Két, kékeszöld villanás, néhol egy dörej. Megmagyarázhatatlan jelenségnek tűnt a kedd esti pesti villódzás, ami nemcsak a civileket, hanem Dukai Reginát és társaságát is kétségbeejtette. A villamosenergiai kísérletből származó jelenség autósok figyelmét is elvonta, szülői értekezleteket is megszakított.

Több fényvillanás zavarta meg a budapesti estét kedden 6-7 óra között, amit olvasóink sokasága észlelt. Az első beszámolók ufókról és meteorról is szóltak, de a keletkező zöldes fény, és az egyes szemtanúk szerinti hanghatás egyik elméletet sem támasztotta alá. Jelenleg a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a Veiki Villamosenergiaipari Kutató Intézet XV. kerületi kísérleti telepén folyó munkálatok során villanhatott fel valami erősen. A Veiki munkatársa az Index kérdésére megerősítette, hogy kedd este is épp folytak a kísérletek, egy nagyfeszültségű szigetelőlánc villamos íves próbáját hajtották végre.

Olvasóink Budapest-szerte látták a jelenséget, észleléseket kaptunk az I., III., VII., IX., X., XV., XVI., XVII. kerületekből. A legtöbben Újpalota felől észlelték a fényt, ami alátámasztja a fenti magyarázatot. Dukai Regina jelenleg az egyetlen celeb, aki észlelte: "Ki látta???? Mi igeeen!!! Óriás fény volt! Szerintetek mi lehetett az??? Nasi szerint a boszorkány! :))" – írta ki Facebookján. Fonyódi "Kiwi" Yvette nevű olvasónk személyesen Dukaival élte át a csapást: Fonyodi Ywette  vagyok, igen láttuk a Fényt és mi Durranást (nagy) is hallottunk, mint már Dukai Regina megírta, 3-an voltunk Regina lakásában. A kislányom Naska, Regina és Én. Először a fényt láttuk, utána a hangot hallottuk. És ez pár perc múlva megismétlődött. Kicsit talán még izgi is volt, egyböl megnéztük, a kis autóm ott áll–e még, ahova parkoltunk. Amire kicsi kislányom azt mondta, nehogy elfújja a szél, vagy elvigye a boszorkány..."

A második legdrámaibb beszámolót Juhász Györgyné küldte: "Szülői értekezletet tartottunk egy XIV. kerületi iskolában, amikor azt hittük többször is, hogy villámlik. Az utolsó villanás után szinte azonnal fémes kongást hallottunk, mintha harang lett volna. Valamennyien megjegyzést is tettünk az esetre". K. Tamás a XVII. kerületből sci-fi magyarázatot adott: "Először villámlásra gondoltunk, aztán - mivel ilyenkor elég ritka a jelenség - elkezdtünk poénkodni, hogy most csapódott be a Predator mentőkapszulája a Naplás-tó mellé a Cinkotai erdőbe..."

Török Zoltán Újpalotáról a jogszabályi konzekvenciákat is levonta. Ő a Késmárk utcai ipartelepre gyanakodott, és elég sűrűn tapasztalta korábban is a dörrenéseket, villanásokat. "Én általában du 3 óra körül érek haza, akkor már hallani és kb este 7-ig tart télen nyáron. Ha módjukban van kivizsgálni kérem tegyék meg mert ijesztő ezt a nagy durranást hallgatni egész nap, és azt sem hiszem hogy teljesen legális ilyen hangokkal zavarni a környéken élők nyugalmát" – írta Török úr Csipke Gábor szerint "naponta több mint 5-10 ilyen villanással kísért robbanás van", ami "szól akkorát, mint egy bomba robbanás". A kísérleti teleptől 800 méterre lakó olvasónk szerint ezekbe beleremegnek az ablakok, ez 2-3 éve megy így. "Én az ebből adódó elektromágneses sugárzás élettani hatásaira lennék kíváncsi" – tette hozzá Csipke úr..

Fura fények a pusztában

Rejtélyes fények már máskor is előfordultak Magyarországon. Olvasónk, Kereszturi Kornél egy webcam felvételét küldte el a Zala megyei Pusztaszentlászlóról, amin egy kb. 10 másodpercenként a horizontot bevilágító fény látható (persze gyanús, hogy akár villám is lehetett). A furcsa összefüggés, hogy ez a felvétel is 22-én, azonban hajnalban készült.

Tavaly márciusban Debrecenben észlelt egy BrezelGoring nevű olvasó fura hangjelenséget, ráadásul fényes nappal a szabadban. A mindenféle összeesküvéses kommentek mellett két magyarázat is volt: az egyik szerint a közeli vidámparkból érkezett a hang, a másik szerint pedig üres vízvezetékek is fel tudják a bennük igen távol zajló munkálatok hangjait így erősíteni.

2011. augusztus 6-án Magyarország felett robbant fel egy meteor, a jelenség nagy fénnyel járt, amit szinte az egész ország területéről látni lehetett. A robbanás hangja is a fél országban hallatszott. Hasonló jelenség előtte 2010. február 28-án történt Magyarországon, akkor is keleti irányban suhant át az ország légterén egy meteordarab, ami valahol Szlovákia felett robbanhatott fel.

Be kell jelenteni

A kedd esti villanások ügyében megkerestük az illetékes XV. kerületi önkormányztatot is. Szente László közbiztonsági referenc elmondta, hozzá nem érkezett lakossági bejelentés a villanásokról. A hasonló jelenségek előtt szerinte az okozónak mindenképp engedélyt kell kérnie a katasztrófavédelemtől, és szólnia kell az embereknek. "Ha szirénapróbát tartunk, akkor is tájékoztatnunk kell a lakosságot" – indokolta. A részletekért a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz irányított minket, ahol viszont későbbre ígértek választ.