábát és a kezeit is le kellett vágni.

És, hogy egy celeb sem maradjon ki, Michael Jacksonra orrműtétje után "csapott le" a kórokozó.

De nem csak Amerikában fertőződnek meg emberek, itthon tavaly augusztusi műtétje után fertőződött meg Kiss Dániel, Európa-bajnoki bronzérmes gátfutó, akit emiatt többször is megoperáltak. Nem ő az egyetlen sportoló, aki elkapta a betegséget, Zsivoczky Attila tízpróbázót térdműtétje után kezelték sokáig, szerencsére megúszta antibiotikumos kezeléssel a kórt.

Az Egyesült Államokban évente 10.000-15.000 ember fertőződik meg húsevő baktériummal, ebből 2000-3000 fertőzés végződik halállal.

Egy 2007-es, a World Journal of Emergency Surgeryben megjelent tanulmány szerint a fertőzést nehéz diagnosztizálni, illetve a túl lassú diagnosztika növeli a halálozási rátát.

A tünetek már a fertőzés utáni első nap megjelenhetnek, és újabb és újabb sebek bukkannak fel, úgy, hogy az eredeti seb nem tűnik fertőzöttnek. A sebek környéke fájdalmas, és influenza-szerű tünetekkel is számolni kell.  3-4 nappal később a seb közelében lévő szövetek megduzzadnak és sötét foltok jelennek meg. Az eredeti seb „kékes, fehér vagy sötét, foltos vagy pikkelyes lesz”. 4-5 napon belül a vérnyomás csökken és szeptikus sokk alakul ki, és a beteg elveszítheti az eszméletét.

A betegség kezelése antibiotikumokkal és műtéttel történik, a fertőzött részt eltávolítják, hogy ne fertőzhessen tovább. Más kezelések szükségesek a betegségből fakadó egyéb panaszok kezelésére, és a hiperbár kamrában alkalmazott oxigénterápia is szóba jön a szövetelhalás megakadályozására.

Streptococcus pyogenes

A betegség a nevét onnan kapta, hogy előszeretettel szaporodik el sebekben vagy gyulladt bőrterületeken, és főként erősen szennyezett sebek vagy legyengült állapotú betegek esetén, akár amputáció is szükséges lehet a beteg gyógyulása érdekében.

A húsevő baktériumot egyébként az emberek többsége tünetmentesen hordozza, egyben üríti a kórokozót.

Leginkább a felső légutak közvetítésével, cseppfertőzéssel terjed. Betegség akkor alakul ki, ha a szervezet immunrendszere valamilyen okból legyengül vagy olyan új S. pyogenes alfajjal találkozik, amely iránt a védettség még nem alakult ki.

Forrás: webbeteg.hu