Képtelenség hozzájutni erősebb szeszekhez Csehország keleti részén, ahol már 19 ember halálát okozta az ismeretlen forrású metilalkohol. A hatóságok óriásrazziát tartanak, minden lebujt ellenőriznek, hogy megtalálják, ki pancsolta a halálos cefrét.

Nagyobb térképre váltás

A cseh vámosok és rendőrök óriási razziát indítottak a zlíni régióban, hogy megtalálják a tömeges alkoholmérgezést okozó cefre eredetét. Minden kocsmát, pubot és éttermet aprólékosan ellenőriznek, hogy a már 19 ember halálát okozó metilalkohol forrását megtalálják. Az erősebb szeszek eladását meg is tiltották a régióban.

Egy zlíni bolt vezetőjét már meg is gyanúsították a helyi Zlínsky deník hírportál szerint azzal, hogy ő adott el először a gyilkos italból. Petr Jaroš rendőrszóvivő szerint akár három év börtönt is kaphat a boltos. A rendőrség azt is elismerte, hogy a beszállítókat is őrizetbe vették. Szerdán két másik férfit is lekapcsoltak a rendőrök Észak-Morvaországban: a 46 és 47 éves férfiak egy 400 literes tartályban tároltak veszélyes szeszt.

A korábbi 15-ről már 19-re emelkedett a halottak száma, közülük 17-en biztosan a metanollal kevert szesztől haltak meg. A zlíni regionális kórházban jelenleg nyolc ember fekszik a mérgezés miatt, közülük háromnak kritikus az állapota. Országosan 24 embert ápolnak emiatt. Azonban folyamatosan érkeznek az újabb esetek.

A vámosok közben tíz liter veszélyes alkoholt már lefoglaltak. Az embereket arra figyelmeztették, kerüljék a zárjegy nélkül árult, tehát bevizsgálatlan lőrét. Az erősebb szeszeket is árusító boltok és vendéglátóhelyek számára megtiltották ezek eladását. Leoš Heger egészségügyi miniszter szerint így is találtak három új mérgezéses esetet az utóbbi 24 órában – írja a Česky noviny.