A P&O társaság Oriana luxushajója körbejárja Európa karácsonyi vásárait, de legalább 150 utas lett egyszerre hányásos beteg. A beszámolók undorító körülményekről és érdektelen személyzetről szólnak, a társaság nem ismeri el a járványt.

Első ránézésre biztos szuper bulinak tűnt egy luxushajón végigjárni Európa karácsonyi vásárait, de annak a legalább 150 embernek, akik jegyet váltottak a P&O Oriana hajójára, egész más elképzeléseik vannak erről. Az egy dolog, hogy gyanúsan egyszerre lettek rosszul, hogy összehányták a hajó vécéit, de a személyzet állításuk szerint nem hajlandó tudomást venni a betegséggyanús jelenségről – írja a Daily Mail .

Az 57 éves egykori tűzoltó szerint ennek komolyabb következményei is lehetnek: „Lázadás is kitörhet, mert a kapitány és a személyzet nem figyel. Nem szállunk addig partra, ameddig nem kapunk válaszokat” – mondta a férfi. Egy másik utas egyszerűen csak rémálomként írta le a nyaralást, kiemelve, hogy milyen hányásszag terjeng a vécékben, a folyosókon és a teljes fedélzeten.

Az angol hajó december 4-én indult el, Zeebrugge, Amsterdam, Koppenhága, Oslo és Hamburg vásárait járja végig, és a tervek szerint holnap tér vissza Southamptonba. A hajó 2000 utasából a hírek szerint 150 embert már biztosan érint a vírus, ehhez képest a hajótársaság mindössze 9 megbetegedésről számolt be.

Az Oriana utasai különösen azért háborodhatnak fel, mert egy ilyen túra egyáltalán nem olcsó mulatság: az ötcsillagos hajóra 599 fonttól, azaz 200 ezer forinttól indulnak a foglalások, egy mostanihoz hasonló karácsonyi kirándulás pedig duplaennyitől indul. A cég honlapján egyébként gyanús, hogy nem működik egyetlen webkamera sem, amin elvileg rendszeresen betekintést nyerhetünk a fedélzeten uralkodó jó hangulatba.

Update: A BBC tájékoztatása szerint a hajóút vége után a társaság elismerte a felelősségét. "Nagyon sajnáljuk. Senkit nem akarunk megbetegíteni a túráink alatt" – áll a vezérigazgató Carol Marlow közleményében, hozzátéve, hogy az utasokat levélben kérték, hogy ha bárkivel is kontaktusba kerültek, akit érintett a betegség, akkor maradjanak a kabinjaikban. A tüneteket produkáló utasok a kabinjaikban maradtak, de arról még nincs információ, hogy pontosan mi okozta a járványt.