Az RTL Klubon futó sorozat producere, Kalamár Tamás számára a Szabó család a követendő példa, jellegzetesen magyar sorozatnak tartja a Barátok köztöt, nem szereti, ha szereplői vetkőzéssel futnak be, és nem személyeskedik, ha egy szereplő kiírásáról van szó.

"Az ideális elképzelt hossz legalább negyven év"- mondta a Velvetnek szerénytelen terveit a Barátok közt producere, Kalamár Tamás, aki már 1998 óta felügyeli a sorozat körüli dolgokat. Ezek szerint még van legalább 26 évünk a hatezredik részen is túl lévő szappanoperából, de Kalamár előtt ott van a követendő példa: "Amikor elindultunk, szívből reméltem, hogy mi leszünk a televíziózás Szabó családja." Arra a kérdésre, hogy miért pont a Barátok közt lett minden unatkozó gimnazista és érzelmekre hajlamos háziasszony kötelező napi programja, a producer szerint egyszerű a válasz. "Nincs más. Ha nem a Barátok közt indult volna el akkor, hanem más, és azt is mi csináltuk volna, akkor az tartana most itt."

Igazán magyar sorozat

Kalamár nem a producerektől elvárt pénzhajtó tevékenységet végzi a sorozat körül, mivel ott megadott keretek vannak, elmondása szerint sokkal inkább a kreatív megvalósításban érdekelt. A Barátok közt történeteibe – ha nem is napi szinten, de – gyakran beleszól, ám ezt okkal teszi. "A legfontosabb feladat az, hogy szórakoztassunk. De nem szabad elfelejteni, hogy a mi karaktereink Magyarországon élnek, ebben a miliőben. A politikán kívül mindennek van ráhatása a sorozatra, a mi sorozatunkban is meg kell történnie annak, hogy például valaki esetleg elveszítheti a munkáját. Minél több olyan dolgot próbálok becsempészni, amitől magyar sorozat lesz." Kalamárnak vannak kedvenc történetszálai is, bár ez személyes kötődés miatt alakult így. "Nyilván mind a kutyám körül forogtak, ameddig még élt" – utalt Bercire, aki 2009-es haláláig aktív részese volt a Mátyás téri izgalmaknak. "De az egészet szeretem. Szeretem csinálni, mert amit csinálunk az jó, és ezt várja el tőlünk a megrendelő" – pontosított.

Mindenkivel megtörténik

Korábban már érkeztek hírek arról, hogy az RTL Klubot is elérő válság miatt megnyírbálták a sorozat büdzséjét, de Kalamár azt mondja, ennek semmi köze ahhoz, hogy két, a sorozat legelejétől látható karaktert, Berényi Andrást (R. Kárpáti Péter) és Kertész Gézát (Németh Kristóf) is kiírtak. "Amikor közel egymilliárd a büdzsé, akkor két ember kiírása nem hinném, hogy számít. Sokkal nagyobb dolgokat kellett megnyírni a csökkentéshez. Ha tőlünk valaki elmegy, annak csak és kizárólag dramaturgiai okai vannak." A színészek sokat cserélődtek az elmúlt években, és mint kiderült, senki nem pótolhatatlan, bárkit kirakhatnak. "Itt a történetmesélés a lényeg. Közel húsz főszereplője van a Barátok köztnek, nemcsak egy ember miatt néznek egy napi sorozatot." Nagy balhé még nem volt távozásokkor, de a sértődés azért megjelenik: "Ki az, aki szeretne elmenni a jóból? Aki jól érzi magát itt, de dramaturgiai okokból kikerül, akkor óhatatlanul úgy fogja érezni, hogy rá nincs szükség. Pedig csak a szerepe szűnt meg. Ha valaki megsértődik, azzal csak hidakat éget fel. Vissza is szoktunk hozni karaktereket ráadásul. Én ezt nagyon szeretem, mert olyan, mint az élet. Hány barát van, aki csak úgy újra előkerül? Ez mindenkivel megtörténik" - mutatta be a valóság és a sorozat közti párhuzamokat.

Nincs szükség a férfimagazinokra

A Barátok közt szereplőinek komoly része jól láthatóan alig tartja a kapcsolatot a klasszikus celebvilággal, ami különösen annak fényében furcsa, hogy korábban szinte mindenki megmutatta magát valamelyik férfimagazinnak. "Az elején még szükségünk volt a férfimagazinokra, hogy növeljük a megjelenési felületet. Én igazából nem szeretném, ha az itteni lányok attól lennének híresek, hogy leveszik a ruhájukat. Jobban örülnék neki, ha a képernyőn megjelent karakterformálásuk miatt lennének azok. Mindössze pár alkalommal szerepeltek ilyen magazinban, a Playboyban például nagyon régen, mindössze egyszer volt Ullmann Mónika. Másfél milliós nézettség mellett mindegy, hogy megjelenünk-e ezeken a felületeken. Ha most megkeresnének minket, és valami gusztusos dolgot akarnának csinálni, akkor én igent mondanék, de ez a színésznő döntése. Lehet, hogy a mostani lányok prűdebbek, mint a korábbiak, de az igazság az, hogy mostanában nem volt még megkeresés" – sorolta az okokat a producer, aki az ismertséggel járó nagy egók kialakulását is egyszerűen kezeli. “Ha valaki elhiszi azt, hogy ő nagyon nagy sztár, akkor egy tollvonással könnyen elintézhető. De ilyenre még nem volt példa, házon belül senki nem viselkedik így."

Kalamár tényleg elégedett a produkciójával, valószínűleg akkor is követné a sorozatot, ha nem ő dolgozna rajta. "Szeretek tévézni, nézem a kinti sorozatokat is. Szeretem a Férjem védelmébent, a Mad Ment, próbálom figyelni, mik mennek. Szeretem a sajátomat csinálni, mert fantasztikus érzés, hogy naponta fél órát kapok a nézők életéből."