Két fiatal lány is eltűnt Máltán az elmúlt egy hétben, egyikük, a 17 éves orosz lány holttestére kedden találtak rá a járókelők. A másik lány magyar, Révész Ágnesnek a főszigeten lévő Qawrában veszett nyoma július 23-án. A magyar rendőrséget egyelőre nem kereste meg az amúgy szűkszavúan nyilatkozó máltai rendőrség, és a külképviseletek se tudnak túl sokat.

Hivatalosan két lány eltűnéséről tudni Máltán, egyikük, az orosz lány holttestét kedden találták meg a máltai St. Julian'sben. A holttestére a Paceville nevű városrész egy völgyében bukkantak a máltai lapok szerint eltűnése után egy héttel. A 17 éves Polina Rahman sorsa baljós előjel, ugyanis július 23-án hétfőn egy 18 éves magyar lány, Révész Ágnes is eltűnt Qawrában – írja Malta Independent. A vöröshajú, kékszemű magyar lányt utoljára rózsaszínű ruhában és fehér sportcipőben látták. Március óta élt Máltán a nagybátyjánál, ők jelentették az eltűnését is. A Times of Malta úgy tudja, Révész Ágnes máltai iratokkal rendelkezett.

Az orosz lányt járókelők találták meg, akik a bomlásnak indult holttest szagára lettek figyelmesek. A halál okát a máltai rendőrség szerint boncolás állapítja majd meg, de a Times of Malta legfrissebb hírei szerint koponyasérülésbe halt bele, amit a háromemeletnyi magasból való zuhanás okozott. Ruha volt a lányon, bár megtépte a zuhanás.

Találgatások már most napvilágot láttak az eltűnésekről, egyes kommentelők két lányon kívül még két lány eltűnéséről tudni vélnek. Az egyik kommentelő az egyik híroldalon azt írta: "St Julien maga a pokol. Holt részeg fiatalok tömkelege, kosz, bűz és alkohol mindenhol. Party után irány a szabad strand, tengerpart. Nem csoda ha vízbefulladnak egy hajnalig tartó buli után vagy valahol éri a vég egy hatalmas ivászat után." Az [origo] szerint gyakori Máltán, hogy féllegális fekete színű taxik közlekednek Máltán, amik akár ingyen is elviszik az embert, de nem mindig biztos, hogy oda, ahova szeretné. A magyar lány akár egy ilyenbe is beszállhatott. Felmerült az elméletek között az emberkereskedelem és a prostitúcióra kényszerítés is. A Facebookon közben csoport is alakult a magyar és az orosz lány megtalálásáért, ennek szerda délelőtt 485 tagja volt.

A Velvet megkeresésére a Külügyminisztérium szűkszavú választ küldött: "Az illetékes máltai hatóságok hivatalosan is megerősítették egy magyar állampolgár eltűnését. Az ügyben a máltai tiszteletbeli konzulunk jár el a hatóságoknál, egyelőre azonban nincs információnk az eset részleteiről, így arról sem, hogy van-e összefüggés a Máltán eltűnt másik fiatal lány ügyével."


Máltai eltűnések nagyobb térképen való megjelenítése

A lapok szerint Máltán 2000 óta 96 eltűnésről tudni, állítólag ezek egyike sem került elő élve. Révész Ágnes az első magyar lány, aki eltűnt Máltán. Az ORFK-nak nem minden esetben van tudomása arról, hány magyar lány tűnt el külföldön. A Velvet megtudta, csak akkor vonják be a magyar rendőrséget a nyomozásba, ha információra van szükségük a nyomozáshoz. Jelen esetben a máltai rendőrség a saját protokoll szerint jár el. Máltán ugyanakkor nehezebb eltűnni tartósan, hiszen a sziget nagyon kicsi, 316 négyzetekilométer, Budapest területének több, mint a fele.

Magyarországon az eltűnt személyek a legtöbb esetben megkerülnek, 2009. január 1-je és 2012. június 30-a között 25 esetben vonták vissza a körözést a holttest megtalálása miatt. Legtöbbször fiatalkorúakat és kiskorúakat keres a rendőrség, az elmúlt két évet tekintve nőtt a körözések száma. 2011-ben közel tizennégyezer eljárás indult kiskorú személyek ügyében, egészen pontosan ennyi eljárás indult a rendőrségen eltűnés, illetve engedély nélküli eltávozás miatt. Évenként változó, de körülbelül ezerháromszáz, ezerötszázra tehető azoknak az állami gondozásba került kiskorúak száma, akik közel 9-10.000 ügyet generálnak a folyamatos engedély nélküli eltávozásaik, szökéseik miatt.

   2009  2010  2011  2012 I. félév
 Eltűnt nők száma összesen 6365 7743 9467 4986
 Ebből a fiatalkorúak száma 5045 6248 7941 4246
 Felnőttkorúak száma 1320 1495 1526 740