A szerdai előrejelzések még havazást mutattak, aztán stabil mínuszokat, de a fehér karácsony kezd ismét a legendák körébe süllyedni. A legfrissebb jóslatok mind afelé mutatnak, hogy vasárnap ugyan havazhat, de keddre biztos eltűnik a hó, és pluszok valamint eső, ónos szitálás veszi át a helyét. Undorító, nyákos, őszies karácsonyunk lesz.

Él egy legenda a fejünkben, miszerint a karácsony úgy néz ki, hogy egy meghitt faházban ropog a tűz a kandallóban, együtt a család (gyerekek, szülők, nagyik és egy tűz előtt heverő kutya/macska), ablakra vetülő tekintetünk odakint pedig zord hóvihart lát. Megborzongunk, hogy ej, de jó bent lenni a Meghitt Otthonban. Aztán kinyitjuk a szemünket, és a valóságban találjuk magunkat.

A meteorológia ugyan sokszor vezet félre minket, de a trendek afelé mutatnak, hogy a panelház ablakán, a gázkonvektor felett kitekintve kopasz fákat, szakadó esőt és épphogy 0 fok feletti hőmérsékletet észlelhetünk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) meteorológusa, Török László azt mondta a Velvetnek, hogy az új modellfuttatások eredményei ezt támasztják alá. "Észak felől hideg levegő halmozódott fel", de délnyugat felől meleg érkezhet, pont a két légtömeg határán vagyunk. Épp ezért nehéz megjósolni, mi várható, "mi se tudunk most semmire sem alapozni" – jelezte az előrejelzés bizonytalanságát. Viszont minél közelebb vagyunk a karácsonyhoz, annál biztosabb az eredmény.

Az OMSZ honlapján csütörtök délelőtt még az optimista, nem frissített előrejelzés olvasható, miszerint vasárnap havazni fog, aztán a kemény mínuszokban ez napokig meg is maradhat. Magyarul lesz fehér karácsony.

Máshol is a sár az úr

Az Időkép előrejelzése hasonló hektikus változásokat mutat. Szerdán még arról szóltak a jóslatok, hogy a hétvége akár 5-10 centi friss havat is hozhat, és mivel hétfőtől koppanó mínuszok jönnek, a hó napokig nem olvad el. Csütörtök reggel azonban friss előrejelzéssel jelentkeztek: eszerint a vasárnapi hó még fix, de a hét elején stabil pluszok lesznek, így legkésőbb keddre elolvad a hó, sőt aznap ónos eső hullhat.

A Köpönyeg előrejelzése is hasonló förtelmet mutat: vasárnap mínuszok havazással, hétfőn mínuszok széllel, kedden pluszok szitálással. Országosan még bíztató, hogy 67 százalék esélyt adnak a fehér ünnepnek, ez az esély északkeleten 70 százalékra nő, délnyugaton 40 százalékra csökken.

A fekete karácsonyt lassan ideje lenne megszoknunk, az utóbbi években már az is ritkaságszámba ment, ha decemberben havazott, nem hogy karácsonykor. Az Index részletes adatelemzése szerint egy fél emberöltőn belül eljön az az idő, amikor abszolút nem lesz esélye a fehér karácsonynak. El kéne hinnünk lassan, hogy létezik globális felmelegedés.