Hol a XII. kerületben, hol Bács-Kiskunban próbálják kiirtani a kutyákat. Az elkövetőket általában nem találják meg, a kutyatartók nem sokat tudnak tenni a mérgezések ellen.

Június közepén valaki a Kissvábhegyen gombostűkkel átszurkált húst helyezett el. A hely kedvelt sétáltatóhelye a környékbeli kutyásoknak, így pillanatok alatt nagy felzúdulás lett az esetből. Szerencsére egy kutya sem sérült meg, mert túl nagy volt a hús, és ezért nem tudták egyben lenyelni az állatok, illetve az elkövető valamiért színes fejű gombostűket használt.

A kutyasétáltatók még akkor feljelentést tettek, a BRFK tájékoztatása szerint feljelentéskiegészítést rendeltek el az ügyben. A XII. kerületi önkormányzattól elmondták, hogy a közterület-felügyelők azóta is rendszeresen ellenőrzik a környéket, de nem találtak újabb preparált húst. A kerületben egyébként 3200 kutya él, és nemrégiben fejeződött be az a kampány, mely során az önkormányzat 100 gyűjtőedényt helyezett ki a kerületben, melyek speciálisan a kutyaürülék gyűjtésére alkalmasak.

Míg a svábhegyi kutyák megmenekültek,Győrben több eb is elpusztult. Szabadhegyen élelmiszerbe rejtettek patkánymérget, ennek következtében egy hét alatt 7 kutya és 2 macska pusztult el.

Nem sokkal később a Tihanyi Árpád útnál szintén mérgezett húst dobáltak ki, de itt sikerült megmenteni a megmérgezett állatot. Idén februárban húsba tett mérget az ismeretlen elkövető, melyet egy családi ház udvarába hajítottak be. Fodor Gábor, a Csepeli Rendőrkapitányság sajtóreferense a Helyi Témának elmondta, hogy állatkínzás miatt folyik a nyomozás.

Csepelen sem kímélték a kutyákat. Kutyamérgezéssel kapcsolatban két esetben történt feljelentés a csepeli kapitányságon – erősítette meg Fodor Gábor, a Csepeli Rendőrkapitányság sajtóreferense. „Állatkínzás miatt indítjuk az eljárást, két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával, vagy pénzbüntetéssel sújtható, de nem egységes a bírói gyakorlat, de volt már olyan büntetés is, ami elrettentő volt – mondta a sajtómunkatárs, hozzátéve, hogy amennyiben zárt helyiségbe, terültre megy be az elkövető, akkor a magánlaksértés tényét is kimeríti, ami súlyosbító körülmény.”

A rendőrség ismeretlen tettes ellen megindította az eljárást, szakértőt és állatorvost is meghallgatnak az ügyben, majd vádemelési javaslatot indítványoznak az illetékes ügyészségnél.

Kiskunhalasi Állatvédelmi Őrszolgálat alelnöke Szilágyi Pál Ferenc a Velvet érdeklődésére elmondta, hogy 2011 karácsonya és újév között 6 német juhászkutya és 11 más fajtájú eb pusztult el mérgezés következtében. A mérget ezekben az esetekben nem közterületen helyezték el hanem udvarokba dobták be. A méreggel átitatott zsemléket a kutyák megették. Itt sor került boncolásra, három esetben igazolódott be a mérgezés gyanúja. Thimet nevű talajfertőtlenítő szert használt az elkövető, a Kinskunhalasi Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint állatkínzás gyanúja miatt indult eljárás. Szilágyi szerint a rendőrség lezárta a nyomozást.Az elkövetőt azóta sem sikerült megtalálni.

2011 januárjában a XXII. kerületben 11 kutyát mérgeztek meg fagyállóval. Ezekben az esetekben a cél valószínűleg az állatok ártalmatlanítása lehetett, mert több házba is betörtek napokkal azután, hogy a kutyák elpusztultak. 2010-ben Szekszárdon halra szórt mérget valaki. A mérgezésben egy kutya pusztult el, többet azonban sikerült megmenteni. Az állatvédők itt is feljelentést tettek, állatkínzás és közveszély okozása miatt indult eljárás az ügyben.

Fagyálló (etilén-glikol) mérgezés

Az autók hűtőjében használt szert annak édes íze miatt mind a kutyák, mind a macskák előszeretettel fogyasztják. Az etilén-glikol lebomlása hasonló mint az alkoholé, ám a lebomlás során keletkező vegyületek a vesében csapódnak ki. Enyhe mérgezés esetén vérvizelés és fehérjevizelés lehetséges, de erősebb mérgezés esetén a vese leállhat, és ennek következtében az állat elpusztul. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy az állat fagyállót fogyasztott, érdemes azonnal valamilyen alkoholt itatni vele, és természetesen azonnal állatorvoshoz vinni. Az állatorvos infúziót és vizelethajtót fog adni a jószágnak, hogy átmossa a veséket. Innentől kezdve csak reménykedni lehet, hogy a terápia sikeres lesz.

Eddig egy esetben sem fogták el az elkövetőket, bár állatkínázás miatt több esetben született elmarasztaló ítélet. Az egyetlen általunk fellelt esetben 115 daru megmérgezése miatt kellett az elkövetőnek 15 millió forintot fizetnie egy Gyomaendrőd mellett bekövetkezett esetben.