A ritka, szúnyogok által terjesztett betegség miatt két dél-afrikai nő is ágyhoz van kötve már több mint tíz éve. Az eset érdekessége, hogy a két asszony egymás szomszédságában lakik, de még soha nem találkoztak egymással. Az egészségügyi Világszervezet szerint az elefántkór 2015-re gyógyítható betegség lesz.

Két Dél-Afrikában élő nőnek a szúnyogcsípéssel terjedő elefántkór miatt nőttek hatalmasra a lábai és a nemiszervei. A háromgyerekes, 53 éves Busisiwe Zula már 18 éve ágyhoz van kötve betegsége miatt. Szomszédasszonya, a 69 éves Ester Ntshalintshali is ugyanebben a ritka betegségben szenved, ám a két nő még sosem találkozott. Ester Ntshalintshali 12 éve kapta meg a betegséget, és azóta saját otthonában raboskodik.

Az elefántkór nevű betegséget általában a szúnyogcsípéssel a szervezetbe jutó paraziták és lárvák okozzák. Ezek számos afrikai, ázsiai és latin-amerikai országban megtalálhatók, és sokszor csak hónapokkal a fertőzés után okoznak tünetet. A nyirokrendszer működését gátolják, aminek a legszembetűnőbb eredménye a lábak és a nemi szervek bevizesedése és megduzzadása. Ezek után a nyirokcsomók is megduzzadnak, ez pedig óriási fájdalommal és lázzal jár. Egy brit nő viszont már ezzel a betegséggel született, akinek amputálás után gyakorlatilag visszanőtt az óriáslába.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) állítólag sikeres hadjáratot folytat az elefántkór ellen, és szerintük 2015-re felszámolható lesz ez a betegség.