A rádiós műsorvezetőként, DJ-ként dolgozó excentrikus figura, Jimmy Savile körülbelül 450-500 kiskorút molesztált vagy erőszakolt meg. 54 éven keresztül zavartalanul tehette mindezt, 2011-es halála után azonban elkezdett dagadni a botrány: a legújabb hírek szerint 13 kórházba volt bejárása a pedofíliával vádolt Savile-nek, ahol 50 gyereket bántalmazott. Egyikük egy 11 éves, haldokló kisfiú volt.

Az excentrikus stílusáról ismert Jimmy Savile az 1960-as évektől az 1980-as évek végéig vezette a BBC különböző könnyűzenei és gyerekműsorait. Tavaly októberben kiderült, közel negyven évig szexuális bűncselekmények végeláthatatlan sorát követte el – írja az Index. Körülbelül 450, gyakran gyerekkorú lányt, fiút molesztál, erőszakolt meg, a legfiatalabb áldozata egy 8 éves fiú volt.

Savile bármit megtehetett

Az ügy legújabb fejleménye, hogy Savile 57 esetben kórházakban is követett el erőszakot, beteg gyerekeken, az Independent értesülései szerint egy alkalommal egy haldokló gyereken élte ki beteges hajlamait. A Scotland Yard nyomozása kiderítette, hogy három kórház adott Sevile-nek különleges bejárási engedélyt épületeibe, de a BBC Radio1 DJ-je 13 másik kórházban és egy hospice házban is kihasználta ismertségét, jótékonysági tevékenységek mögé bújt, hogy a gyerekek közelébe férkőzzön és legalább 14-szer iskolákban talált magának áldozatot.

„Bármit megtehetett, megjelenhetett bármelyik iskolában csak úgy. Gyakran írtak neki kórházban fekvő emberek, hogy nagyon betegek, haldokolnak, legyen olyan kedves és látogassa meg őket. Savile ilyenkor felvette a kapcsolatot a kórház adminisztrátoraival és rendszeres látogatóvá válhatott” – mondta az Independentnek a Scotland Yard pedofil ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője, David Gray.

11 éves haldokló fiút molesztált

„Tudtuk, amikor megkezdték a nyomozást ősszel, hogy három egészségügyi intézményünkkel baj van, de most fogtuk fel, hogy sokkal többről van itt szó. Sokkoló a hír, hogy 41 éven át ez történhetett. Mindenki azt kérdi magától, hogy lehetséges, hogy senki nem szólt? Lehetetlen, hogy senkinek nem tűnt fel a dolog. Nagyon nehéz most megvizsgálni az elmúlt 40 évet, sok dolgozó elhagyta a kórházat, sokan meghaltak, és nincsenek digitalizált adatok azokból az időkből” – mondta a lapnak Jeremy Hunt, az egészségügyért felelős miniszter.

A legtöbb kórházi erőszak a Buckinghamshire-i Stoke Mandeville kórházban (22 támadás 1965 és 1988 között) és a Leeds General Infirmary-ben történt (16 eset 1965 és 1995 között). Egy eset Broadmoorban történt 1991-ben. A Great Ormond Street-i, londoni gyermekkórházban is egy esetet derítettek fel, de ez talán a legszörnyűbb: egy 11 éves haldokló gyereket molesztált a műsorvezető, aki halála előtt egy rokonának vallotta be a történteket. Savile egyszer pedig egy haldokló tinédzser hozzátartozóját molesztálta a Leeds-i Wheatfield menedékházban.

A rendőrség is hibázott

Annak, hogy nem bukott le, több oka is volt: az áldozatok és a tanúk nagy része nem akart teljes körű vizsgálatot, nem akarták, hogy kiderüljön, erőszaknak estek áldozatul. Ráadásul annak idején a rendőrségnek sem voltak még az ilyen jellegű bűncselekmények felderítéséhez szükséges nyomozati módszerei és szakemberei – írja az Index.

A Savile-ügy a BBC valaha volt legnagyobb botránya, ha élne, a jelenlegi brit törvények alapján életfogytig tartó börtönnel lenne büntethető az elkövető. A The Sun értesülései szerint a rendőrség hétszer mulasztotta el bíróság elé állítani Savile-t 2011-es halála előtt: 2009-ben három személy ellen elkövetett erőszakkal vádolhatták volna meg, ha komolyabban veszik az áldozatokat. 2007-ben egy áldozat felkereste a The Sun-t, de mikor a rendőrséghez fordult, ott azt a választ kapta, hogy ha perel, kicsinálják majd a menő londoni ügyvédek, inkább maradjon nyugton. A most 62 éves exszépségkirálynő, Jill Ferguson is azért nem perelt 1970-ben, mert a Sussex-i rendőrség megijesztette azzal, hogy tele lesznek a lapok a nevével.