Az amerikai Nik Wallendának már három rokona megkísérelt átkelni a Niagara vízesés fölött, de mindhárman odavesztek. A harminchárom éves, híres artistacsaládból származó férfi bízik abban, hogy ő lehet az első, aki megcsinálja.

Félelmetes mutatványnak lesz szemtanúja ma a helyszínen úgy százhuszonötezer, a tévén keresztül pedig előzetes becslések szerint úgy ötszázmillió ember.  A neves artistacsaládból származó Nik Wallenda ugyanis erre a napra időzítette rekordkísérletét, ami nem áll másból, minthogy egy kifeszített, ötcentis acélkábelen átsétál a Niagara vízesés fölött az amerikai oldalról a kanadaira.

A Daily Mail információi szerint a több Guinness-rekordot is tartó Wallendának csaknem ötszázötven méteres utat kell megtennie, mindenféle védőfelszerelés nélkül, úgy, hogy nemcsak az erősen fújó szél és a vízesés által keltett vízpermet nehezíti útját, de ha rossz napot fog ki, akkor akár a Niagara környékén fészkelő, területüket féltő sólymok is rátámadhatnak. Wallenda előtt komoly kihívás áll: már csak azért is, mert korábban három családtagja is megkísérelte a mutatványt, és mindhármuk odaveszett.

Wallenda feladatát az is nehezíti, hogy míg azok, akik eddig átkeltek a Niagara fölött, jóval rövidebb utat tettek meg, hiszen ők a szurdok legkeskenyebb részén feszítették ki kötelüket, míg az artista drótkötelét két daru tartja majd, így jóval tovább kell egyensúlyoznia, ráadásul ha elvéti a lépést, akkor hatvanhét méter magasról zuhan a háborgó vízesés kellős közepébe.

Az artista mindazonáltal nem izgul, és elmondása szerint nem gondol arra, hogy lezuhanhat. A feladatra az egykori szintén artistaként dolgozó, de mára már nyugdíjba vonult édesanyja, a hatvannyolc éves Delilah segítségével készült: gyakorlása során szélgépekkel, illetve vízpermettel igyekeztek szimulálni azokat a körülményeket, amelyek a Niagara fölöt egyensúlyozva várnak majd a férfira. Édesanyja ráadásul egy különleges, antilopbőrből készült cipőt is varrt fiának, amelyben könnyebben tud egyensúlyozni a vízesés fölött.

Wallendának ugyanakkor az alatta tátongó mélység mellett a bürökráciával is szembe kell néznie. A mutatvány előkészületeikor a kanadaiak ugyanis figyelmeztették: az átkelés előtt mindenképp vegye magához az útlevelét, hiszen ha megérkezéskor nem tudja felmutatni, akkor nem hősnek, hanem illegális határátlépőnek fogják őt tekinteni, és minden teketória nélkül visszazsuppolják az Egyesült Államok területére.

Élőben itt követheti nyomom a kísérletet.