A kopasz, tetovált tarkójú férfi és a Batman becenevű, drogfogyasztó tolmács 2009 októberében Berettyóújfaluból Siegburgba szállított négy lányt. A lányokat prostituáltként eladták az egyik német bordélyház tulajdonosának, az egyezség szerint csak két hónapra. Ugyanaz a kerettörténet, három különböző nézőpontból, a vége pedig két rendbeli emberkereskedelemért négy és fél hónap fegyház büntetés. A szövevényes történetet szerelmi szálak bonyolítják.

Egy kábítószerfüggő tolmács, egy kopasz, tetovált tarkójú, többszörös visszaeső bűnöző és négy lány Németországba utazott 2009. október 2-án. A lányokat az egyik németországi bordélyházba szállították. Hogy az utazás célja ez volt, vagy valami más üzlet, nem derült ki pontosan a Budapest Környéki Törvényszéki tárgyalásán. A négy lányért 2000 euró (570 ezer Ft) közvetítői díjat vett át a két férfi, majd Hollandiába utaztak, ahol elmondásuk szerint „meglehetősen” jól érezték magukat. Pár napnyi szórakozás után hazatértek, és az idillnek csak az vetett véget, hogy az egyik lányt, miután kiderült, hogy kiskorú, hazaküldték a bordélyházból – a többi lány ott maradt. Ő nem is akart prostituáltként dolgozni, alig vállalt kuncsaftot, naponta egyet-kettőt. Hazaérkezve megkereste a kopasz, tetovált tarkójú férfit, és elpanaszolta, hogy a három magyar lányt eladták egy másik bordélyháznak, továbbá, hogy verik is őket.

A kopasz, tetovált tarkójú férfi a németül beszélő tolmáccsal, egykori rabtársával, a kiskorú lánnyal és szamurájkardjával beült a kocsiba, és Németországig meg sem álltak. A kopasz férfi egykori rabtársa – aki jelenleg is börtönbüntetését tölti  –  azt vallotta a bíróságon, nem sok mindenre emlékszik abból, hogy mi történt ott, mert  „be voltak állva, mint a gerely". Németországba érkezve szó szerint kiverték a bordélyház török tulajdonosából, hol vannak a lányok, majd a másik, a bonni bordélyház tulajdonosa is  „kapott a kardéllel". A vádlottak a lányokat ezután Hollandiába vitték, ahol szintén prostitúciós munka várt rájuk. Történetüknek a két lány eltűnése miatti körözés vetett véget, véglegesen pedig négy év hat hónap fegyházbüntetéssel zárult az ügy, két rendbeli emberkereskedelem vádjával. A magyar-német tolmácsot, Batmant szintén bűnösnek találta a bíróság, öt év próbaidőre ítélték – azóta jó útra tért, nem kábítószerezik. Ezt a történetet a bíróságon mindenki kicsit máshogy adta elő.

L. Róbert állítja, csak segített a lányoknak munkát találni, és csak két hónapra adta őket a bordélyházba

L. Róbert 2009. augusztusában szabadult a börtönből, ahol egy korábbi bűncselekményért kiszabott büntetését töltötte. 2009. október 2-áról 3-ára virradóan négy lányt, köztük egy fiatalkorút Németországba utaztatott. A férfi a lányokért a tolmácsot küldte kocsival, hogy szállítsa őket Budapestre. Ő eközben, hogy mindenki elférjen, furgont bérelt. Az autókölcsönző tulajdonosa azt vallotta a tárgyaláson, nem először bérelt tőle a tetovált tarkójú férfi. L. Róbert úgy fogalmazott a tárgyaláson, ő csak segített a lányoknak munkát szerezni, a négy lányból ketten fordultak hozzá személyesen munkaügyben. A másik két lány utaztatása akkor „már le volt szervezve".  A két rendbeli emberkereskedelemmel vádolt férfi magával vitte a másodrendű vádlottat, N. Lászlót (Batmant) tolmácsként, akivel Németországba szállították a lányokat a Haus 118 nevű bordélyházba, Siegburgba. L. Róbert Komádon, a diszkóban ismerte meg a két lányt, egyikükkel, P. Ginával szexuális viszonyba bonyolódott. Állítása szerint a lány annyira szerelmes lett belé, hogy magára tetováltatta azt, Robi. A lányfuttatással vádolt férfi azt vallotta, nem tudott arról, hogy a lány kiskorú, véleménye szerint huszonévesnek nézett ki, ráadásul olyan életvitelt is folytatott, amiből arra következtetett, hogy idősebb: férfiakkal ismerkedett, drogozott és diszkóba járt. Azt is elmondta, a lányok maguktól kérték meg őt arra, segítsen nekik munkát találni, mert nem akarnak a szülőfaluban élni. Kényszerítésről, erőszakról szó sem volt.

A tárgyaláson az elsőrendű vádlott, L. Róbert végig tagadta, hogy bűnös lenne az emberkereskedelemben, a lányfuttatásra pedig azt válaszolta a bírónőnek, hogy az „nem az ő profilja". Azonban a tárgyaláson néhány ponton, ténybelileg elismerte az emberkereskedelmet és a lányfuttatást. A kopasz férfi a tárgyalás első napján úgy mondta el a 2009. október 2-án és 3-án történteket, mintha őt a másodrendű vádlott, N. László rángatta volna az ügybe. Hogy ő csak sofőrként segített a lányoknak, akiket Batman szervezett le. Továbbá, hogy pénzt csak a saját költségei megtérítésére kért a németországi bordélyház tulajdonosától. L. Róbert a tárgyaláson azt vallotta, nem tudta, hogy az egyik lány nem múlt még el 18, és azt, hogy hogyan került a lányhoz a férfi élettársának személyi igazolványa, arról fogalma sincs. Az útiköltségeket részletező kérdésekre ellentmondásos válaszokat adott, a tanúk azt vallották, fejenként 500 dollárt vett át a négy lányért L. Róbert. Azonban a keresztkérdéseket nem tudta megkerülni. Kiderült, hogy a vádlott a lányoktól is pénzt kért, azt kérte tőlük, füzetbe vezessék, mennyit keresnek, hogy amikor azok hazamennek, adjnak neki pénzt. A férfi csak részben tartotta magát bűnösnek, mint mondta, ha eladta volna a lányokat, nem foglalkozott volna azzal, mi van velük, és nem megy szamurájkarddal értük. Az egyébként 15 oldalnyi priusszal rendelkező férfiról kiderült a tárgyaláson, hogy hét és fél köteg pénzzel ment át Hollandiába a lányokkal, pontosan 390.000 euró (111 millió Ft) volt nála.

A tolmács, Batman:  Robi fejenként 500 eurót kapott a négy lányért

A másodrendű vádlott, Batman, aki tolmácsként működött közre az ügyben, kábítószeres múltja révén keveredett kapcsolatba L. Róberttel. Batman azt vallotta a tárgyaláson, hogy sem a kiskorú lány hamis személyi igazolványának átadását nem látta a kocsiban, sem pedig a pénz átadásakor nem volt jelen – L. Róbert 2000 eurót kért a négy lányért. A tolmácsként közreműködő férfi azt is elmondta, hogy a németországi bordélyház tulajdonosa fejenként 500 eurót fizetett a lányok után, hogy L. Róbert 2500-at akart, de végül 2000-ben állapodtak meg. A bordélyház török tulajdonosával a tolmács egyeztetett, L. Róbert és társa akkor ott aludtak, átvettek 2000 eurót a tulajdonostól, a lányokat otthagyták, majd a társával továbbutaztak Hollandiába. N. László Batman akkoriban munkanélküli volt, a tolmácsolásért nem kapott pénzt, azt gondolta, L. Róbert majd eltartja őt. A tárgyaláson vallomást nem tett, mint mondta, tart a kopasz, tetovált tarkójú férfitól. Az ügyben bár nem számottevő, de fontos, hogy a tolmács közben belehabarodott Irénbe, az emberkereskedelemmel vádolt férfi testvérébe. A tolmács a Velvetnek azt nyilatkozta, nem gondolta, hogy bűncselekményt követ el, hiszen Németországban a bordélyházak legálisan működhetnek.

Rövid ismertető

Szereplők: L. Róbert a tetovált tarkójú férfi, N. László (Batman) a tolmács, négy lány, köztük egy kiskorú, a siegburgi bordélyház tulajdonosa, L. Róbert testvére, Irén (Batman szerelme) továbbá az egykori rabtárs és L. Róbert élettársa, akinek a személyi igazolványával a kiskorú lány átlépte a határt.

Történet: L. Róbert furgont bérelt, hogy a négy lányt Németországba szállítsa. Közvetítőként magával vitte N. László Batmant, aki az üzletet németül intézte a bordélyház tulajdonosa és L. Róbert között. A négy lányt a bordélyházban hagyták, ők ketten pedig Hollandiába mentek szórakozni. Pár hét múlva jelentkezett az egyik lány, a kiskorú, és elmondta, hogy mindegyik lányt eladták egy másik bordélyházba, őt pedig hazaküldték. L. Róbert szamurájkarddal, a tolmáccsal és egykori rabtársával ismét Németországba utazott, hogy megkeressék a lányokat. Egyikük kivételével mindhárom lánnyal tovább utaztak Hollandiába, ahol a lányok szintén prostituáltként dolgoztak.

"Robi csak jót akart nekem, de tény és való, kapott értem pénzt"

A tolmács és a kopasz férfi is azt vallotta, a lányok mindegyike tudott arról, hogy prostituáltként fognak dolgozni, beleegyeztek ebbe, maguk akarták ezt. Azonban az egyik lány vallomásából kiderült, szó sem volt ilyen munkáról. A vallomásokból kiderült, hogy a fiatalkorú lány L. Róbert akkori élettársa, F. Adrienn személyi igazolványával lépte át a határt.

L. Róbert azt vallotta a bíróságon, fogalma sem volt arról, hogyan jutott a kiskorú lány a személyihez. A tanúk kihallgatásakor kiderült, a férfi a kocsiban maga adta hátra a kiskorú lánynak a személyit, és hozzátette, "mától így hívnak". A prostituáltként eladott lány vallomása szerint L. Róbert az élettársával együtt (akinek a személyi igazolványa a kiskorú lányhoz került) azt tervelte ki, hogy a lányokat kiviszik Németországba, és belőlük fognak élni. A lányok a bordélyház tulajdonosától megkérdezték, hol van a pénzük, akkor tudták meg, hogy le kell dolgozniuk a 2000 eurót, amit a férfi elvitt, és hogy a keresetük 50%-át is le kell adniuk. Továbbá a tárgyaláson kiderült, a lányoktól pénzt várt még a kopasz, tetovált tarkójú férfi. "Robi csak jót akart nekem, de tény és való, hogy kapott értem pénzt" – vallotta az egyik lány. L. Róbert és N. László Batman két hónapnyi munkát alkudott ki a siegburgi bordélyház tulajdonosánál, aki a lányokat továbbadta egy bonni bordélyháznak – a vádlottak tudta nélkül.

Németországban az egyik bordélyházban igazoltatták a lányokat, és a körözés alatt álló lányok és futtatójuk a hatóságok szeme elé kerültek. A négy lányból kettőről azóta sem tudni, mi van velük, az egyik lány feltehetően prostitáltként dolgozik Hollandiában, a negyedik pedig iskolába jár, és kikeveredett a prostitúcióból.