A hosustoni Audrina Cardenas egy olyan veleszületett rendellenességgel született, melyben a szív a mellkasfalon helyezkedik el. Ugyan állapota már a terhesség 16. hetében kiderült, anyja úgy döntött, ennek ellenére kihordja a gyereket. A kislányon azóta életmentő műtétet hajtottak végre, de még mindig nincs túl a veszélyen, további operációkra lesz szüksége a következő évek során.

Egy forradalmian új műtét mentette meg az életét annak a kislánynak, akinek a mellkasán kívüli szívvel született – adta hírül a Dailymail. Audrina Cardenas egy igen ritka, veleszületett rendellenességgel jött a világra, ami nyolcmillió csecsemőből egynél fordul elő, és az esetek kilencven százalékában sajnos halva születéssel, vagy a szülés után pár napon belüli halállal végződik. Azonban a houstoni Texas Gyermekkórházban elvégzett műtétnek köszönhetően a kislány már gyógyul, anyja legnagyobb örömére.

A gyerek az ectopia cordis nevű betegséggel jött a világra, ami egy olyan veleszületett állapot, melyben a szív a mellkasfalon kívül helyezkedik el, a sternum és a pericardium hiányos fejlődése miatt. Az alábbi videóban látható a műtét, melynek során a folyamatosan verő szívet elhelyezik a csecsemő mellkasában. A rendellenességre egyébként egy rutin kivizsgálás során derült fény, a terhesség 16. hetében.

Az édesanyát nehéz döntés elé állították az orvosok. Három lehetőség került szóba: a terhesség megszakítása, a baba kihordása (abban a tudatban, hogy az újszülött röviddel a szülés után meghal), vagy pedig megkockáztat egy igen komplikált és kevés sikerrel kecsegtető olyan műtétet, melynek során az orvosok a mellkasban kialakítanak egy üreget, ahová aztán behelyezik a szívet. Az asszony az utóbbi mellett döntött, és ezzel a rendkívül nehéz döntéssel kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozta a Houston Chronicles számára: „Soha nem tudhatod meg, milyen érzés meghozni egy ilyen döntést, mindaddig, amíg nem neked kell meghozni.”

Még nincs túl a veszélyen

Audrina öt héttel ezelőtt született meg, és édesanyja az ő „csodababájának” hívja. Azonban még nincs túl a veszélyen: további szívműtétekre lesz majd szüksége a következő évek során, amikkel csak annyit várnak, amennyi a korábbi műtétből való felépüléshez muszáj. Továbbá élete végéig kardiológiai megfigyelés alatt kell állnia, de ezek ellenére az orvosok optimisták a baba egészségi állapotával kapcsolatban.

Dr. Carolyn Altman, a kórház gyermekkardiológusa elmondta, hogy rossz a kislány szíve, szerencsére nincsenek egyéb szindrómái, vagy genetikai rendellenességei, amik tovább terhelhetnék a szívét és akár szövődmények kialakulásához is vezethetnének. „Bár nem lehet megmondani, hogyan fog alakulni az egészsége a jövőben, a jelenlegi állapota biztató és napról napra javul” – mondta a doktornő.