A Kecskemét és Nyárlőrinc közötti szakaszon történt késelés mögött az útszéli prostituáltak szerint anyagi okok álltak. A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnökének, Földi Ágnesnek az a tapasztalata, hogy a legtöbb prostituáltat nyereségvágyból bántalmazzák.

"Nem tudtak megegyezni, az lehetett a baj" – mondta a Velvetnek a 44-es főúton egy prostituált arra a kérdésre, miért késelhették meg augusztus 30-án a 29 éves utcalányt. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda összevont nyomozást kezdeményezett. A 44-es főúton történt késeléssel a rendőrség annyi összefüggést talált a gyilkosságokkal, ami alapot adott arra, hogy sorozatgyilkost keressenek.  Az elmúlt években négy prostituáltat öltek meg több megyében: 2010-ben a 4-es főúton öltek meg egy örömlányt, Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy másik nőt, további két örömlányt a késelés helyszínének közelében öltek meg két évvel ezelőtt. A napvilágra került információk szerint az osztrák kéjgyilkost gyanúsította a rendőrség, a Velvet megtudta, hogy az osztrák rendőrséggel napi kapcsolatban áll a magyar rendőrség. A nyomozás során a rendőrség kizárta, hogy az elkövető azonos lenne a 2005-ben elkövetett osztrák gyilkosságok elkövetőjével. A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnöke, Földi Ágnes tudomása szerint a legtöbb szexmunkást nyereségvágyból bántalmazzák.

A 44-es főúton, a Kecskemét és Lakitelek közti szakaszon napközben, főleg délután legalább 8-10 neonszínbe öltözött prostituált árulja a testét évek óta. Lakiteleknél két évvel ezelőtt volt már gyilkosság. Ez az útszakasz a 29 éves utcalány késelésének helyszíne, a szexmunkások jellemzően itt bonyolítják le az üzletet: a főúttal párhuzamosan földút fut, ötméterenként egy-egy behajtóval. Erdős területek, bokrok, fák alatt zajlik az üzlet, a földút mentén használt óvszereket, zsebkendőket és kotonok csomagolásait látni kupacokban. Az itteni szexmunkások jellemzően fiatal nők, egyáltalán nem a szakadt, fogatlan típusúak, mint ahogyan a roados utcalányok az emberek fejében élnek. "Elsősorban anyagi okok miatt bántják a lányokat, elviszik a napi bevételt, a mobiltelefonjaikat, az ékszereket. Ritkábban fordul elő bántalmazás. Budapesti külterületen dolgozó szexmunkások közül egymás után hárommal megtörtént, hogy elvitte egy vendég arra a helyre, ahova a lány nem akart menni. Beült a kocsiba, a férfi lenyomta a központi zárat, és bevitte az erdőbe. Kirabolta őket, majd meztelenül kirakta őket a kocsiból. Nem történt erőszak, csak rablás. A lányok nem tettek feljelentést, a szexmunkás a rendőrséghez fordul utoljára" – nyilatkozta a Velvetnek Földi Ágnes, és hozzátette, leginkább pofozkodásról tud, ha például az üzlet lebonyolítása után a férfi vissza akarja kérni a pénzét, a szexmunkás pedig nem adja, és kezdődik a huzavona. Véleménye szerint ha biztonságos helyen lennének a dolgozó lányok, nem pedig az utcán, akkor kevesebb bántalmazás és rablás lenne.

Kovács Lajos nyugalmazott ezredes tapasztalata szerint Magyarországon nem olyan jellemző a sorozatgyilkosság, azonban néhány évente mindig akad egy sorozatgyilkos. "Prostituáltak ellen elkövetett gyilkosság Magyarországon nem jellemző, külföldön inkább. Magyarországon nem az aberrált sorozatgyilkos jellemző, hogy úgy szerez szexuális élményt. Többnyire nyereségvágy, megbízás az ok, de van vegyes motívum is. A Bene-Donászi pénzért öltek, a Magda Marinko szerb zsoldos volt, a roma az rasszizmus volt, a Balástya környékén eltűnt nők vegyes, ott szexuális indíttatás és haszonszerzés állt a háttérben. A móri gyilkos is pénzért ölt, Móron azért öltek, hogy elvigyék a bevételt. '53-ban Jancsó Ladányi Piroska és az anyja fiatal lányokat öltek meg, az nők részéről elkövetett szexuális indíttatású gyilkosság volt" – mondta a Velvet megkeresésére Kovács Lajos. Az, hogy sorozatról van szó, mindig szem előtt tartják a nyomozók, vizsgálják, hogy azonos-e az elkövetési mód, azonos típusúak-e az áldozatok, vagy az elkövető cselekedetei hasonlók. 2000-ben Budapesten három prostituáltat öltek meg, kettőt egy XIII. kerületi Angyalföldi lakásban. Akkor a rendőrség sorozatgyilkost keresett, majd kiderült, hogy két elkövető volt, a harmadik eset nem állt összefüggésben az első kettővel. A nyomozók egy ukrán férfit fogtak el a két nő gyilkosaként, a férfi beismerte tettét – ő asztalosként dolgozott 1998 óta Budapesten.