A kómában fekvő kanadai férfi, Scott Routley orvosai kidolgoztak egy módszert, amivel a beteg képes válaszolni kérdéseikre, és akár azt is meg tudja majd mondani, hogy mikor fürdessék meg őt, vagy mikor kér vacsorát.

Egy kanadai férfi több mint egy évtizede kómában fekszik, ám orvosai úgy hiszik, hogy képes a gondolataival kommunikálni. Legalábbis az autóbalesetben súlyos agykárosodást szenvedett Scott Routley állítólag képes közölni orvosaival, hogy nincsenek fájdalmai – írja a Daily Mail. Routley egyike azon betegeknek, akiket a Cambridge egyetem kutatói által kifejlesztett úttörő technikával kezelnek.

Ez az első olyan eset, mikor egy tartósan vegetatív állapotban lévő beteg képes megválaszolni orvosainak az állapotára vonatkozó kérdéseket, vagyis ezek szerint tisztában van a saját állapotával. Így, hogy el tudja mondani, hogy hogy érzi magát, orvosai könnyebben tudják kezelni. Professzor Adrian Owen fMRI-t, vagyis funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálatot alkalmaz rajta, és ezzel ellenőrzi az agy körüli véráramlást.

A BBC legutóbbi Panorama című műsora most az agykárosult emberek kezelésével kapcsolatos új eredményekről szól, aminek ezúttal a kanadai származású Scott Routley és egy angol beteg, Alex Seamez a főszereplői. A betegeket először arra kérik a műsorban, hogy képzeljék el, hogy teniszeznek, amitől egy nagyobb véráramlás figyelhető meg a homloklebenyben, vagyis az agy elülső részén. Ezek után a betegeknek el kell képzelniük önmagukat, ahogy egy házban egyik szobából a másikba sétálgatnak. Ettől az agynak egy teljesen másik – középső – része lesz aktív. Ezután feltesznek nekik egy kérdést, amire ha nemmel válaszolnának, akkor azt kell képzelniük, hogy teniszeznek, ha pedig igennel akkor meg arra kell gondolniuk, hogy egy házban sétálnak. Így az orvosok a vér áramlásából ki tudják következtetni a válaszokat.

Ezt a technikát már több kómában fekvő betegnél is sikeresen alkalmazták Angliában és Kanadában is, Scott Routley pedig az első olyan beteg volt, aki képes volt arra is választ adni, hogy vannak-e fájdalmai. Az elmúlt 6 hónapban két alkalommal is nemmel válaszolt állapotára vonatkozóan orvosainak azzal, hogy arra gondolt, hogy teniszezik. Addig általános kérdésekkel tesztelték a beteget, például hogy Alexandernek hívják-e az apját, vagy van-e unokahúga. Az orvosok abban reménykednek, hogy a következő hetekben Routley képes lesz megválaszolni olyan kérdéseket, hogy mit szeretne, mikor fürdessék meg, hogy mikor kér vacsorát. Családja olyanokra is kíváncsi, hogy a beteg szeretné-e épp mondjuk a hokimeccs közvetítését hallgatni a rádión. „Scott meg tudta mutatni, hogy tudatos és gondolkodó agya van, még kómában fekve is. Többször is megröntgeneztük, és az agyi aktivitása egyértelműen azt mutatja, hogy válaszolni akar a kérdéseinkre. Úgy gondoljuk, tisztában van vele, hogy kicsoda ő, és hogy hol van éppen" – mondta Owen.

„Egy teljesen vegetatív állapotban lévő beteg tüneteit mutatta, akinek nem volt semmi érzelmi reakciója, nem követett semmit a szemével, és semmi jelentőségteljes spontán mozgása sem volt. Ezért elképesztőnek találom, hogy képes így kommunikálni az fMRI segítségével” – mondta Bryan Young professzor, aki már több mint egy évtizede Routley neurológusa. Owen szerint azonban nem minden kómában fekvő beteg képes ilyen szintű kommunikációra, csupán ötből egy.