Idén áprilisban írtuk meg, hogy nincs minden rendben egyes táplálék-kiegészítőkkel. Több fogyókúrára ajánlott szert is bevizsgáltattunk a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerkutató Intézetével. Voltak köztük olyanok, melyek itthon nem törzskönyvezett gyógyszerek voltak, másokat úgy hirdettek, hogy csak természetes anyagokat tartalmaznak, igaz, a használati útmutatóból kiderült, hogy a mellékhatásai megegyeznek a sibutramin tartalmú gyógyszerek hatásával.

A NAT.FARM Slim Kft által forgalmazott, Kínában gyártott, itthon csomagolt termékben a szegedi labor 17,76 mg sibutramint talált (a sibutramin hatóanyagú gyógyszereket 2010 óta tilos forgalmazni, előtte vényköteles gyógyszerként lehetett hozzájutni.)

A Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vizsgálata igazolta a szegedi egyetem megállapításait, és a termék forgalmazása ideiglenesen megtiltásra került.

„A bizonyítási eljárás keretében az eljáró hatóság elrendelte a termék laboratóriumi vizsgálatát,
mely eredménye szerint a termékben sibutramin hatóanyag volt kimutatható. Fentiekre tekintettel az ügyben eljáró hatóság a termék forgalmazását megtiltotta a NAT.FARM Slim Kft. részére, egyúttal elrendelte a forgalmazás megszüntetésének azonnali
végrehajtását" - tájékoztatta a Velvetet Szivák Bernadett sajtóreferens.

A cég nem ismerte el, hogy a termék a sajátja lenne, így az eljáró hatóság ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen.

Bár cikkünk áprilisi megjelenése után az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézete (OÉTI) bevezette, hogy a testtömeg-csökkentésre szánt étrend-kiegészítők forgalmazásának megkezdése előtt  be kell nyújtani a gyártótól származó, a termék pontos összetételét igazoló bizonyítványt, és egy független laboratórium által kiadott vizsgálati jegyzıkönyvet is, ennek ellenére úgy tűnik, a rendszer még mindig kijátszható. Az OÉTI honlapján a termék még mindig nem szerepel a veszélyes étrend-kiegészítők listájában, holott az ÁNTSZ augusztus végén kézbesítette a határozatot a forgalmazónak. Úgy tűnik, nem csak az OÉTI nem tudja – vagy nem tünteti fel honlapján –, hogy a szer több mint egy hónapja nem forgalmazható, de az internetes aukciós portálok sem értesültek róla.

Az ügyben megkerestük többek közt a Vaterát és Tesz-veszt üzemeltető allegroup.hu Kft-t is, mert oldalaikon még mindig kapható a SuperSlim.

Bakonyi Attila kommunikációs munkatárs elmondta, hogy ha valamely hatóság értesíti őket, hogy jogsértő egy aukció, akkor azt azonnal felfüggesztik, kivizsgálják, és az eladót értesítik. Ebben az esetben ilyen megkeresés mindeddig nem érkezett – tette hozzá Bakonyi.

A cég igyekszik odafigyelni a biztonságos kereskedésre is: "Napi szinten több ezer terméket töltenek fel a felhasználók, ezeket az aukciókat a feltöltés pillanatában nem tudjuk befolyásolni, ugyanakkor a Vatera biztonsági rendszere folyamatosan ellenőrzi a piactér kínálatát, és minden lehetséges eszközzel segíti a biztonságos kereskedést. Emellett a Vatera.hu Általános Felhasználási Feltételei is korlátozzák a törvénybe ütköző aukciók feltöltését, s mivel az adás-vételek tényleges lebonyolításában nem veszünk részt, az egyes aukciók törvényességéért azok eladója vállalja a felelősséget."

Bakonyi tájékoztatása szerint a törvényi előírásoknál jóval szigorúbb ellenőrzési protokollokat vezettek be az ilyen termékek kiszűrésére is.

Egyre nagyobb problémát jelent az interneten árult hamis gyógyszerek piaca, így már több alkalommal is összehangolt akciót indított a rendőrség. Az Interpol közleménye szerint 100 ország rendőrsége és vámhatósága egy egyhetes akció során 25 országban 79 személyt állítottak elő.  A lefoglalt hamisítványok között rákellenes gyógyszerek, antibiotikumok, potencianövelő pirulák, fogyasztószerek és étrendkiegészítők szerepeltek.

Ezzel együtt a rendőrség 18 ezer internetes oldalt is bezárt, és a Visa, a Mastercard és a Paypal segítségével sikerült a fizetési megrendeléseket felfüggeszteni, a reklámokat tartalmazó emaileket és a közösségi oldalakon megjelenő hirdetéseket pedig blokkolták.

Sok a hamísitvány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világhálón árult gyógyszereknek mintegy fele hamisítvány. Olyan összetevőket tartalmazhatnak a hamis termékek, amelyeket a dobozon nem tüntetnek fel, vagy pedig a feltüntetett elemek közül valamelyik hiányozhat a termékből. Az is előfordulhat, hogy lejárt szavatosságú gyógyszert próbálnak eladni, illetve hogy a nem megfelelő szállítási vagy raktározási körülmények miatt megváltozik a gyógyszerek összetétele.