Azt mondta, gyilkolni akar az a volt elítélt, akit a newtowni lövöldözés másnapján tartóztattak le egy floridai strandon. Az autójában több lőfegyvert is találtak. Egy parkolói incidens akadályozta meg valószínűleg a mészárlást.

“Valaki meg fog ma halni!” – ezt mondta letaróztatása előtt az a 37 éves egykori elítélt, Son Uong, akit az egyik legnépszerűbb floridai strandon, Clearwaterben kaptak el a rendőrök szombaton, a newtowni iskolai lövöldözés másnapján.

A férfi letartóztatása után a rendőrök egy rakás lőfegyvert és lőszert találtak a kocsijában – írja a Fox News. “Volt egy pisztoly elrejtve a kesztyűtartóban, de bármikor használhatta volna, valamint egy könnyen hozzáférhető, megtöltött gépkarabély a csomagtartójában” – mondta a rendőrség képviselője a Fox Newsnak. Ezeken felül a rendőrök 348 töltényt is találtak az autóban és egy másik pisztolyt a férfi nadrágjába rejtve. A férfinek egyébként nem volt fegyvertartási engedélye, nem is lehetett volna, mert korábban elítélt bűnöző volt.

A letartóztatás azután történt, hogy Uongot megbüntette egy parkolóőr a strand parkolójában. A parkolóőr elmondása szerint erre a férfi nagyon dühös lett, Lexusával elállta a parkolóőr furgonjának az útját, majd megpróbálta kirángatni a 60 éves parkolóőrt a kocsijából. A parkolóőr, amikor látta, hogy a férfi mennyire felbőszül azért, mert megbüntette, egyből erősítést hívott, úgyhogy a rendőrök még éppen időben kiérkeztek. A parkolóőr két, 20 dolláros (kb. 4300 forint) büntetést adott a későbbi támadónak. A támadó a rendőrségen azt mondta, zaklatta a parkolóőr azzal, hogy megbüntette.

“Természetesen mindenkinek eszébe jutott, hogy otthon is lehetnek fegyverei. Átvizsgáltuk a lakását, és találtunk is egy pisztolyt, meg némi lőszert” – mondta a serif szóvivője, Cecilia Berreda. A férfit fegyveres rablással, bántalmazással, tiltott fegyverviseléssel és azzal gyanúsítják, hogy ellenállt a rendőri intézkedésnek. A nyomozás még folyik, a fegyveres rablás azért került fel a vádpontok közé, mert a férfi megpróbálta kirángatni a kocsijából a parkolóőrt.


Nagyobb térképre váltás

Uongot 1994-ben és 1995-ben ítélték el betörés miatt, azóta viszont nem volt kapcsolata a rendőrséggel. Hét éve élt a környéken, de a házát augusztusban elzálogosították a tartozásai miatt. Ezen a héten kellett volna kiköltöznie otthonából.

Arról nem nyilatkozott a rendőrség, hogy a férfi gyilkolni indult-e a strandra, de a rendőrségi nyilatkozatokból az tűnik ki, hogy úgy kezelik az ügyet, hogy sikerült megakadályozni egy tragédiát, különösen, hogy az eset a newtowni lövöldözés másnapján történt.

A rendőrök a következő fegyvereket és lőszereket foglalták le:

  • 1 Sig Sauer 556-os gépkarabélyt, nyolc, nagy kapacítású tárral, felszerelhető bipoddal (állváy), lámpával, éjjellátó célzótávcsővel
  • 1 Sig Sauer P238-as, .380-as kaliberű pisztolyt, három tárral
  • 1 Glock 27-es, .40-es kaliberú pisztolyt, nyolc, nagy kapacítású tárral
  • 188 .556/.223-as kaliberű töltényt
  • 142 .40 kaliberű automatapisztoly-töltényt
  • 18 .380-as kaliberű automatapisztoly-töltényt